URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2023, 10:15

Șapte proiecte de cercetare, în valoare totală de 1,5 milioane de lei, finalizate de Universitatea din Oradea (FOTO)

Șapte proiecte de cercetare, în valoare totală de 1,5 milioane de lei, finalizate de Universitatea din Oradea (FOTO) Printre rezultatele cercetărilor făcute în 2023 la Universitatea din Oradea se numără și o carte despre impactul războiului din Ucraina analizat de specialiști români și americani, la inițiativa profesoarei din Oradea Cristina Matiuță (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2023, Universitatea din Oradea a derulat șapte proiecte de cercetare finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației, cu o valoare totală de 1,5 milioane de lei.

Rezultatele tuturor acestor proiecte au fost prezentate luni, într-o conferință de presă susținută de universitarii care le-au coordonat.

Unul dintre proiecte a vizat susținerea culturii antreprenoriale a studenților orădeni, prin organizarea de cursuri și workshop-uri pe această temă. De asemenea, studenții au mers în vizită la diferite firme, pentru a se întâlni direct cu antreprenorii, a precizat managerul de proiect, Delia Pop.

Tot cu bani din FDI, în stațiunea de cercetare și dezvoltare pomicolă a Universității din Oradea a fost îmbunătățită infrastructura, astfel încât oamenii de știință să identifice soluții pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice. Coordonatoarea Daniela Marele a precizat că două laboratoare, hala de lucru deja existentă și spațiile adiacente din stațiune au fost modernizate.

Un alt proiect al UO a vizat internaționalizarea învățământului superior orădean, mai precis consolidarea imaginii instituției în mediul academic din afara României și participarea la târguri din străinătate. Câteva dintre rezultatele concrete ale acestui proiect au fost prezentate de managerul Cristina Matiuță: un film de prezentare a Universității, în limba engleză, și o carte pe care specialiști români și americani au scris-o împreună, despre impactul războiului din Ucraina.

La UO s-au făcut și cercetări inovative pentru sustenabilitate, iar laboratorul de specializări inteligente al instituției a fost îmbunătățit cu echipamente, după cum a declarat coordonatoarea unui alt proiect, Codruța Bendea. Prin același proiect, au fost susținute financiar 3 brevete de invenție obținute de universitari orădeni.

Cercetări sunt necesare și privind orientarea în carieră a studenților și, potrivit managerului unui alt proiect, Laura Bochiș, tot cu bani din FDI s-au organizat workshop-uri pentru îmbunătățirea calităților transversale ale studenților, adică a celor pe care nu le dobândesc prin cursurile din facultăți, cum ar fi comunicarea. De asemenea, studenții au fost învățați noțiuni ce țin de scrierea academică, adică a lucrărilor științifice.

Pentru a-i atrage pe liceenii bihoreni spre facultățile orădene, UO a derulat și un proiect menit să crească gradul de vizibilitate al instituției. Potrivit coordonatorului Mihai Maghiar, „ambasadorii” acestui proiect au fost studenți orădeni, care au mers în școli din județ pentru a le vorbi adolescenților despre studenție.

Al șaptelea proiect finanțat din FDI a fost menit să stimuleze interesul studenților spre meserii noi, precum construcțiile verzi ori resursele de energii regenerabile. Mihaela Toadere, managerul de proiect, a explicat că prin același proiect s-au modernizat și spații ale Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură.

„Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor care au luat parte la aceste proiecte și să-i asigur că ținem să asigurăm continuitatea lor”, a spus, în aceeași conferință de presă, Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON