URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2022, 18:34

Sexualitatea, peste tot pe internet. 3 din 10 copii au primit imagini ce arătau nuditate

Sexualitatea, peste tot pe internet. 3 din 10 copii au primit imagini ce arătau nuditate (Sursa foto: Guliver / Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O treime dintre copiii români care au participat recent la un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii au spus că au primit pe internet fotografii sau înregistrări video care arată nuditatea sau ipostaze sexuale, iar 20% au afirmat că li s-a cerut fotografii nud.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de organizaţie, studiul intitulat "Folosirea internetului de copii şi adolescenţi" a fost realizat pe parcursul anului 2021 în România.

În primul rând, specialiştii arată că vârsta medie la care copiii încep să utilizeze internetul pe diferite dispozitive a scăzut, comparativ cu datele pe care organizaţia le avea în 2019, atunci vârsta fiind de 9 ani. "În studiul din 2021, vârsta medie la care copiii (la nivelul întregului eşantion) afirmă că au început să acceseze internetul este de 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenţii sub vârsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) şi la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural)", se arată în comunicat.

Desigur, cel mai folosit de cei mici este telefonul mobil (99%), urmat de laptop, (62%), TV Smart (42%) şi tabletă (24%).

37% dintre elevii care au participat la studiu au afirmat că anul care a trecut au fost jigniţi sau deranjaţi pe internet, iar 49% dintre ei au găsit în online informaţii sau imagini care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Violenţa fizică şi verbală alături de nuditate sunt principalele conţinuturi care i-au făcut pe aceştia să se simtă ciudat. 

Îngrijorător este faptul că 3 din 10 copiii care au participat la studiu au spus că în timp ce navigau pe internet, au primit fotografii sau video-uri care arătau ipostaze sexuale sau nuditate. Conţinutul nu a fost unul găsit întâmplător, ci primit ca mesaj privat. Dintre aceştia, 10% au primit astfel de mesaje cel puţin o dată pe lună.

"73% dintre ei nu au ştiut cum să reacţioneze, nefăcând nimic în acest sens, şi doar 11% au discutat cu cineva despre această situaţie. Totodată, 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfăţişeze nud sau într-o ipostază sexuală. Copiii cu vârsta între 15 - 17 ani şi fetele afirmă acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată", se mai arată în comunicat.

Organizaţia mai transmite că fenomenul sexualităţii pe internet a luat amploare în ultimii ani şi s-a accentuat pe parcursul pandemiei, iar minorii sunt tot mai expuşi.

Specialiştii susţin că, din nefericire, cei mici au parte de multe dificultăţi atunci când folosesc internetul, fără ca părinţii lor să afle.

Pentru a combate această problemă, organizația Salvaţi Copii a demarat încă din 2008 proiectul "Ora de Net", în cadrul căruia funcţionează platforma esc_ABUZ, unde oricine poate raporta conţinutul cu caracter sexual sau ilegal publicat pe internet. Punctul de raportare operat de Salvaţi Copiii face parte din reţeaua globală INHOPE şi funcţionează în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Citeşte tot studiul mai jos:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON