URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2016, 19:46

Ziua Liliacului Carpatin: 120 de elevi s-au distrat la Coada Lacului, sărbătorind natura (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două judeţe, zece şcoli, 120 de elevi şi multă veselie. Aşa s-a caracterizat ziua de sâmbătă pe platoul de la intersecţia drumului de Coada Lacului cu cel de Meziad, locul unde Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat cea de-a treia ediţie a Zilei Liliacului Carpatin, în cadrul proiectului "Arii protejate în inimile noastre" finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

În prim planul sărbătorii s-au aflat elevii şi natura. Toţi cei 120 de şcolari de gimnaziu s-au trezit cu noaptea în cap pentru a ajunge de dimineaţă pe Valea Iadului, unde organizatorii le-au pregătit mai multe probe care le-au testat îndemânarea, creativitatea şi isteţimea.

Printre altele, copiii au trebuit să identifice urmele unor animale sălbatice ascunse în pădure, să ridice o minge umplută cu apă folosindu-se doar de două sfori, să-şi arunce pantofii la comun şi apoi să identifice "aparţinătorii" ori să poarte ouă cu lingura, bineînţeles, fără să le scape ori să le atingă cu mâinile.

Totodată, toţi elevii au pregătit momente artistice pe tema mediului înconjurător şi, mai ales, importanţei protejării lui. Ajutaţi de profesorii lor, copiii au făcut scenete cu ecologişti, au recitat poezii, au cântat, au dansat, ba chiar au făcut şi o paradă de modă "reciclată", defilând cu rochii ori costume făcute din hârtii, cartoane, CD-uri sau ambalaje de chipsuri.

La fiecare probă, toate echipele s-au străduit să obţină punctaje cât mai mari, mai cu seamă că din rândul elevilor care s-au dovedit cei mai buni, Aqua Crisius va selecta participanţii care în această vară vor petrece o săptămână "deconectaţi", în tabăra Junior Ranger ce se va ţine la cantonul Murgaşu, tot pe Valea Iadului.

În timp ce micuţii au concurat în probele pregătite special pentru ei, adulţii s-au întrecut la ceaune. Mai multe echipaje ale unor ocoale silvice, firme din zonă ori localnici au pregătit, după reţeta proprie, bogracs, din care au împărţit apoi, gratuit, tuturor celor prezenţi pe platou.

La final, toţi elevii şi profesorii au fost premiaţi cu diplome de participare, iar după ce a adunat punctele de la fiecare probă, juriul a stabilit şi clasamentul competiţiei. Astfel, câştigătorii locul I au fost elevii de la şcoala din Auşeu, urmaţi pe locul II de şcolile din Bulz şi Curăţele, cu un număr egal de puncte. Pe locul III s-a clasat echipa şcolii din Avram Iancu, iar pe patru cea din Sântandrei.

Locul V a fost adjudecat de şcoala din Cheresig, VI de elevii de la Mişca, VII de cei de la Zerind, iar VIII de copiii de la Diosig. Ultima clasată a fost echipa şcolii din Urvişu de Beiuş.

Inedit a fost că, în timp ce aşteptau ca toţi colegii lor să participe la probe, mai mulţi elevi au luat cu asalt scena amplasată de organizatori pe platou şi s-au pus pe dans. Elevii au jucat dansuri populare specifice Crişanei, arătând nu doar că se pricep, ci chiar le plac ritmurile folclorice tradiţionale.

La fel ca şi la precedentele ediţii ale Zilei Liliacului Carpatin, pe platoul de la Coada Lacului au fost prezenţi sâmbătă şi expozanţi de produse locale, iar doritorii au putut cumpăra ii înflorate, brânzeturi de capră ori dulceţuri şi siropuri.

Totodată, tot sâmbătă, Aqua Crisius şi-a sărbătorit cei zece ani trecuţi de la înfiinţare, cu gândul nu doar la proiectele derulate până acum, cât mai cu seamă la cele ce vor urma. După cum se ştie, joi, asocierea Aqua Crisius şi WWF a fost declarată câştigătoare de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului la selecţia custodelui rezervaţiei Peţea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON