URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2021, 11:58

Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan: "Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalaţi în funcţii de aproape jumătate de an, noii şefi liberali ai Consiliului Judeţean au ambiţia de a face din Bihor un judeţ "eliberat" de gunoaie aruncate în ape sau păduri.

Pentru asta, explică vicepreşedintele Mircea Mălan, este nevoie ca fiecare cetăţean să aibă la dispoziţie un sistem eficient de colectare a deşeurilor: "Trebuie să creăm condiţii pentru curăţenie, iar apoi să instituim şi sancţiuni, chiar drastice". Alături de primarii din judeţ, CJ Bihor pregăteşte mai multe măsuri şi reguli...

Drumurile, la curăţat

- Recent, CJ Bihor a votat un regulament de curăţenie de-a lungul şoselelor. Concret, ce obligaţii au primarii?

- În extravilanul localităţilor, aferent drumurilor judeţene, CJ curăţă, de trei ori pe an, şanţurile, acostamentul şi o jumătate de metru pe cealaltă parte. În intravilan, responsabilitatea aparţine unităţilor administrativ-teritoriale. Unii primari s-au şi apucat, fără să le spunem noi.

- Dar cum rămâne cu drumurile comunale?

- Rămân în sarcina fiecărei primării. Noi am sugerat să propună consiliului local adoptarea unei hotărâri prin care să instituie această obligaţie proprietarului de teren care are cel puţin un capăt într-un drum asfaltat şi să majoreze cu 500% impozitul pentru terenurile neîngrijite.

- Primarii UDMR contestă noile reguli. Este o reacţie exclusiv politică?

- De vreme ce majoritatea primarilor unui partid adoptă o poziţie singulară faţă de celelalte formaţiuni, te duce cu gândul că este rezultatul unei discuţii din jurul unei mese. Din punctul nostru de vedere, curăţenia nu ţine de componenta politică, la fel lucrăm cu toţi primarii. De exemplu, primarul PSD din Ţeţchea m-a surprins plăcut arătându-mi că are o colegă care, în ziua de colectare a deşeurilor, merge echipată cu o bonetă şi o jachetă verde, cu inscripţia "Colectează selectiv", şi le explică oamenilor cum să arunce gunoaiele.

Soluţii pentru un Bihor curat

- Sunt noile reguli suficiente pentru a schimba faţa judeţului? Ce mai urmează?

- Aferente drumurilor judeţene, sunt refugii unde întâlnim cantităţi semnificative de deşeuri şi unde vom pune pubele, iar primăriile vor încheia contracte cu operatorii de salubritate, care vor ridica deşeurile cel puţin o dată pe săptămână. Mai pregătim un proiect pe fonduri europene, de care toţi primarii sunt încântaţi, pentru realizarea unei reţele de platforme de colectare cu aport voluntar. Fiecare bihorean va avea la dispoziţie, pe o distanţă de maximum 10 km, o platformă unde să ducă moloz, cauciucuri, ulei uzat, deşeuri voluminoase. De asemenea, căutăm cea mai bună variantă de colectare a deşeurilor din zonele montane, unde operatorii au propus să amenajăm pubele subterane, care nu agresează mediul. Mai vrem să achiziţionăm un biodigestor pentru transformarea deşeurilor în îngrăşământ şi un soft prin care fiecare bihorean să fie anunţat când ajunge maşina de salubritate în faţa casei lui şi ce tip de deşeu colectează.

- Ce pot face bihorenii cu molozul sau deşeurile voluminoase, până când vor fi amenajate platformele?

- Primăriile trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu pentru aceste deşeuri, operatorul le va ridica, iar primăria va plăti contravaloarea acestui serviciu.

Arunci, deci plăteşti!

- Ce este de făcut cu râurile şi pădurile pline de gunoaie?

- Avem apele, munţii, câmpiile, râpele, pădurile pline de deşeuri pentru că oamenii nu au avut unde să le arunce şi încă nu au unde. Când vor avea la dispoziţie pubele, nu spun că va fi perfect, dar va fi mai bine decât azi.

- Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) funcţionează în tot judeţul?

- Da, încet-încet, lucrurile se normalizează. Operatorii sunt surprinşi că la ţară oamenii reacţionează foarte bine. Am convenit cu ei că, dacă nu se colectează selectiv, nu vor ridica pubela. La prima abatere vor lipi un autocolant pe pubelă, iar la a doua nu mai ridică.

- Cât de mult au crescut facturile de salubritate în judeţ?

- Creşterea se simte mai mult în zona urbană, unde se colectează separat şi biodeşeul. În zona rurală, RER Vest taxează 19 lei pe patru ridicări ale unei pubele de 60 litri şi reciclabilele se ridică gratuit, mi se pare rezonabil. În zonele unde operează Ave Bihor şi Salubri, la prima ridicare o gospodărie plăteşte 14,5 lei, pentru două 17 lei, pentru trei 21 lei, iar la a patra 24 lei.

- Ce se întâmplă cu cetăţenii care refuză să încheie contracte de salubrizare?

- Închei sau nu contractul, tu generezi deşeuri. Unde le duci? În pârâiaş, în şanţul din faţa casei? De aceea, aproape toate UAT-urile au instituit o taxă specială, pe care o vor plăti cei care nu au contracte.

Întâi condiţii, apoi amenzi

- În ultimul an, Garda de Mediu a descoperit mai multe primării care îngroapă gunoaie în pământ. Nu pot fi lămuriţi edilii că asemenea obiceiuri sunt ruşinoase şi dăunătoare?

- Cel mai des se întâmplă cu molozul pe care oamenii realmente nu au unde să-l ducă. Merg la primar, iar primarul îi ajută să-l ducă într-o groapă care poate fi umplută. Că printre moloz se aruncă polistiren sau saci de la materiale de construcţii e foarte probabil. Evident că nu este în regulă, dar primarii nu vor mai fi parte a acestei probleme atunci când va exista un sistem eficient de colectare a tuturor deşeurilor. Curăţenia judeţului este bunul tuturor bihorenilor, aşa că trebuie să creăm condiţii pentru curăţenie, iar apoi să instituim şi sancţiuni, chiar drastice.

- Un protocol recent încheiat între CJ, Prefectură şi Garda de Mediu prevede obligarea asistaţilor social să iasă la curăţenie pe domeniul public. Este de succes această măsură?

- În general, primarii îi pun la lucru, numai că legea exceptează femeile care au copii până în 7 ani şi mai sunt scutiţi de munca în folosul comunităţii şi cei cu adeverinţe medicale. Este evident că sunt şi cazuri reale, dar primarii încearcă să discute cu medicii care eliberază prea multe adeverinţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
UDMR :::::))))) piszkos
Ce fac astia acuma e sa arunce gunoiul dincolo gardul in orgada vecinului, si tot ei te injura ca ii acuzi de asta :::::))) incredibil dar e adevarat. Inainte de 90 nu era mizerie pe camp, rauri, paduri si se curata periidic , dupa 90 sa da liber la prostie . Bolojan trebuie sa le aduca aminte ca si santurile de langa drumuri trebuie curatate, ca nu au mai fost curatate de 30 de ani, si daca vine o viitura dau astia vina pe Iohannis ::::)))) La munca trantorilor, nu la intins mana
Postat 25 Februarie 2021, 19:15 de Sandu2100
...în veacul vecilor, amin!
Bine le-ai zis-o viceprimare, ca să înțeleagă atât viniturile din țara lui Ștefan cât și căzăturile din țara lui Istvan, că altfel nu știu cum să le mai zic la toți zevzecii care urlă că nu vor să dea cu mătura nici prin propriul coteț și nici pe pragurile lor prăpădite!
Postat 25 Februarie 2021, 12:50 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON