URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2020, 19:31

Transilvania, în topul destinațiilor de vacanță în 2021, propuse de National Geographic

Transilvania, în topul destinațiilor de vacanță în 2021, propuse de National Geographic Castelul Bran (Sursa foto: Travlocals.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebra revistă National Geographic le recomandă cititorilor să viziteze cât de curând Transilvania. Regiunea a fost inclusă pe lista destinaţiilor ideale de vacanţă pentru familie în 2021, lansată săptămâna trecută.

Cele mai frumoase

Potrivit site-ului revistei, Nationalgeographic.com, în lista "Best of the World 2021" întocmită de echipa editorială cele mai frumoase destinaţii, 25 la număr, au fost organizate în cinci categorii: sustenabilitate, familie, natură, aventură şi cultură.

Destinaţiile din categoria "sustenabilitate" sunt în număr de şase şi se află în Europa, Africa şi Statele Unite: Alonissos din Grecia (foto jos), Copenhaga, capitala Danemarcei, Noua Caledonie din Franţa, Freiburg din Germania, Gabon din Africa Centrală şi Denver din statul Colorado, SUA.


(Sursa foto: Greeka.com)

Apoi, în secţiunea dedicată vacanţelor în familie este inclusă regiunea Transilvania din România alături de Coasta Space din Florida, Parcul Hortobagy din Ungaria, regiunea indigenă din Canada sau Coasta Path din Anglia.

Pentru numeroasele activităţi de aventură sunt recomandate insula Dominica în Caraibe (foto), provincia istorică Svaneti din Georgia, Parcul naţional Los Glaciares din Argentina şi depresiunea Danakil din Etiopia.


(Sursa foto: insule.info)

La categoria "natură", editorii au ales Isle Royale din Michigan, SUA (foto), Yellowknife din Canada, Cerrado savanna din Brazilia şi Insula Lord Howe de pe continentul Australia, iar la categoria "cultură": Guam, New Mexico (SUA), Bitoria-Gasteiz, Alava (Ţara Bascilor, Spania), Gyeongju (Coreea de Sud), Tulsa (Oklahoma, SUA) şi Tonglu (provincia Zhejiang, China).


(Sursa foto: Erindietsche.com)

Fiecare zonă aleasă de National Geoographic a fost descrisă în câteva paragrafe.

Transilvania, tărâm de fantezie

Despre Transilvania jurnaliștii au scris că este un loc în care fantezia se îmbină cu realitatea. 

"Unul dintre efectele secundare ale lui Dracula - roman al autorului irlandez Bram Stoker - a fost că a transformat Transilvania, o regiune reală a României, într-un tărâm mitic, «un loc blestemat din acest pământ blestemat, unde diavolul şi copiii lui încă merg cu picioare pământeşti», aşa cum a spus scriitorul. Având în vedere că Stoker nu a văzut vreodată locul cu ochii lui, a compilat meşteşugit informaţia pentru romanul lui din 1897 din cărţi scrise de călători britanici", notează sursa citată.

Cei de la National Geographic mai notează că judeţele Cluj (foto) şi Braşov merită explorate pentru că în aceste zone pot fi descoperite pajişti inflorite, castele asemenea celor din basme şi sate cu străzi pietruite.


(Sursa foto: goldenkronetransylvania.ro)

"Pentru familii, un sejur la o fermă ar putea reprezenta o şansă de deconectare, de a petrece timpul făcând plimbări în căruţa, drumeţii în Munţii Carpaţi şi ajutând la munci din gospodărie", se mai arată pe site. 

La final, jurnalitștii mai subliniază că și prinţul Charles a fost impresionat de această regiune din România, motiv pentru care fundaţia sa finanţează proiecte de protejare a arhitecturii locale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON