URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2012, 15:41

Şefii Academiei Române susţin înfiinţarea unui centru de cercetări academice la Oradea (FOTO)

La Universitatea din Oradea au debutat, luni, "Zilele Medicale Orădene", o manifestare organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie anual şi în cadrul căreia zeci de profesori susţin prelegeri.

Festivitatea a avut oaspeţi de seamă din mediul academic, mai precis pe preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi pe vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Marius Sala, care, de altfel, e bihorean de origine, născut fiind la Vaşcău. La prezidiul evenimentului au stat decanul FMF Oradea, Florian Bodog, rectorul orădean Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea Sorin Curilă, iar în sală, printre profesorii şi studenţii orădeni, s-au regăsit profesori din Germania, dar şi o delegaţie a Centrului de Afaceri Româno-Elveţian din Elveţia.

După ce rectorul Constantin Bungău le-a făcut invitaţilor o prezentare în cifre a Universităţii, dar le-a şi mulţumit pentru prezenţă, preşedintele Sorin Curilă le-a propus celor doi şefi ai Academiei să susţină înfiinţarea unui institut de cercetare sub egida Academiei Române la Universitatea din Oradea. "Ar fi pentru noi o ocazie de a proba fără echivoc că s-au petrecut schimbări majore", a spus Curilă.

În scurtul său discurs, academicianul Ionel Haiduc a spus că a acceptat să vină la Oradea pentru a demonstra că "nu e o universitate periferică" şi pentru că ştie ambiţiile instituţiei de a se afirma. Totodată, Haiduc a declarat că e surprins de propunerea şefilor Universităţii, dar îi place ideea de a înfiinţa un centru de cercetare la Oradea. "Nu ştiu care ar fi domeniul pe care să-l abordăm cu acest centru de cercetare. Dar dacă autorităţile locale sunt dispuse să sprijine acest demers, am avea succes", a spus academicianul, completând că, din experienţa sa, ştiu că în provincie e mai mult entuziasm "de a face ceva" decât în Bucureşti.

La rândul său, vicepreşedintele Marius Sala le-a garantat universitarilor orădeni că pot conta pe el "ca fiu al Bihorului".

Totodată, academicianul a stârnit zâmbetele audienţei spunând că, săptămâna trecută, căutat fiind la Bucureşti de decanul Florian Bodog pentru a-l invita la Oradea, a aflat despre acesta că e "băiat bun", fiind la rându-i un fiu al Bihorului. "Am aflat şi că dânsul candidează pentru ceva funcţie", a spus, zâmbind, Sala, făcând referire la faptul că Bodog e candidat la Senat în Colegiul 4 Oradea.

Manifestările din cadrul Zilelor Medicale Orădene constă în prelegeri susţinute de profesori germani şi români la Facultatea de Medicină şi Farmacie, evenimentul ştiinţific urmând să se încheie duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON