URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2018, 15:58

Universitatea "creşte": Primăria Oradea a început pregătirile pentru construirea a două noi cămine studenţeşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au început pregătirile pentru realizarea primelor investiţii prevăzute în masterplanul conceput de Primăria Oradea pentru extinderea şi renovarea Universităţii de stat din oraş. Este vorba despre două cămine studenţeşti care vor fi construite lângă sala de sport din campus.

„Am semnat protocolul de colaborare tehnică cu conducerea Universităţii Oradea pentru construcţia primelor cămine, iar în următoarea perioadă se va realiza şi studiul de fezabilitate”, a declarat, vineri, primarul municipiului, Ilie Bolojan. 

Căminele studenţeşti sunt cele în care edilulul plănuieşte să fie cazaţi gratuit şi studenţii veniţi din afara Oradiei, înscrişi la profile din domeniul IT, care acceptă ca după terminarea studiilor să îşi desfăşoare activitatea în Oradea. „După finalizarea clădirilor, acestea vor fi date în administrarea Universităţii”, a mai spus Bolojan. 

Revoluţie în Universitate

Edilul a anunţat încă din primăvara acestui an că oraşul va investi în următorul deceniu, anual, 2 milioane de euro pentru extinderea şi renovarea campusului universitar.

Concret, în campus, clădirile într-o stare mai bună ar urma să fie renovate, iar cele ruinate, precum fostele grajduri ale CJ Bihor, dărâmate. Se vor construi clădiri noi, printre care două cămine studenţeşti, unul de 800 de locuri şi altul de 500 de locuri, dar şi un bazin de înot olimpic, şi se vor amenaja spaţii verzi şi piaţete, piste de biciclete şi de alergare.

Construcţiile vor avea aspecte moderne, cu pereţi de sticlă şi grădini amenajate pe acoperişuri, săli de curs, laboratoare, dar şi un aşa-numit "learning center" (centru de învăţare), care ar îndeplini şi funcţiuni de casă studenţească şi diferite alte spaţii, inclusiv parcări supraetajate.

Proiectul prevede şi că actuala stradă Universităţii va deveni pietonală, urmând ca traficul rutier pentru acces la cimitir să fie deviat pe străzi ce vor fi realizate la capetele campusului. De asemenea, se va circula pe strada Făgăraşului, unde anul viitor se va construi o linie de tramvai. În schimb, pe strada Universităţii vor continua să circule autobuzele OTL.

Potrivit planului, la finalul tuturor lucrărilor, campusul Universităţii va avea, la sol, peste 35.000 de mp de cămine, 50.000 mp dedicaţi spaţiilor facultăţilor, 38.000 mp de spaţii sportive, 130.000 mp de spaţii verzi, 15.000 mp de alei pietonale şi 20.000 de mp de piaţete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Alcor
Probleme Ungure??
Postat 21 Octombrie 2018, 12:25 de Sandu1206
Sandilau de pusta
Propagandisti de pusta.
Postat 21 Octombrie 2018, 06:16 de Alcor
oradea_mea_si_a_ta
De la București e o ura foarte mare pt Oradea. Oare de ce??
Postat 20 Octombrie 2018, 23:35 de Sandu1206
spam?
M-as bucura daca ar putea fi banati/blocati toti cei care "polueaza" mediul inconjurator intr-un fel sau altul, la alt nivel. I-as enumera doar pe draqnea, veorica, codrin stefanescu, catalin dumitrescu, serban nicolae si nicolicea. Doamne, doar cand ii enumeri si te cutremuri ce nulitati si interlopi ne conduc ...
Postat 20 Octombrie 2018, 22:08 de oradea_mea_si_a_ta
Universitate
Se pot face 2 drumuri acolo . De la pod în stânga și în dreapta , și amândouă sa dea in strada toamnei.
Postat 20 Octombrie 2018, 20:04 de Sandu1206
Nenea moderatoru
Hai No deblochează l pe șoricel! Fără prostiile lui “viața e pustiu și trist”
Postat 20 Octombrie 2018, 19:41 de foarte
RE: Nenea moderatoru
Mă tem că eşti în minoritate :)
Postat 21 Octombrie 2018, 00:08 de Moderator
va multumim
va multumim ca ne-ati scapat de shoricel... sa speram ca nu va reveni sub alt nume ca de atatea ori...
Postat 20 Octombrie 2018, 18:59 de TanarSiNelinistit
RE: va multumim
Şi dacă va reveni, se va trăda şi va avea aceeaşi soartă, dacă nu îşi schimbă atitudinea.
Postat 20 Octombrie 2018, 19:07 de Moderator
Soricel
Care 50 de generații , că tu ești ultima? In plus tu nu ai mașină, circuli cu autobuzul. Dar se poate devia traficul pe Odobleja.
Postat 20 Octombrie 2018, 18:37 de Sandu1206
cont suspendat
Soricel nu mai este printre noi (pe site), prin urmare vă rugăm să încetaţi discuţiile cu el, căci nu mai poate răspunde. A fost banat pentru spam-ul pe care îl face şi pentru comentariile injurioase.
Postat 20 Octombrie 2018, 18:56 de Moderator
!!!
@TanarSiNelinistit: Scrie ce vrei....ma doare....sa zică Barney că mint....
Postat 20 Octombrie 2018, 17:48 de soricel
shoricel mititel (la minte)
shoricel umbla pe jos si mori... oricum nu contezi
Postat 20 Octombrie 2018, 17:41 de TanarSiNelinistit
!!!
Crește....nu va e rusine...v-ați împrietenit i lula mea! Mă Bungau....tu exiști azi și pentru că mama mea a ingrijit--o pe mama ta! Nu aveam voie să mă apropii de aragaz să nu răspândesc microbi....cand îi gatea! Ba lula Barney....pietonala pe lângă vilele voastre!
Postat 20 Octombrie 2018, 17:34 de soricel
cont suspendat
Soricel, din păcate eşti dus cu pluta, îţi mulţumim pentru participare, adio!
Postat 20 Octombrie 2018, 18:57 de Moderator
!!!
Asta e ! Universității pietonala! Cine minte? Rectorul zice că e ideea lui! Va blestem pe ambii în vecii vecilor până la a cinzecea generație!
Postat 20 Octombrie 2018, 16:53 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON