URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2019, 14:25

Împreună creștem satul românesc! Invitaţie la un nou Brunch ardelenesc la Valea Crișului, ospăț culinar pentru trup și suflet (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor, primăvara continuă cu evenimente de bun gust. Aventura Trekking și comunitatea locală din Valea Crișului vă învită sâmbătă, 18 mai, la primul ospăț în aer liber din acest an din Pădurea Craiului. Pentru a reîntâlni liniștea satului bihorean, gustul mâncărurilor gătite după rețete tradiționale, cu produse din bătătura harnicilor localnici din Valea Crișului, comuna Bratca, și a afla istoria bisericii de lemn din sat, dar și povestea ecodestinației, musai să vă găsiți timp liber și să vă înscrieți, până în data de 15 mai.

Iniţiativă inedită şi plină de farmec, aceste evenimente de cultura gastronomică și de petrecere a timpului liber în satele bihorene au fost create de Aventura Trekking pentru a-i încuraja pe localnici şi pe copiii lor să investească în servicii de ecoturism, astfel încât tradiţiile să se păstreze, din generaţie în generaţie.

„Peste 70 % din încasările realizate rămân în comunitate, iar restul se reinvestește. Dorim ca şi pe viitor să avem cine să ne pună pe masă o mâncare gătită tradițional, să ne ofere un produs specific din zonă, să ne povestească despre cultura locală cu drag, aşa că am decis să continuăm și în acest an cu acest gen de servicii turistice - brunch-uri”, spune Gabriel Bonaciu de la Aventura Trekking.

Pe parcursul anului trecut au gustat din acest tip de turism alternativ peste 100 de turiști, atât români cât şi străini.

”Ospețele culinare, împreună cu cele de speoturism, via ferrata, rafting, drumețiile și turele de cicloturism sunt incluse de noi în pachete turistice atractive.  Mizăm pe faptul că activitățile de aventură, experiențele locale, obiectivele turistice, arhitectura populară românească, produsele locale din satele animate de oameni calzi, care nu au uitat să zâmbească atunci când le treci pragul gospodăriilor, fac din vacanța fiecărui turist o experiență unică în Bihor”, consideră Gabi.

Pentru brunch-ul din acest sfârșit de săptămână sunt 30 de locuri disponibile. Costul pentru o persoană este 150 lei. Copiii sub 5 ani nu plătesc, iar cei până în 14 ani au reducere 50%. Sunt incluse peste 10 feluri de mâncare, sucuri naturale, băuturi interesante, prăjituri și alte bunătăţi de-ale gurii, dar şi o... plimbare cu căruța.

„Printre aceste desfătări culinare am strecurat cu grijă și cântări interpretate de Alexandra Maria Secan, precum și un atelier de pictură pe lemn reciclat, organizat de copiii din sat. La fiecare eveniment culinar organizat de noi produsele sunt servite din farfurii biodegradabile, produse din târâțe, tocmai pentru a nu afecta aria protejată și peisajul bucolic din Valea Crișului”, explică organizatorul.

Celor care doresc să vină cu bicicleta pot să călătorească în condiţii civilizate cu Interregional Călători. Trenul este dotat cu suporți de bicicletă și pornește din Oradea sâmbătă, la ora 07:12, iar tren de întoarcere din Bratca este la ora 20:06.

Participarea la brunch este pe bază de înscriere. În cazul în care sunt grupuri care doresc transport sau cazare le recomandăm să ne contacteze din timp sau să-și rezerve singuri un sfârșit de săptămână la una din pensiunile din Șuncuiuș, Bratca, Vadu Crișului sau Aleșd, situate în Pădurea Craiului.

Contact: Gabriel Bonaciu - telefon 0770 873 455 sau email contact@aventuratrekking.ro


Iată programul de activități, cum a fost gândit de organizatori:

-   Vizităm biserica de lemn din Valea Crișului sec. XVII, prezentarea lăcașului de cult o să fie făcută de părintele Nicolae Duluș Gaboraș

-    Mic dejun tradițional pregătit de harnicele doamne din sat

-    Fructe, sărățele, cafea și apă servite de domnul Florin

-    Brânză aducem de la stânele din zonă, unde harnicii ciobani păstrează tradiția

-    Ceapa și ridichile le culegem din ogradă

-    Slănina și șunca de casă, de la porci hrăniți strămoșește, le luăm din cămară

-    Dovleacul e de anul trecut, dar ținut peste iarnă, și-l frigem pe fier

-    Crema de brânză cu boia și ceapă amestecate cu lingura de lemn o să trezească amintiri

-    Apa o să fie fi serivtă de domnul Florin, plus alte lichide ce dezleagă limba

-    ”Cafa”, la fel...

-    Ciorba țărănească o facem la ceaun - băgăm carne de proc, carne de vânat și pui, legume din grădină

-    Sarmale cu pisat și afumătură, învelite cu grijă în varză acră, servite în blid de tărâțe biodegradabil

-    Prăjitură cu brânză dulce

-    Plimbare cu căruța, cu "straful" ori cocia, pe fân cosit tradițional, trasă de cai ”învățați” cu oamenii

-    Plimbare cu bicicleta prin locuri adorabile

-    Bună dispoziție alături de localnici

Împreună creștem satul românesc!
Vă așteptăm cu drag!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON