URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2019, 17:29

Trienala internaţională de pictură "Pătratul de Argint" a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această perioadă, Oradea este gazda uneia dintre cele mai importante expoziţii de pictură din Europa de Est. Muzeul Ţării Crişurilor a vernisat, vineri, pe simezele sălii de expoziţii de artă, 83 de lucrări participante în cea de-a zecea ediţie a Trienalei internaţionale de pictură a Euroregiunii Carpatice "Pătratul de Argint".

Trienala internaţională de pictură "Pătratul de argint" este o întâlnire a pictorilor din aceeaşi regiune carpatică, respectiv din cinci ţări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Ea beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce. Partenerul din România este Muzeul Ţării Crişurilor, prin curatorul său, Aurel Chiriac.

Toate lucrările, pe suport de pânză sau hârtie, au dimensiunea de un metru pătrat, aceasta fiind o "provocare" adresată artiştilor: de a-şi concentra ideile în limitele unui tablou de un metru pe un metru.

Detalii despre Trienală şi expoziţie au fost oferite de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. "În România, Trienala este destinată pictorilor din zonele de graniţă, din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Botoşani, participanţii fiind curatoriaţi din punct de vedere al subiectului, care în 2018 a fost viitorul Europei – unitate prin diversitate", a declarat Chiriac. În acest an, în Trienală au fost acceptaţi cinci artişti români, între care şi orădeanca Diana Gavrilaş. Noutatea ediţiei este Premiul Special, câştigat de orădeanul Teofil Ioan Ştiop.

Conform lui Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei, dar care a lipsit de la vernisaj, Trienala este prima iniţiativă culturală internaţională din această partea a Europei, totodată "un comentariu pentru problemele şi soluţiile actuale".

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 10 noiembrie 2019, putând fi vizitată marţi, joi şi sâmbătă între orele 10-16, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10-18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON