URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2022, 14:35

Trei comune din Bihor au câștigat finanțare din PNRR pentru amenajarea unor centre de colectare a deșeurilor

Trei comune din Bihor au câștigat finanțare din PNRR pentru amenajarea unor centre de colectare a deșeurilor Primul centru din Bihor pentru colectarea gratuită a deșeurilor a fost deschis de Primăria Oradea și RER Vest în 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei comune din Bihor - Toboliu, Biharia și Pomezeu - se numără printre primele 24 de unități administrativ-teritoriale care au câștigat o finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru amenajarea unor așa numite centre cu aport voluntar, adică locuri unde cetățenii vor putea preda gratuit deșeuri voluminoase, electrice ori din alte categorii, care nu sunt colectate de firmele de salubritate.

Asemenea centre, care există în Oradea de mulți ani, amenajate de Primărie și operatorul de salubritate RER Vest, construiește și Consiliul Județean Bihor în 12 UAT-uri din județ, iar acum au devenit un model de finanțare în cadrul PNRR.

Joi, ministrul Mediului, Tánczos Barna, și premierul Nicolae Ciucă au participat la ceremonia de semnare a primelor 24 de contracte de finanţare pentru aceste centre, în valoare totală de 114 milioane lei, fără TVA.

„Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door - to - door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri - deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul - tip pus la dispoziție de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Din Bihor, au fost prezenți la ceremonie primarii din Toboliu (Adrian Crăciun - PSD), Biharia (Szilagyi Zoltan - UDMR) și Pomezeu (Ioan Șora - PNL), primii care au câștigat proiectele selectate după principiul „primul venit, primul servit”. Fiecare centru din Bihor a primit o finanțare de 3,8 milioane lei.


Cei trei primari din Bihor s-au fotografiat la București cu un alt bihorean: Călin Mocan (al treilea, de la stânga la dreapta), fost șef al Agenției de Mediu Bihor, în prezent consilier al ministrului Mediului pe probleme de PNRR

„Ajutăm, astfel, primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare. Autoritățile din zona urbană trebuie să facă pasul spre  sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informațiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate și sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanțare pentru înființarea acestor centre destinate colectării separate a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetățenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică exact acele tipuri de deșeuri pe care cetățenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Tánczos Barna.

Primăriile mai pot depune proiecte în acest program până pe 22 noiembrie.

Vezi mai jos ceremonia care a avut loc la București:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON