URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2016, 14:15

Candidaţii la decanate şi-au depus dosarele. La Medicină se bat Florian Bodog, Adrian Maghiar şi Gheorghe Bumbu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursurile organizate de rectorul Constantin Bungău pentru decanatele celor 15 facultăţi din cadrul Universităţii orădene intră în linie dreaptă. Până marţi la ora 16, doritorii acestor funcţii au trebuit să-şi depună cererile de candidatură, CV-urile şi programele manageriale, iar miercuri facultăţile au început să publice aceste documente pe site-urile proprii.

BIHOREANUL a aflat că zece dintre actualii decani orădeni speră să-şi păstreze funcţiile, iar printre aceştia se numără şi contracandidatul lui Bungău la rectorat, Florian Bodog.

Concurenţă mare

Cea mai mare concurenţă este la facultăţile de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi la de Ştiinţe Socio-Umane, unde s-au înscris câte patru candidaţi. La IETI, cei patru doritori să ajungă decani sunt Ioan Hathazi, Mircea Gordan (fost director general administrativ al Universităţii), Gianina Gabor şi Eugen Ioan Gergely (actualul prodecan al facultăţii). Actualul decan, Teodor Leuca, nu a mai candidat întrucât a împlinit deja vârsta de pensionare.

La Ştiinţe Socio-Umane vor să ajungă decani Karla Barth (directorul departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei), Adrian Hatos, Ionuţ Oprea şi Simona Trip (fost prorector).

Decanatul unei alte facultăţi mari, Medicină şi Farmacie, este vizat de actualul decan Florian Bodog şi de medicii Adrian Maghiar, fiul cel mare al fostului rector Teodor Maghiar, şi Gheorghe Bumbu, fost decan al FMF între 2009 şi 2012.

Şi la Ştiinţe Economice a intrat în cursă actualul decan, Adriana Giurgiu, care va concura alături de fostul prorector Ioan Gheorghe Ţara şi şefa Şcolii Doctorale, Alina Bădulescu.

Noi şi vechi

Decanatul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură este vizat de Dan Gomboş (actual prodecan) şi Mihaela Ghemiş (directorul Departamentului de Construcţii), cel al Facultăţii de Drept de actualul decan Valentin Mirişan şi de Cristian Miheş (directorul Departamentului de Drept şi Ştiinţe Administrative), iar cel al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial de actualul decan Gabriel Bendea şi de Cristina Hora (directorul Departamentului de Inginerie Energetică).

Candidaţii la decanatul Facultăţii de Istorie sunt aceiaşi ca în 2012: Ioan Horga, care ocupă funcţia şi în prezent, şi Mircea Brie. La Facultatea de Litere s-au înscris actualul decan Teodor Mateoc şi profesoara Ioana Cistelecan.

Pentru cinci facultăţi au intrat în cursă doar câte un candidat: Arte – Corina Andor, Inginerie Managerială şi Tehnologică – Alexandru Pele (actualul decan), Protecţia Mediului – Ioan Chereji (actualul decan), Ştiinţe – Sanda Filip (actualul decan) şi Teologie Ortodoxă – Dumitru Megheşan (actualul decan).

Geografii stau pe margini

O situaţie inedită se petrece la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, unde niciun candidat nu s-a înscris în cursă. Actualul decan, Alexandru Ilieş, nu a putut fi contactat pentru a lămuri de ce nu mai doreşte un nou mandat ori de ce niciun coleg nu vrea să fie şef.

În cazul acestei facultăţi, dar şi al celor cu un singur doritor la decanat, consiliile facultăţilor vor trebui să propună candidaţi, cu acordul acestora. Regulamentul de concurs prevede că aceste competiţii nu se pot desfăşura decât cu minim doi candidaţi.

În plus, toţi candidaţii înscrişi în cursă vor trebui să obţină votul colegilor, înainte de a ajunge la competiţia propriu-zisă. Mai precis, fiecare înscris va avea nevoie de avizul consiliului facultăţii pe care vrea să o conducă, aviz ce se oferă prin vot direct şi secret. Abia apoi va putea participa la examenele organizate de rectorul Constantin Bungău, între 10 şi 14 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
hmmmm,
si universitarii astia pot avea un edil !!!!!!! avantaj lor!!!!
Postat 11 Mai 2016, 21:25 de ADINA
@no_name
ai impresia ca manifest vreo simpatie pt Gordan (ai citit articolul?) sau pentru Horga? Dar si s-o compari pe madam Giurgiu cu cel din urma e jignitor pentru bunul simt!
Postat 11 Mai 2016, 20:04 de cercetas
@cercetas
Giurgiu are o contributie la managementul universitar dar Gordan? Horga?
Postat 11 Mai 2016, 19:23 de no_name
imposibila alegere
Lehamitea universitarilor oradeni se vede de la o posta si in listele pretendentior! Unii, cu mici exceptii, fie nu exista (web of science) fie mai bine nu ar exista pentru ca umplu paginile de scandal (toata armata de la IETI). A se reciti articolul lui AT Patrascu: Ciordeala universitara sau plagiatul ca mod de viata, resp articolele de pe Bihoreanul. Interesanta si perseverenta lui Bodog, Tara si Giurgiu. Cu astia va duce dl. Bungau Universitatea „nu spre performanta ci spre excelenta”??? Nici in acest mandat nu a putut gasi niste persoane verticale, cu o baza profesionala si morala solida?
Postat 11 Mai 2016, 18:55 de cercetas
Anonimus
In Sorbonica asta „dacă nesimțirea ar durea sau prostia ar ucide, ne-am văita de durere sau am fi decimați”!
Postat 11 Mai 2016, 17:18 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON