URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2014, 16:20

ANRM pune senzori în fiecare foraj de apă geotermală din Oradea şi Băi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În cadrul studiului de amploare demarat pe 16 septembrie asupra zăcământului de apă geotermală de sub staţiunile Băile Felix şi 1 Mai şi de sub Oradea, zăcământ care alimentează şi rezervaţia naturală Pârâul Peţea, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a convins toţi proprietarii de sonde licenţiate, deci care forează legal apă geotermală, să îşi monteze senzori inteligenţi.

După cum se ştie, lacul Ochiul Mare, "casa" nufărului termal, a peştelui Roşioara lui Racoviţă şi a melcului termal, a secat, iar după o existenţă milenară, speciile endemice sunt în pericol de dispariţie pentru totdeauna. În acest context, ANRM, împreună cu specialiştii Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi cu cei ai Asociaţiei Hidrogeologilor din România, a început un studiu detaliat al capacităţii zăcământului. "Din 1985 nu s-a făcut o monitorizare a acestui zăcământ", a declarat, joi, Iancu Orăşeanu, membru al Asociaţiei Hidrogeologilor, în cadrul unei vizite făcute cu jurnaliştii orădeni în rezervaţie.

Potrivit şefului compartimentului ANRM Bihor, Radu Avram Miron, după o primă etapă de documentare, studiul, care va ţine doi ani, a intrat acum în cea de-a doua etapă, a montării unor senzori în toate forajele licenţiate de explorare-exploatare a apei geotermale. În total, vor fi 12 senzori în forajele din Oradea şi 13 în cele din Băile Felix şi 1 Mai. "Aceşti senzori ne vor da o informaţie foarte complexă asupra acestui sistem hidro-geotermal", a declarat Miron.

Fiecare senzor culege date, o dată pe oră, despre nivelul apei, temperatura şi conductivitatea electrică a apei, adică variaţa mineralizaţiei. Aceste date sunt descărcate apoi pe un laptop, iar la finalul studiului vor compune o imagine precisă a zăcământului de apă geotermală. "Senzorii ne arată nişte lucruri extraordinare. Au o precizie atât de mare, că simt foarte bine şi mareele terestre. De asemenea, vedem când intră alte foraje, de care noi nu ştim, şi aflăm că cineva perturbă acest zăcământ", a explicat Orăşeanu.

Hidrogeologul a precizat că senzorii au baterie cu autonomie de 10 ani, deci nu se pune problema să nu funcţioneze. Costul lor este pe măsură: între 700 şi 1.800 de euro, în funcţie de cât de sofisticaţi sunt. Bani pe care îi plătesc titularii licenţelor sondelor, adică cei care exploatează legal apa geotermală.

Specialiştii nu au cum să tragă nişte concluzii atât de devreme, precizând că au nevoie să culeagă date cel puţin şase luni, pentru a se putea pronunţa. Cert este că scopul lor este să identifice capacitatea zăcământului, dar şi motivele care au dus la secarea lacului Ochiul Mare, acum existent doar pentru că este alimentat artificial cu apă, printr-un furtun. Orăşeanu a ţinut să precizeze şi că problema lacului nu este atât de simplă precum ar putea părea pentru "nespecialişti". Inclusiv defrişările de păduri din Munţii Pădurea Craiului au puterea să influenţeze nivelul zăcământului de apă geotermală, căci lipsa pădurii, care are rolul să "stocheze" apă în pânza fretică şi să o elibereze treptat, înseamnă şi lipsa unui "rezervor" de apă pentru tot judeţul.

Cât despre identificarea forajelor ilegale, Miron a precizat că acest lucru intră în atribuţiile unei comisii formate la nivelul Prefecturii Bihor, din reprezentanţi ai mai multor instituţii, inclusiv Poliţia.

Totodată, Miron a spus că în prezent nu s-a implementat nicio măsură de restricţionare a consumului de apă geotermală în Băile Felix şi 1 Mai. Asta pentru că, a spus şeful ANRM Bihor, instituţia nu poate să-şi încalce contractele încheiate cu beneficiarii licenţelor de exploatare. ANRM a decis, însă, să nu mai acorde nicio nouă licenţă de explorare-exploatare în zonă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CHIAR AM INTELES BINE???
ANRM ăsta chiar se comporta ca un functionar!!!!!!!! adica, cum, bre, celor care exploateaza legal le pui contor :)))))PĂI, BĂI, ANRM, cuta-i si gaseste-i pe aia care exploateaza ilegal!!!!!!! sau, ce, nu ai mijloace legale sa descinzi in incinte private!!!!! hai, zău!!!!!! se stie prea - bine cine ce si cum !!!!!!!!! dar, deh, legea e pentru căţei, nu pentru DULĂI!!!!!!!
Postat 06 Noiembrie 2014, 23:00 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON