URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2022, 15:40

Luna Curățeniei în Bihor: Peste 300 de acțiuni de ecologizare în tot județul și peste 11.200 de elevi înscriși în eco-cluburi (FOTO)

Luna Curățeniei în Bihor: Peste 300 de acțiuni de ecologizare în tot județul și peste 11.200 de elevi înscriși în eco-cluburi (FOTO) (sursa foto: Ecolect Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna Curățeniei, această campanie amplă de conștientizare a problemei poluării cu deșeuri și a necesității colectării separate a deșeurilor, derulată de Consiliul Județean Bihor și de Asociația Ecolect de-a lungul lunii mai, s-a încheiat.

Mobilizare generală

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă că pe 15 iunie, la o gală anume organizată, se vor afla cei 18 câștigători ai campaniei de ecologizare, adică primăriile care au adunat separat mai multe gunoaie (câte 3 în fiecare din cele șase loturi ale Bihorului), dar ce este clar este că populația, mai ales cea școlară, a fost mobilizată.

„Rezultatele sunt următoarele: 334 de acțiuni de ecologizare în județul Bihor în această lună, acțiuni la care a participat fiecare comunitate integrat, așa cum ne-am propus, administrație, biserică, școală, mediu de afaceri, cetățeni, ONG și presă. (...) Avem 124 de comunități de voluntari înființate, cu un număr total de 11.211 copii înscriși, imensa majoritate participând la cel puțin două acțiuni de ecologizare”, a declarat Mălan. Toate acțiunile se pot vedea pe site-ul ecolectbihor.ro.

Cu implicarea a 130 de cadre didactice din județ, în 124 de școli din Bihor s-au înființat eco-cluburi, a căror primă activitate a fost participarea la competiția EcoProvocarea, din cadrul Lunii Curățeniei. Elevii care au participat la cel puțin două acțiuni de colectare de deșeuri intră automat în concurs pentru tragerea la sorți prin care 21 dintre ei vor câștiga vouchere în valoare de 500 de lei la magazinul Decathlon și câte 1.000 de lei pentru eco-clubul din care fac parte.

Prezent în aceeași conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a lăudat implicarea elevilor și a profesorilor. „Vom continua proiectele acestor eco-cluburi și vom încerca să creăm o emulație în ceea ce privește implicarea și educația ecologică”, a spus inspectorul școlar general.


Un scurt bilanț al Lunii Curățeniei, prezentat vineri de șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan (stânga), vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan (centru), și directorul Ecolect, Florin Gontariu (dreapta)

Premii și pentru profesori

Dintre cele 100 de primării eligibile pentru concursul de curățenie generală, șase nu s-au înscris în competiție, fiind vorba de comunele Rieni, Lugașu de Jos, Ineu, Finiș, Husasău de Tinca și Șimian. Potrivit lui Mălan, motivele au fost diverse: fie primarii nu au vrut, fie au spus că n-au nevoie de o campanie de curățenie „pentru că fac curățenie tot anul”, fie n-au avut încredere în competiția organizată de autoritățile județene, deși regulile au fost transparente, clare și discutate chiar în Ecolect, asocierea tuturor primarilor din Bihor.

În schimb, s-au mobilizat lăudabil companiile private, care au sponsorizat campania, ONG-urile care s-au implicat în acțiuni (Uniunea Studenților Oradea, Frends, Pro Time-R și Cătunul Verde) și instituțiile publice care, de asemenea, au fost active, precum Direcția Silvică, Salvamont, Hidroelectrica.

Deși inițial nu erau prevăzute premii pentru profesori, organizatorii au decis să îi răsplătească și pe cei care voluntar s-au implicat în înființarea eco-cluburilor. 20 dintre dascăli vor primi, prin tragere la sorți, vouchere în valoare de 500 de lei la magazinele Benvenuti.

Pe de altă parte, pentru ca eco-cluburile să fie active începând din toamnă, CJ Bihor, Ecolect și Inspectoratul Școlar pregătesc un proiect pentru specializarea profesorilor implicați în aceste grupuri de promovare a educației ecologice, dar și proiecte care vor include elevii preocupați de acest subiect.

La anul, reguli noi

Mălan a subliniat că, din discuțiile cu primarii și operatorii de salubritate, anul acesta campania s-a derulat mai bine decât anul trecut, când a fost la prima ediție. De asemenea, și gunoaiele din natură au fost mai puține. „Scopul și rațiunea acestui proiect nu este să adunăm deșeuri. Noi l-am gândit pentru a modifica mentalități și să ajungem la situația în care deșeurile sunt gestionate corespunzător și nu le mai vedem împrăștiate peste tot. Soluția ideală ar fi să nu mai existe deșeuri de colectat de pe nicăieri, dar nu cred că va fi foarte curând prezentă aici”, a declarat Mălan.

Pentru ediția de anul viitor, șeful Ecolect ia în calcul ca un criteriu în stabilirea primăriilor câștigătoare să fie gradul de colectare separată a deșeurilor pe teritoriul orașului sau al comunei, între 1 ianuarie și 1 iunie. Astfel, vor câștiga concursul nu doar primăriile care dovedesc hărnicie în colectarea deșeurilor, ci cele în care oamenii demonstrează că respectă colectarea separată.

„Premiul cel mare l-am câștigat cu toții, județul nostru este mai curat decât era în urmă cu o lună”, a concluzionat Mălan.


GUNOAIE FURATE
Mizerii pe minus

Luna Curățeniei n-a fost lipsită de incidente. Așa cum BIHOREANUL a scris, gunoaiele strânse de elevii și voluntarii din Tinca, depozitate pe o platformă special amenajată de Primărie la marginea localităţii, au fost furate. Peste 40 de saci cu deșeuri, dar și o canapea și un fotoliu au fost luate de un localnic în vârstă de 65 de ani, care a păstrat doar dozele metalice și piesele de mobilier. Comisarii de mediu l-au amendat pe bărbat cu 10.000 de lei, dar n-au găsit și locul unde a aruncat gunoaiele de care n-a mai avut nevoie.

Un caz similar s-a petrecut la Popești, a precizat Mălan. „Din deșeurile reciclabile, tot ce erau doze au dispărut. Au fost furate din sacii care așteptau să fie ridicați în ziua în care categoria respectivă de deșeuri era programată să fie ridicată”, a spus oficialul.

Dozele de aluminiu au fost furate pentru că pot fi predate unor centre de colectare a materialelor feroase, contra unor sume de bani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pai
Ca iau frumos dozele si le duc ei la centru selectate sa ia bani pe ele nu e o problema, doar nu e gunoiul cuiva. Sa iei saci intregi, sa rascolesti dupa doze sau altceva si sa arunci cine stie pe unde restul gunoiului care a fost deja adunat de voluntari e bataie de joc. 10.000 e simbolic pt gestul asta. Macar de isi asuma si transporta el gunoaiele la centru cu masina si pe cheltuielile lui - ar fi avut un argument. Probabil i-a trebuit bani sa-si ia alcool.
Postat 05 Iunie 2022, 15:15 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON