URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2022, 19:45

Se deschid centrele de evaluare Covid din Bihor! Bolnavii cu forme ușoare și medii pot primi consultații și medicamente fără internare

Se deschid centrele de evaluare Covid din Bihor! Bolnavii cu forme ușoare și medii pot primi consultații și medicamente fără internare Centrul de Evaluare Covid al Spitalului Municipal din Oradea, sala de așteptare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor încep să funcționeze, de joi dimineață, toate cele 8 centre de evaluare a persoanelor infectate cu Covid care au forme ușoare sau medii de boală, acestea beneficiind gratuit de consultații, analize, investigații și medicație.

Este important de menționat că toate aceste servicii vor fi asigurate indiferent dacă oamenii sunt asigurați la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (adică dacă au plătit contribuții la CAS) și fără să aibă nevoie de bilete de trimitere de la alți medici ori să fie internați.

3 în Oradea, 5 în restul judeţului

„În această după-amiază am semnat cu managerii celor 8 spitale din județ actele adiționale la contractele cu Casa Asigurărilor de Sănătate, astfel că centrele pot funcționa de mâine dimineață”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

În Oradea au fost pregătite trei centre, la spitalele Municipal, Pelican și CFR, celelalte fiind amenajate în spitalele municipale din Beiuș, Marghita și Salonta, precum și în spitalele orășenești din Aleșd și Ștei.

În toate aceste unități au fost amenajate circuite separate de cele pentru persoanele cu alte afecțiuni decât Covid, condiție obligatorie pentru a fi avizate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor în prima decadă a acestei luni.

Funcționarea centrelor de evaluare a fost reglementată prin OUG 129/2021, în cadrul spitalelor care tratează bolnavi Covid, cu scopul prevenirii suprasolicitării acestora și a structurilor de primire a urgențelor. Punerea lor în funcțiune se face însă abia acum, deoarece între timp a fost necesară modificarea cadrului contractual între unitățile spitalicești și CAS, pentru ca serviciile furnizate să le poată fi decontate.

Conform Ordinului nr. 85/2022 al președintelui CNAS, decontarea se va face la tarife cuprinse între 215,37 lei pentru consultații și analize de laborator, 533,67 lei dacă la aceste servicii se adaugă și investigații imagistice de tip Rx (radiologie „clasică”), respectiv 676,67 lei dacă investigațiile imagistice se fac cu CT (computer tomograf).

Program: de la 7 la 19

„Pentru toate cele 8 centre de evaluare din județ, programul de funcționare va fi de lunea până vinerea între orele 7.00 și 19.00”, a mai precizat directorul CJAS Bihor.

Detaliul este important deoarece inițial se preconiza ca două dintre cele opt centre să funcționeze non-stop. „S-a renunțat la ideea ca centrul de evaluare de la Spitalul Municipal, ca și cel de la spitalul Pelican, să funcționeze non-stop, pentru a nu genera cheltuieli exagerate, dar și pentru că după ora 19.00 pacienții Covid care consideră că nu pot aștepta până dimineața pot apela la serviciile de urgență”, a explicat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal din Oradea, Laurențiu Chiană.

De precizat, de asemenea, că înființarea celor 8 centre de evaluare în cadrul celor 8 spitale publice din Bihor nu înseamnă că acestea nu vor oferi, în continuare, servicii de spitalizare de zi și servicii de ambulator (consultații în cabinetele policlinicilor proprii) pentru persoanele care au alte afecțiuni decât Covid.

În ce privește Spitalul Municipal din Oradea, centrul de evaluare a fost amenajat într-un spațiu din clădirea principală a unității, cu acces din Camera de Primiri Urgențe, în timp ce ambulatoriul (cunoscut de orădenii mai vârstnici și ca „fosta policlinică de copii”) va continua să ofere consultații și alte servicii în toate specializările spitalului, de la Pediatrie, Interne, Chirurgie generală și Ortopedie pediatrică până la Urologie, Cardiologie, Endocrinologie, Reumatologie etc.

Persoanele confirmate cu Covid se pot prezenta la centrele de evaluare imediat după confirmarea infectării sau în ziua ulterioară, iar după consultațiile, analizele și investigațiile pe care medicii le consideră necesare, vor primi și medicamente pentru tratament la domiciliu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON