URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2017, 15:23

Bani negri la partid: Fostul primar de Piatra Neamţ povestește cum i-a dus 700.000 de euro lui Vasile Blaga

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul copreşedinte al PNL, Vasile Blaga, a fost pus, vineri, faţă în faţă cu denunţătorii săi în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale din 2009, în care politicianul bihorean este acuzat că, în vremea în care era secretar general al PDL, a primit prin interpuşi 700.000 de euro.

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a povestit la Tribunalul Bucureşti că i-a dus banii lui Blaga, în mai multe tranşe, sumele banii fiind lăsate secretarelor, la indicaţiile fostului secretar general al PDL, după cum anunţă agenţia de ştiri News.ro.

Potrivit sursei citate, fostul edil a fost audiat ca martor şi a spus că îşi menţine declaraţiile date anterior în acest dosar. El a relatat în detaliul momentul care a urmat alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, respectiv modul în care alianţa PSD-PDL formată atunci a negociat împărţirea ministerelor şi a conducerilor companiilor de stat.

Cum se negociau funcţiile

"La Guvern a avut loc o negociere - 9 ministere la PSD şi 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau şi ele între PDL şi PSD. Având rezultat bun în judeţul Neamţ, doream să propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiară a societăţii. În 2009 a fost numit Horia Hăhăianu, după o discuţie cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o întâlnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios", a afirmat Gheorghe Ştefan.

El le-a spus magistraţilor că Vasile Blaga şi premierul de atunci Emil Boc "îşi dădeau girul" pe numirea directorilor şi secretarilor de stat şi că l-a informat pe Blaga despre persoana pe care voia să o numească la Teletrans. "După instalarea lui Hăhăianu Horia, la un hotel, m-am întâlnit cu acesta, cu Dan Grigoriu şi cu Horaţiu Berdilă, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicată să contribuie la finanţarea partidului cu bani după ce va încheia contracte cu SC Teltrans SA. PDL avea două sedii - unul central şi altul al organizaţiei municipale, unde avea biroul Blaga. După înţelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut să mă duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunoştinţă despre înţelegerea încheiată cu Berdilă de la Romsys", a relatat Gheorghe Ştefan.

Bani prin interpuşi

News.ro mai notează că fostul edil a mai spus că după câteva luni, în mai 2009, a mers cu Grigoriu la Blaga la biroul de pe Aleea Modrogan, unde acesta i-a şi dus 50.000 de euro, bani destinaţi finanţării PDL, alte două tranşe, de 50.000 şi 100.000 de euro, fiind duse ulterior, tot la sediul din Modrogan, deci, în total 200.000 de euro.

"Banii nu i-au fost daţi direct lui Blaga, ci au fost daţi unei secretare, bani destinaţi finanţării partidului. O secretară era Sanda Dean şi alta Dana. Asta s-a întâmplat după ce s-au încheiat contracte între Teletrans SA şi Romsys SRL. A două tranşă, de 50.000 de euro, am dus-o cu Grigoriu Dan la aceeaşi adresă, tot în mai, iunie 2009.  A treia tranşă, de 100.000 de euro, am dus-o la aceeaşi adresă şi cu acelaşi martor, în toamna lui 2009, înainte de alegerile prezidenţiale. Blaga mi-a recomandat câte una dintre secretare pentru a preda banii. După alegerile prezidenţiale, partidul a rămas cu datorii. La o discuţie cu Blaga, mi-a reproşat că aripa Stolojan nu finanţează suficient partidul. I-am cerut lui Grigoriu o sumă mai consistentă pentru plata datoriilor", a mai spus Gheorghe Ştefan.

Fără chitanţă

El a susţinut că în iulie 2010 au fost predaţi alţi 500.000 de euro către Blaga şi a povestit cum s-a întâmplat.

"A venit Grigoriu Constantin Dan, ne-am văzut la Hotel Caro şi mi-a adus 500.000 de euro, bani tot de la Romsys SRL. Eu i-am propus să vină cu mine, ca să fie sigur că ajung acolo. Avea o problemă de rezolvat şi a spus că are încredere că îi duc eu. L-am sunat şi apoi m-am deplasat singur la partid. Ştiam că Romsys activa în domeniul IT. După prima întâlnire cu Berdilă, m-am mai văzut cu el şi cu Grigoriu. Voia să se convingă că banii ajungeau la partid şi la Blaga, iar el se gândea la ideea de a beneficia de protecţie din partea lui Blaga, care la un moment dat era ministru de Interne. În 2010, influenţa lui Blaga în partid era foarte mare", a mai spus în instanţă fostul primar din Piatra Neamţ.

Acesta a adăugat că, atunci când sumele de bani erau mai mici, erau date în bancnote de 500 de euro şi că nu cerea chitanţă justificativă. "Probabil avea o agendă în care nota secretara", a adăugat el.

"Construcţii SF"

News.ro aminteşte că procesul în care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenţă în dosarul finanţării ilegale a PDL a început la Tribunalul Bucureşti în 26 iulie, când fostul lider al PDL le-a spus magistraţilor că toate acuzaţiile care i se aduc sunt "construcţii SF", iar declaraţiile martorilor şi ale inculpaţilor sunt contradictorii.

Blaga a mai susţinut că nu a primit "niciun cent" şi că pe omul de afaceri Horaţiu Berdilă, pentru care ar fi făcut trafic de influenţă, nici măcar nu îl cunoaşte.

Vasile Blaga le-a mai spus magistraţilor că nu a avut nicio legătură cu numirile la conducerile Teletrans şi Transelectrica, aceste numiri fiind făcute în mandatul de ministru al lui Adriean Videanu.

El a mai susţinut că nu a "colaborat cel mai bine" cu fostul primar Gheorghe Ştefan, fost vicepreşedinte al PDL şi că declaraţiile date de acesta sunt contradictorii.

Scandal cu demisie

După cum se știe, în acest dosar, Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență,  pe motiv că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

În 20 aprilie, fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
EGALITE
@neica: subscriu! Mai puțin în ceea ce îl privește pe Bolojan! El a avut bani europeni! Pe care i-a varat în proiecte tâmpite! În rest egalitate perfecta cu celălalt! Bolojan=Filip
Postat 09 Septembrie 2017, 13:30 de TDS
REGINA
@BlackDot: În ultima vreme ești tot mai prezent aici pro PDL ( PNL). Dar ce să vezi? Eu unul nu sunt alături de.....somitate! Somitatea ar fi de preferat să se roage pentru vedere! Să stea în rest liniștit!
Postat 09 Septembrie 2017, 13:26 de TDS
Somitate politica !? De rasul lumii !
BlackDot, spuneti-ne si noua ce-a facut somitatea asta politica pentru judetul Bihor? Lui nu-i este jena cand se duce acasa la Petrileni pe rusinea nationala care se numeste DN 76 ? Si a fost atatia ani la fraiele puterii... Sa-i fie rusine! Eu nu stiu daca-i vinovat de ceva sau nu, eu nu ma iau dupa ce spune unul sau altul despre el, dar judec faptele lui bune... Si n-am ce judeca! Nu se vede nimic in urma lui. Pai se poate el compara cu Ilie Bolojan? El se poate compara doar cu Filip Petru, care n-a lasat nimic in urma lui!
Postat 09 Septembrie 2017, 12:02 de User anonimizat
helen
gunoaiele astea an frunte cu base au furat tot ce misca ,au taiat salari ,au bagat tara an datori ,acum pmp o alta adunatura de analfabeti care vor iar sa jefuiasca
Postat 09 Septembrie 2017, 11:54 de todo
Timpul trece...
Este pacat ca noi bihorenii am pierdut o asemenea somitate politica. Din invidie si pe principiul 'daca eu nu ma ridic din fata televizorului si imi moare capra de foame, atnci sa vad cum pot face sa moara capra vecinului' asa unii l-au hulit si au inventat tot felul de nemernicii despre el. Il apreciez si ii doresc tot binele acestui bihorean! Domnule Blaga, bihorenii sunt langa dumneavoaatra si va apreciaza!
Postat 09 Septembrie 2017, 10:03 de BlackDot
Atatia bani la un primar din Romania
Oarea avea dovada provenientei banilor? Asta nu era dare de mita, trafic de influenta...adica zic si eu, nu ii tin partea lui Blaga nici pe departe.
Postat 09 Septembrie 2017, 07:54 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON