URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
03 Iunie 2022, 20:06

Ce aruncați în pubele? Pe modelul verificărilor din Oradea, Ecolect a înființat patrule mixte de control pentru tot Bihorul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De luni bune, în Oradea o patrulă mixtă verifică conținutul pubelelor și sacilor pentru deșeuri reciclabile, în ziua în care sunt scoase în stradă pentru a fi ridicate de muncitorii din salubritate, iar acum controale similare se fac în tot Bihorul.

Împreună cu primăriile din județ și cu operatorii de salubritate, Ecolect (asociația tuturor unităților administrativ-teritoriale din Bihor, menită să implementeze sistemul de management integrat al deșeurilor - SMID) a demarat verificări pe străzile satelor și orașelor, pentru a vedea dacă bihorenii respectă colectarea separată a deșeurilor.

Verificări peste tot

Anunțul a fost făcut vineri, de președintele Ecolect, Mircea Mălan. „Acțiunile au început. Chiar azi am discutat cu reprezentanta Primăriei Ștei, care mi-a spus că împreună cu reprezentantul operatorului AVE Bihor, a verificat aspectele concrete ale calității serviciului de salubritate. Lucrăm împreună cu operatorii la centralizarea la Ecolect a tuturor proceselor-verbale pe care aceste echipe mixte le încheie în fiecare zi, în legătură cu realitățile din teren, ca să avem o imagine completă”, a spus Mălan.

Toți operatorii de salubritate au desemnat angajați care, alături de responsabilii de mediu din fiecare primărie, vor verifica modul în care cetățenii aruncă deșeurile, dacă separă resturile pe fracții, așa cum SMID prevede, dar și dacă echipajele de colectare a deșeurilor își fac treaba și ridică gunoaiele conform graficelor.

Echipele de control nu vor da sancțiuni, ci, cel puțin deocamdată, le vor explica bihorenilor regulile de colectare a deșeurilor.

Director nou la Ecolect

În aceeași conferință de presă, Mălan a anunțat și că Ecolect are, de la 1 iunie, un director nou: Florin Gontariu (foto jos), fost director general tehnic-investiții în cadrul companiei de salubritate RER Vest, unde a activat în ultimii cinci ani.

„Vreau să îi mulțumesc domnului director Bujor Chirilă (n.r. care a condus Ecolect din 2018 până acum) pentru implicarea în realizarea SMID-ului și punerea lui în funcțiune. Am avut o colaborare bună și sper ca, odată cu venirea domnului Gontariu, care are expertiză și experiență în acest domeniu, să continuăm să dezvoltăm SMID în Bihor, să îmbunătățim relația cu primăriile și cu primarii, să ne apropiem cât mai mult de obiectivul nostru comun, de a avea în județul Bihor un serviciu de salubritate de calitate, la un preț rezonabil”, a declarat Mălan.

Florin Gontariu

Stația TMB, tot nefuncțională

La rândul său, noul șef Ecolect, care nu este membru în niciun partid politic, și-a menționat prioritățile.

„Împreună cu domnul președinte (n.r Mălan), am stabilit ca priorități pentru perioada următoare operaționalizarea în integralitatea lui a sistemului de management integrat al deșeurilor, prin operaționalizarea stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Vom încerca să găsim împreună cu partenerii noștri, colectorii și operatorul stației de tratare, metode de a atrage o valoare cât mai mare din partea OIREP-urilor (n.r. Organisme de Implementare a Responsabilității Extinse a Producătorilor, care plătesc în numele producătorilor de deșeuri de ambalaje pentru colectarea și reciclarea lor), prin valorificarea deșeurilor cu potențial reciclabil, și nu în ultimul rând ADI Ecolect va încerca să devină un partener constant și de nădejde în ceea ce privește educația în domeniul managementului deșeurilor în județul Bihor”, a declarat Gontariu.

Stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB) este locul unde deșeurile reziduale ale bihorenilor ar trebui descompunse, astfel încât să scadă cantitatea de deșeuri care va fi depusă pe halda ecologică. După mai multe licitații, Ecolect a atribuit administrarea ei către firma Girexim Universal, însă compania AVE Bihor, care de asemenea a făcut o ofertă, a contestat acest rezultat.

Chiar și așa, stația ar putea fi pusă în funcțiune. „Am stabilit să achiziționăm printr-o procedură simplificată serviciul de operare de la operatorul stabilit în urma licitației, pe perioada până la soluționarea contestației”, a declarat Mălan. Altfel spus, Ecolect va încheia un contract de scurtă durată cu aceeași firmă Girexim, pentru ca stația, construită încă din 2016, să fie pusă în funcțiune.

Ridicată cu fonduri europene și inaugurată în ultimele zile de mandat ale fostului președinte al CJ Bihor Cornel Popa, stația TMB (foto sus) nu a funcționat nici măcar o zi. Mai mult, după cum a spus Mălan vineri, urmează să fie stabilite investițiile care mai sunt necesare pentru ca stația să fie operațională, deoarece în forma ei actuală nu funcționează la capacitate maximă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Smecheri
Firmele de salubritate cand isi vor face treaba?? Sau numai cu ajutorul primariei si cu controale facute cu politia sa oblige cetatenii sa faca treaba gunoierilor, cand se trezeste lumea ca aceasta asa zisa colectare selectiva este o mare pacaleala pe banii cetatenilor????
Postat 03 Iunie 2022, 22:07 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON