URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
09 Aprilie 2023, 11:25

Tărâmul narciselor: La 15 minute distanță de centrul Oradiei, dealuri pline cu narcise sunt căutate de comercianții de flori din toată țara (FOTO/VIDEO)

Tărâmul narciselor: La 15 minute distanță de centrul Oradiei, dealuri pline cu narcise sunt căutate de comercianții de flori din toată țara (FOTO/VIDEO) PODGORIA CU NARCISE. Vremea rece de săptămâna trecută a fost în favoarea cultivatorilor de narcise din Podgoria. Cu cât este mai cald, florile își deschid petalele mai repede, astfel că frigul și zăpada, de fapt, au prelungit sezonul de înflorire. Narcisele nu sunt sensibile la îngheț, astfel că florarii n-au avut pagube din pricina ninsorilor și a temperaturilor negative

Nimeni nu mai ştie să spună cine a plantat prima grădină cu narcise în Podgoria, dar astăzi aproape că nu mai este localnic care să nu aibă în spatele casei zeci de mii de flori galbene ori albe. 

Zona de dealuri cuprinsă între biserica ortodoxă din Podgoria şi limita satului vecin Fughiu este cunoscută printre localnici drept "tărâmul narciselor", datorită numeroaselor plantaţii. Şi o cunosc bine şi comercianţii de flori din toată ţara, care în fiecare primăvară vin şi îşi încarcă dubiţele cu narcise pe care apoi le vând la Iaşi, Bucureşti ori Constanţa.

De zeci de ani

Floare despre care se spune că a apărut pe mormântul tânărului Narcis din mitologia greacă, cel care a iubit doar imaginea lui reflectată în apă, narcisa este răspândită în toată Europa. Din bulbi îngropaţi în pământ, în fiecare primăvară răsar florile albe sau galbene, unele cu detalii portocalii, fiind cunoscute peste 30 de specii de narcise.

Puţini orădeni ştiu, însă, că oraşul lor este furnizor de narcise pentru toată România. De cel puţin trei generaţii, în cartierul Podgoria, localnicii cresc narcise care, în fiecare primăvară, oferă un peisaj unic. De cum începe soarele să încălzească pământul, zeci de mii de flori răsar pe costişe.

Vas AnnaMajoritatea cultivatorilor de flori din Podgoria de astăzi au moştenit terenurile "îmbibate" cu bulbi de narcise. "Nu ştiu cine a adus primul narcisele aici. Bunica mea îmi povestea că şi ea a primit bulbii de la o vecină. Asta se întâmpla acum 70-80 de ani", spune Vas Anna-Maria (foto).

Între pomi 

Pentru că pe dealuri este mai greu să cultivi legume, podgorenii de odinioară au plantat livezi de caişi, piersici ori cireşi, iar ca să folosească eficient pământul, au sădit bulbi de narcise între pomi, asigurându-şi o "roadă" şi primăvara, nu doar vara ori toamna.

Bulbii nu încurcă cu nimic dezvoltarea pomilor. "Nu ştiu cum au apărut aşa multe grădini cu narcise, probabil a fost o modă: cineva a plantat narcisele printre pomi, iar apoi vecinii au făcut la fel", crede femeia. 

Narcise

Cultivarea narciselor este şi o îndeletnicire destul de uşoară, pentru că, odată plantaţi, bulbii nu au nevoie de prea multă îngrijire. "Toamna nu trebuie scoşi, doar săpaţi", explică Anna-Maria.

Uşor de îngrijit 

Afacerea cu flori este una pe termen lung. "Bulbii produc flori cam 25-30 de ani. Apoi trebuie înlocuiţi", explică un bărbat care, la fel, a moştenit o grădină de la părinţi. În fiecare toamnă pune îngrăşământ pe pământ, iar periodic înlocuieşte bulbii despre care ştie că au ajuns la "bătrâneţe". "Dacă vara este secetă, cum se întâmplă aproape în fiecare an, obligatoriu punem îngrăşământ, altfel bulbii vor fi prea mici".

Familia sa trăieşte exclusiv din florile şi fructele din Podgoria, având şi o tarabă în piaţa Decebal. Nu ştie, însă, ce se va alege cu grădina când el nu va mai fi în stare să o întreţină, pentru că cei doi copii ai săi au propriile profesii şi nici unul nu vrea să se facă grădinar...

Narcise

O altă femeie, care cultivă narcise pe 20 de ari, terenuri moştenite, dar şi cumpărate, povesteşte că în tinereţe a lucrat la fabrici "în oraş", dar la pensie s-a retras, împreună cu soţul, la casa din Podgoria moştenită de la bunicii ei. "Mă mişc tot mai greu, mai ales pe deal, dar tot nu mă las", spune orădeanca.

Până la Constanţa 

Grădinile cu narcise din Podgoria sunt ştiute de florarii din toată ţara. "Puţini orădeni ştiu ce facem noi aici, dar comercianţii ne cunosc", zice o tânără care lucrează cot la cot cu părinţii, într-o altă grădină moştenită. De teama controalelor autorităţilor, mulţi podgoreni preferă să nu-şi dea numele, dar povestesc cum zilnic leagă bucheţele cu narcise pe care le depozitează în spaţii reci, iar după-amiaza ori seara le mută în dubiţele comercianţilor de flori care opresc în faţa porţii. 

Narcise

Unii cumpărători vin de ani de zile şi au furnizorii lor tradiţionali. Alţii pur şi simplu îşi încearcă norocul, oprind la casele care au flori agăţate pe porţi, defel puţine. Un fir de narcisă se vinde anul acesta în Podgoria cu 20 de bani. "Vin cumpărători din Cluj, Bucureşti, Iaşi sau chiar Constanţa. Acolo e mai frig, nu s-au făcut florile încă, şi le duc de la noi, mai ales acum, că vin Floriile", zice Vas Anna-Maria.

În oraşele lor, comercianţii vând florile cel puţin de cinci ori mai scump. "Aşa e comerţul. Dar dacă oamenii vin şi cumpără un bucheţel direct de la noi, la poartă, tot cu 20 de bani iau firul", spune un grădinar. Un pont pentru orădenii preocupaţi de flori...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON