URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2016, 17:44

"10 ani de promisiuni, 10 ani de minciuni": Beiuşenii au protestat faţă de starea dezastruoasă a DN76 (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 450 de beiuşeni au protestat începând cu ora 16.30 în apropierea pieţei din oraş împotriva oficialităţilor centrale din Ministerul Transporturilor şi din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), dar şi faţă de reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, vinovaţi cu toţii în opinia lor, pentru starea dezastruoasă în care de peste 10 ani este menţinut Drumul Naţional 1 Oradea – Deva, în special pe tronsoanele de la Beiuş către limita cu judeţul Hunedoara.

Nenorociţi de drum

Coordonatorul protestelor care au loc miercuri după amiază nu doar la Beiuş, ci şi la Rieni şi Ştei, Dan Popa, economist şi proprietar al unei firme de contabilitate, spune: "De 10 ani nu mai putem vorbi despre acest drum ca fiind un drum european sau nici măcar naţional, şi de aceea am tot încercat de-a lungul acestor ani să sensibilizăm autorităţile. Este deja prea mult! Se poate vorbi chiar de o subminare a economiei zonei deoarece sunt investitori care nu mai vin, firme care au avut 1.000 de angajaţi şi au plecat, care au avut flote auto mari şi nu mai au nici jumătate. Toate au declarat la AJOFM că au făcut disponibilizările şi au plecat din cauza stării proaste a drumului. Nu mai vorbim de potenţialul turistic care este sabotat pentru că şi cei care vin aici rămân cu maşinile pe drum", a declarat pentru BIHOREANUL coordonatorul protestelor.

Acţiunea are loc în Beiuş cu aprobarea Poliţiei din localitate în apropierea pieţei agroalimentare la circa 3-400 metri de DN 76, care străbate centrul municipiului, locul fiind ales pentru a nu perturba şi mai mult circulaţia şi aşa dificilă.

Rând pe rând, localnicii nemulţumiţi de starea drumului primesc un microfon de la care îşi strigă nemulţumirile în timp ce protestatarii îi întrerup când şi când scandând "Hoţii, hoţii!" şi "Demisia!", cu referire la oficialii, nenominalizaţi, din conducerea CNADNR şi a Ministerului Transporturilor. De asemenea, protestatarii poartă pancarte cu mesaje precum: "Aţi distrus turismul şi economia zonei!", "Enclava României E79 Beiuş - Vârfurile", "DN 76 – Dreptul Nostru!", "10 ani de promisiuni, 10 ani de minciuni" şi "Bihorul locul IV la colectarea de taxe, ultimul loc la infrastuctură".

"Celor de la Bucureşti nu le pasă de noi"

La faţa locului se află şi noul primar ales al beiuşenilor, Petru Mlendea, care în uralele concitadinilor a amintit că autorităţile locale au trimis la centru în repetate rânduri memorii şi petiţii prin care au cerut reabilitarea şi modernizarea cât mai rapidă a drumului. Manifestanţii iau cuvântul pe rând şi repetă în general aceleaşi lucruri, dar de o manieră civilizată, fără injurii ori invective.

Protestatarii au asupra lor steaguri tricolore, fluiere şi clopo ţei sau ta<.lăngi pe care din când în când le folosesc. Vorbitorii insistă asupra izolării zonei Beiuş faţă de restul judeţului şi în special faţă de zona către Deva-Hunedoara, acuzând imposibilitatea dezvoltării în special a turismului şi spunând că, "deşi ne proclamăm cetăţeni europeni, şi avem pretenţia de a circula ca în Europa, celor de la Bucureşti nu le pasă de noi".

Ei sunt nemulţumiţi de asemenea de faptul că deşi şi-au anunţat acţiunea şi conducerii CNADNR niciunul dintre oficialii Companiei nu a dat curs invitaţiei de a fi prezent pentru a lua act de nemulţumirile lor. "Nu ştim cum se face, dar la licitaţii, care sunt internaţionale, câştigă firme mari, cum sunt şi Azvi (consorţiu portughez, n.r.), dar după ce câştigă licitaţiile dau lucrările în subantrepriză la firme cu trei roabe şi în felul acesta sigur că nu se termină niciodată lucrările", a acuzat unul dintre localnici.

Utilaje de... imagine

Ei spun că starea DN76 este "un motiv de ruşine pentru toţi cei care au fost în fruntea ţării", mai ales că Statul Român a beneficiat pentru modernizarea DN76 de fonduri europene, care însă nu au fost folosite pentru finalizarea lucrării. "Nu înţelegem de ce se întâmplă asta şi de ce după aia ne plângem că nu reuşim să accesăm fondurile europene", a spus un alt localnic. Un altul a povestit că, într-o vizită în Teleorman, a văzut că, deşi nu sunt circulate, drumurile de acolo sunt mult mai bun. "Acolo de duc banii noştri!", a reclamat acesta.

La manifestaţia din Beiuş este prezent doar reprezentantul unei firme mici care a preluat în subantrepriză lucrări în zona Dealul Bitiilor, pe unde nu se circulă cu mai mult de 10 kilometri pe oră şi unde traficul este reglementat pe un singur sens, prin semaforizare, pe două segmente ale drumului. Pe de altă parte, comisarul-şef Dorin Orjan, şeful Biroul Poliţie Rutieră Beiuş, a declarat pentru BIHOREANUL că, din cauza stării proaste a DN76 în această zonă, de la începerea lucrărilor, în urmă cu 3-4 ani, circulaţia se desfăşoară în condiţii foarte proaste, dar, în mod paradoxal, numărul accidentelor cu victime a scăzut. "Pentru că se circulă foarte încet, numărul accidentelor cu victime a scăzut în ultimii 3-4 ani cu 15-20%, pentru că atunci când circuli cu 20-30 km pe oră şi consecinţele accidentelor sunt mai uşoare. Dar nu asta este soluţia pentru reducerea numărului de accidente. Şoseaua trebuie făcută", a declarat comisarul-şef Orjan.

Merită menţionat că, miercuri, înaintea protestului anunţat, pe porţiunile cele mai dezastruoase ale DN 76 (Dealul Bitiilor şi la ieşire din Pocola spre Beiuş) şi-au făcut apariţia utilaje şi câţiva muncitori de la firmele subantreprenoare ale companiei Azvi, care a câştigat licitaţia pentru modernizarea tronsonului. Localnicii spun că acest fenomen se manifestă atunci când se organizează proteste ori când se organizează vizite ale reprezentanţilor CNADNR pe şantier.

UPDATE: 

După ora 17.30, organizatorii protestului au iniţiat strângerea de semnături pe o petiţie care să fie trimisă premierului Dacian Cioloş, căruia îi cer să ia măsuri pentru ca Ministerul Transporturilor şi CNADNR să urgenteze desfăşurarea lucrărilor de reparare a DN 76 între Beiuş şi Vârfurile. Oamenii se aliniaseră la coadă pentru a o semna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aproximativ 450
Respect participantilor si semnatarilor petitiei ! Domnul fie cu voi !
Postat 09 Iunie 2016, 14:27 de User anonimizat
PLANGERE PENALA
nu ma pricep, dar pentru subminarea economiei locale, un avocat bun poate formula o plangere penala pe numele incompetentilor de la CNADNR, la care sa subscrie si primariile locale si firmele din zona
Postat 09 Iunie 2016, 13:54 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON