URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2017, 18:59

Trei seri de muzică dedicate Anului Nou, la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul an este întâmpinat cu muzică simfonică şi invitaţi de seamă la Filarmonica de Stat din Oradea. Concertul de Anul Nou va avea trei reprezentaţii - joi, vineri şi sâmbătă, începând cu ora 19, la Sala Enescu-Bartok – în program fiind incluse lucrări celebre de J. Strauss, O. Nicolai, L. Delibes, Ch. Gounod, G. Donizetti, Fr. Lehár, W. A. Mozart şi R. Leoncavallo.

Dirijorul concertelor va fi Theo Wolters din Olanda, iar solişti Silvia Micu (soprană) şi Alexandru Constantin (bariton). Theo Wolters s-a născut în 1955, într-o familie de muzicieni. A absolvit Conservatorul din Maastricht, unde a studiat trompeta cu Wim Groot, fost trompetist solist al Orchestrei Regale Concertgebouw. În calitate de dirijor invitat lucrează cu Orchestra Simfonică de Stat Slovacă, Sinfonietta Slovacă, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Bucheon (Seoul), Wonju (Coreea), Westfalia Nouă, Nürnberger Symphoniker, Orchestra Naţională de Tineret a Olandei, Orchestra Simfonică Limburg (Olanda), Dutch Promenade Orchestra (dirijor principal invitat).

Între anii 2004-2012 a fost dirijor asistent al maestrului Mariss Jansons la Filarmonica Regală Concertgebouw din Amsterdam. Din 2010, Theo Wolters este prim dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sibiu şi dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Născută la Codlea, Silvia Micu a studiat timp de 12 ani pianul la Liceul de Artă Tudor Ciortea din Braşov şi la Conservatorul de Muzică din Verona. Din anul 2007 studiază canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu Maria Slatinaru Nistor şi Cristina Soreanu şi obţine diploma de master. Din 2013 participă la cursurile de măiestrie conduse de celebra soprană Mariana Nicolesco în Romania şi în străinătate. Debutul Silviei la Opera Naţională din Bucureşti are loc în 2014 cu rolul Musettei. În 2015 Silvia o interpretează pe Adina din Elixirul Dragostei în cadrul "Festivalului Internaţional Hariclea Darclee". Printre rolurile studiate şi interpretate de Silvia se află Adina din "Elixirul Dragostei" de Donizetti, Norina din "Don Pasquale" de Donizetti, Musetta din "Boema" de Puccini, Pamina, Papagena din "Flautul fermecat" de Mozart, Susanna din "Nunta lui Figaro" de Mozart, Gretel din "Hansel şi Gretel" de Humperdinck, Juliette din "Romeo şi Julieta" de Gounod, Zerlina din "Don Giovanni" de Mozart.

Baritonul Constantin Alexandru este angajat în corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovsky din Constanţa. Din 2013 este artist liric şi în corul Operei Naţionale din Bucureşti, sub îndrumarea maestrului de cor Stelian Olariu.

A fost invitat să cânte în concertul de gală Shakespeare şi Muzica în sala Operei Naţionale Bucureşti cu ocazia comemorării a 400 de ani de la moartea dramaturgului. În 2016 obţine premiul I la Concursul Naţional de Lied din Bucureşti. Repertoriul său vocal simfonic cuprinde: Carl Orff (Carmina Burana), W.A. Mozart (Requiem), G. Fauré (Requiem).

Câteva din rolurile din repertoriul de operă al baritonului sunt: Boema (Marcello) – G. Puccini, Elixirul Dragostei (Belcore) – G. Donizetti, Faust (Valentin) – Ch. Gounod, Don Giovanni (Don Giovanni) – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin (Evgheni Oneghin) – P. I. Ceaikovski, Traviata (Germond) – G. Verdi, Paiaţe (Silvio) – R. Leoncavallo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON