URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2019, 19:10

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor pentru 2018: Comisarii au dat 198 de amenzi, în valoare de peste două milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2018, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut 1.392 de controale, din care 594 planificate, iar 798 neplanificate, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de instituţie.

Din rândul controalelor neplanificate, 384 au fost dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naţionale de Mediu, 145 au fost controale de verificare a modului de respectare a conditiilor impuse în actele de reglementare, 103 controale au fost efectuate în urma sesizărilor, 98 alături de alte autorităţi, iar 46 în urma autosesizării. Alte 15 controale au fost pentru verificarea măsurilor stabilite anterior, 4 controale au fost pentru identificarea unor obiective noi, iar trei controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului.

Principalele neconformităţi constate de comisarii de mediu bihoreni au fost lipsa actelor de reglementeare din punct de vedere al protecţiei mediului, operarea fără autorizaţie de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, nerespectarea de către producătorii de deşeuri periculoase a etichetării corespunzătoare a acestora, tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor existenţi pe spaţiile verzi, amestecarea uleiurilor uzate cu alte substanţe care impurifică uleiurile, nedeţinerea formularelor de transport pentru deşeuri ori nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu. De asemenea, comisarii de mediu au depistat situaţii în care s-au pus în funcţiune lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz, autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor, dar şi situaţii în care ateliere de mecanică auto nu au respectat obligaţia de a preda pentru reciclare, valorificare sau reutilizare materialele şi piesele înlocuite.

La fel, Garda de Mediu Bihor a dat anul trecut sancţiuni pentru degradarea mediului prin depozitări/abandonări necontrolate de deşeuri, respectiv pentru capturarea peştelui cu unelte de plasă şi cu pripoane.

"Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 2702 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu. Totodată, în urma acestor controale, au fost aplicate 198 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.073.500 lei", se arată în comunicat.

Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii de mediu a fost în valoare de 100 000 lei, aplicată firmelor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile trasate în controale precedente şi n-au respectat prevederile autorizaţiilor de mediu.

"În anul 2018 au mai fost stabilite nouă sancţiuni complementare de suspendare a activităţii şi una de confiscare bunuri, precum şi o propunere de suspendare acte de reglementare şi o sesizare a organelor de cercetare penală", se mai arată în comunicat.

În anul 2018, în Bihor nu a avut loc nicio poluare şi niciun accident care să provoace afectarea gravă a factorilor de mediu.

În vederea susţinerii educaţiei ecologice, comisarii de mediu au ţinut opt lecţii specifice, pentru 490 de elevi bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
Dacă stai in casă nu o sa vezi diferența. Din toate municipiile menționate de tine, Oradea e cel mai curat. Mai umbla prin țară sa vezi și tu
Postat 12 Ianuarie 2019, 13:38 de Sandu1206
Re: Sănduțo ... fiecare cu pretențiile lui, eu vreau "bec și lună", tu vrei "cu stropi" !?!
Oradea este unul dintre cele mai murdare și îmbâcsite municipii din România ... spre deosebire de Sibiu, Baia-Mare, Brașov sau Iași !?! Am nominalizat aleatoriu ... ca să nu vorbesc de Timișoara care e un dezastru, ceva mai bine la Arad !?! În regiunea noastră, de NV, suntem precum Clujul de mizerabil ... Zalău, Bistrița-Năsăud și Satu-Mare stând ceva mai bine, probabil și pentru că șantierele sunt mai puține iar locuitorii mai puțini !?! Pe de altă parte înțeleg că tu, Sănduțo, ești tot timpul pe drumuri - pe Bihoreanul mai ales - și dacă te "verși" cu intenție peste tot, e chiar normal să fie tare împuțit Bihorul ca județ !?!
Postat 12 Ianuarie 2019, 13:27 de CrisDumi
CrisDumi
Oradea e curata. Cat despre Bihor, MA PIS.
Postat 11 Ianuarie 2019, 22:29 de Sandu1206
Garda moare, dar nu se predă !?!
Halal bilanț, în care bătălia se duce în funcție de numărul de amenzi ... nu față de conformitățile realizate !?! Față de problema gunoaielor aruncate prin tot județul, de la drumuri la cursuri de apă, în păduri și la marginea localităților, spre exemplu !?!
Postat 11 Ianuarie 2019, 21:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON