URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2015, 14:18

Crişana şi Maramureşul, unite în premieră într-un album ce promovează patrimoniul turistic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un ochi au râs, iar cu celălalt au plâns. Aşa şi-au descris ziua membrii Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport din cadrul Universităţii din Oradea, care marţi la prânz l-au condus pe ultimul drum pe unul dintre fondatorii specializării Geografie la Universitatea din Oradea, profesorul Gheorghe Măhăra, decedat sâmbătă, la vârsta de 75 de ani.

Înainte de înmormântarea profesorului, geografii orădeni au participat însă la un eveniment programat dinainte de vestea decesului, lansarea volumului „Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic”.

Pentru turismul rural adevărat

Coordonat de decanul facultăţii, profesorul Alexandru Ilieş, albumul poartă semnăturile a 35 de autori, cadre didactice ale facultăţii şi alte personalităţi reprezentative din domeniu, precum actuali ori foşti directori de muzee ale satului din regiunea aleasă. Totodată, un capitol este semnat de cunoscutul solist Grigore Leşe.

„De ce Crişana, de ce Maramureş? Sunt două provincii istorice care înglobează foarte multe resurse, foarte multe elemente de patrimoniu rural mai ales, unele încă nealterate, unele care mai pot fi salvate şi care cred că pot să fie o carte de vizită pentru ceea ce înseamnă turismul rural adevărat”, a explicat, la lansarea volumului, decanul Alexandru Ilieş.

Cartea este una complexă: conţine pagini de istorie ale regiunii, numeroase hărţi (pornind de la o hartă dacică până la hărţi ale solurilor, ale ariilor protejate ori ale confesiunilor religioase), dar şi prezentări detaliate ale patrimoniului popular. Astfel, cititorii află care sunt porturile populare specifice în satele crişene şi maramureşene, cum arată bisericiile de lemn din această regiune ori ce tezaur uman există aici, adică ce personalităţi au dat lumii Crişana şi Maramureşul.

Prea bogaţi ca să ştim...

Vorbind despre volum, profesorul Nicolae Josan a spus că este un excelent mijloc de promovare turistică. „Este o greşeală să se creadă că turismul este al economiştilor. Ca să ajungem la bani, trebuie să ne promovăm valorile”, a spus Josan. „Acest atlas este un document de o valoare fantastică peste ani, cei ce urmează să vadă ce avea România. Fiindcă s-ar putea ca unele din aceste valori să dispară”, a mai spus profesorul. Josan s-a adresat apoi preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, prezent la lansare, căruia i-a spus că trebuie să aibă la îndemână această lucrare.

La rândul său, profesorul Martin Olaru, de la Universitatea de Vest din Timişoara, prezent la eveniment, a spus că de când circulă printre geografii români, volumul pregătit de specialiştii orădeni a născut „o oarecare invidie”. „Pentru că întotdeauna orădenii au fost cu un pas în faţa celorlalţi geografi din ţară”, a explicat Olaru. Un alt invitat din afara Oradiei, profesorul Nicolaie Hodor de la Universitatea Babeş Bolyai, a spus despre atlas că este necesar şi pentru a ne aduce aminte ce tezaur avem. „Noi suntem foarte bogaţi, chiar extraordinar, dar nu ştim asta. Trebuie să vină alţii să ne înveţe”, a spus Hodor.

Regionalizarea dorită

Invitat să ia cuvânt, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, le-a recunoscut celor prezenţi că, în urmă cu doi ani, când se discuta intens despre regionalizarea României, împreună cu decanul Ilieş a lucrat la varianta de regionalizare trimisă la Bucureşti, care propune ca Bihorul să facă parte din regiunea Crişana-Maramureş. „Nu ştiu ce va fi şi cum se va concretiza, dar avem datoria să luptăm pentru o asemenea regionalizare”, a spus Popa.

Totodată, preşedintele a mai recunoscut că a purtat discuţii cu geografii şi pentru înfiinţarea în Bihor a unui muzeu al satului, ce ar putea fi realizat în Băile 1 Mai.

Atlasul lansat marţi este bilingv, român-englez, şi se găseşte deocamdată în bibliotecile din ţară, inclusiv în cea a Universităţii din Oradea. Pe viitor, a spus Ilieş, va apărea însă şi într-o formă digitală online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON