URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2013, 10:14

Super-păpuşi! Trupa Arcadia pregăteşte premiera "Frumoasa şi bestia", cu păpuşi inedite (FOTO)

Super-păpuşi! Trupa Arcadia pregăteşte premiera "Frumoasa şi bestia", cu păpuşi inedite (FOTO) "ACTORI" MÂNUIŢI. Toate personajele spectacolului "Frumoasa şi Bestia" sunt prezentate sub formă de păpuşi, mari, colorate şi expresive, concepute şi realizate de meşterii Teatrului Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii cred încă în poveşti, iar fantezia lor merită hrănită. Aşa spun actorii şi păpuşarii orădeni, care văd la fiecare spectacol fascinaţia celor mici faţă de personajele colorate care le sunt înfăţişate.

Trupa Arcadia se întoarce la tradiţie şi reîncepe să mizeze pe spectacolele cu păpuşi, una dintre dovezi fiind chiar următoarea nouă premieră - spectacolul "Frumoasa şi Bestia", programat luna aceasta.

15 Florian Silaghi.jpgÎntoarcerea la origini

De la unirea trupelor de teatru Iosif Vulcan şi Arcadia sub cupola Teatrului Regina Maria, unul dintre obiectivele conducerii acestei instituţii a fost să readucă în prim-plan spectacolele pentru copii cu păpuşi, extrem de rare în ultimii ani. "Există o mare cerere din partea copiilor, căci ei încă au o fantezie dezvoltată şi acceptă mult mai uşor că acele păpuşi sunt de fapt personaje. Unii dintre actorii noi nici măcar nu au lucrat cu păpuşi, iar alţii şi-au cam ieşit din mână, dar acum recuperăm", spune Florian Silaghi (foto), directorul artistic al trupei Arcadia.

Ca urmare, în ultimele două stagiuni trupa a realizat spectacole în care pe scenă apar doar păpuşi, precum "Albă-ca-Zăpada", dar şi altele în care multe dintre personaje sunt mânuite de actori, cum ar fi "20.000 de leghe sub mări", "Capra cu trei iezi" şi "Insula Şerpilor". Văzând că micuţii sunt fascinaţi de creaturile care îi duc în lumea poveştilor, Arcadia pregăteşte o nouă premieră deosebită: montarea basmului "Frumoasa şi Bestia", scris de Jeanne Marie le Prince de Beaumont.

Munca "păpuşarilor"

Spectacolul "Frumoasa şi Bestia" e bazat pe povestea originală publicată la jumătatea secolului XVIII în Franţa. "Micii spectatori vor putea vedea versiunea originală, nu cea realizată de Disney. În basm, Frumoasa ajunge să întâlnească Bestia după ce se oferă să moară în locul tatălui ei, care fusese prins în timp ce tăia un trandafir din grădina Bestiei. În poveste apar şi surorile Frumoasei, materialiste şi invidioase pe sora lor mai mică", spune Florian Silaghi, regizorul artistic al spectacolului.

15 Oana Cernea.jpgActorii de la Arcadia au găsit o modalitate inedită de a-i transpune pe micuţi în lumea fantastică, concepând câteva păpuşi mari, cum nu s-au mai văzut la teatrul orădean. Manechinele au fost realizate din burete de către sculptorul Răzvan Chendrean după schiţele scenografei Oana Cernea (foto). "Am ales acest material pentru că e uşor, iar păpuşile, care au peste un metru, chiar doi în cazul Bestiei, vor putea fi manevrate mai uşor", explică directorul trupei.

Cu ustensile speciale, sculptorul Teatrului a conturat chipul păpuşilor, care apoi a fost pictat tot de către Oana Cernea. "Am încercat să le fac cât mai expresive, în funcţie de caracterul fiecărui personaj. Spre exemplu, Frumoasa are trăsături fine, în timp ce surorile ei au chipuri răutăcioase", zice scenografa, adăugând că pentru finalizarea lor s-au confecţionat şi peruci şi costume speciale.

Premieră, de două ori

Modalitatea de mânuire a imenselor marionete e şi ea inedită, cel puţin pentru actorii trupei orădene. "Picioarele păpuşilor sunt puse pe cele ale actorilor, iar mâinile sunt manevrate cu beţe. Nou este faptul că acestea au mimică, îşi mişcă gura, iar pentru a uşura munca actorilor am conceput un sistem de manevrare a gurii păpuşii, printr-o pârghie cu trăgaci. Nu zicem că este o noutate absolută, dar cu siguranţă nu s-a mai folosit în Oradea", precizează Oana Cernea.

Anticipând că pentru un spectacol de acest gen cererea va fi mare, conducerea trupei Arcadia a stabilit două reprezentanţii pentru premiera din 24 martie, astfel că micuţii şi părinţii lor vor putea să vadă spectacolul fie de la ora 11, fie de la 17, la Sala Arcadia. "Sperăm să fie o producţie reprezentativă. Rar mai vezi păpuşi atât de mari pe scenă. În plus, dat fiind că cei mici vin în număr tot mai mare la teatru, în stagiune mai pregătim încă un spectacol integral cu păpuşi, "Hansel şi Gretel", anunţă Florian Silaghi.

Pentru premieră, preţurile biletelor sunt de 10 lei pentru adulţi, respectiv 8 lei pentru cei mici, acestea putând fi achiziţionate deja de la Agenţia Teatrului şi de pe site-ul biletmaster.ro. Celor mici nu le rămâne, aşadar, decât să se lase fascinaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vlas
salutare tuturor
Postat 08 Aprilie 2013, 17:29 de emidilika
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON