URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Sănătate peste poate: Aproape 15.000 de orădeni, somați de ANAF să achite din urmă contribuții asigurări sociale și sănătate

Sănătate peste poate: Aproape 15.000 de orădeni, somați de ANAF să achite din urmă contribuții asigurări sociale și sănătate SCOATEŢI BANII! Creșterea salariilor angajaților de la stat a provocat în buget găuri ce trebuie acoperite urgent, motiv pentru care angajaţii ANAF s-au pus pe recuperat „datorii”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce amnistia fiscală promisă de ministrul Finanţelor e încă în discuţii, 14.865 bihoreni au fost somaţi în ultimele două luni să achite contribuţii pentru anul 2015, iar alţi 6.800 pentru 2016, unii chiar şi de 20 ori mai mult decât au câştigat.

Până în urmă cu doi ani, Cristian a lucrat în străinătate. A muncit cu contract legal, a plătit taxe, impozite şi asigurări de sănătate, iar o parte din banii economisiţi i-a strâns într-un cont bancar, pentru care a încasat în 2015 o dobândă de 624 lei.

Acum, după patru ani, ANAF l-a anunţat că dobânda se numeşte venit din investiţii şi, potrivit legii, trebuie să plătească musai contribuție de sănătate şi aferent acesteia, în valoare de 348 lei, cât ar fi contribuit dacă ar fi lucrat 6 luni în România pe salariul minim.

Cazul lui Cristian nu e, nici pe departe, singular. În ultimele luni, zeci de mii de bihoreni au primit somaţii ca să plătească dări pentru venituri pe care unii, de fapt, nici nu le-au avut.

Fie ai lor

BIHOREANUL a prezentat în urmă cu o lună cazul orădeanului George Doroftei, notificat de Fisc că din anul 2014 are o restanţă de 312 lei la plata contribuţiei la sănătate (CASS). Săptămâna trecută, o situaţie similară a semnalat-o şi un alt orădean, care a primit o decizie de impunere pentru anul 2015. La fel ca George, nici Cristian V. nu a primit mai multe explicaţii în scrisoarea de la ANAF, ci doar termen de plată data de 30 iunie, plus menţiunea că documentul reprezintă „titlu de creanţă”, adică în caz de neplată urmează să fie executat silit.

În termen de 45 de zile, Cristian putea contesta datoria la organul fiscal emitent. Omul spune că l-a bătut gândul să deschidă un proces, deoarece Fiscul i-a stabilit creanțe retroactiv şi abuziv, deoarece suma pretinsă este nereală, având la bază venituri nereale, puse din oficiu, dar asta ar fi însemnat timp pierdut şi alte cheltuieli, mai mari, pentru plata avocatului. Aşa că a abandonat ideea şi a plătit.

Obligat la plată

Culmea este că decizia de impunere din 2015 va fi urmată, curând, de una din 2016, căci ANAF a demarat o campanie pentru recuperarea restanţelor către bugetele de asigurări sociale înainte ca datoriile cu o vechime de 5 ani să fie prescrise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc, pentru anul 2015 au fost emise 20.511 decizii, din care 14.865 de plată, iar pentru 2016 s-au completat deja alte 14.272, din care 6.086 de plată. „Ştiu că sunt nemulţumiri. Am primit şi noi sesizări de la mai multe persoane. Un contribuabil a venit să spună că a vândut în 2015 fier vechi de 18 lei şi acum a primit o decizie de impunere prin care are de achitat 348 lei. Dar nu e vina noastră. Aşa e legea. Noi doar o aplicăm”.

Încurcături la calcule

Nemulţumirile sunt generate, explică Farc, de faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare până în 2017, contribuţia la asigurările de sănătate nu se raporta la venitul în sine, ci la o bază minimă de calcul egală cu salariul de bază minim brut pe ţară. Asta, chiar dacă în realitate persoanele aveau venituri de doar câteva sute de lei realizate din dividende, dobânzi sau premii la jocuri de noroc.

De la 1 ianuarie 2018, modul de calcul al CASS s-a schimbat în sensul că persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie ori nu realizează venituri nu mai datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional.

Amnistie, pe vine

Câţi dintre cei peste 20.000 de bihoreni care au primit declaraţii de impunere cu obligaţii de plată pentru 2014-2016 sunt persoane cu venituri sub salariul minim pe economie nu se ştie, căci, după cum recunoaşte reprezentantul Fiscului, „deciziile nu sunt defalcate pe categorii”.

Cert este că soluţia pentru toate aceste anomalii o poate reprezenta doar amnistia fiscală anunţată de Ministerul Finanţelor şi pusă săptămâna trecută în dezbatere publică. Concret, este vorba despre proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă care scuteşte anumite categorii de contribuabili de plata contribuţiilor fiscale datorate pentru perioada iulie 2015 - decembrie 2017.

Potrivit proiectului, va fi anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, datorate de persoanele fizice pentru care baza de calculare a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară. De aceleaşi prevederi vor beneficia şi cei care nu au realizat venituri dar sunt acum puşi la plată. În schimb, cei pentru care Fiscul a emis decizii de impunere şi care au şi achitat deja nu vor beneficia de anularea plăţilor. Dacă au dat banii, să fie primiţi...


TERMENE NOI
Plăţi cu bonificaţii

Proiectul OUG pentru amnistia fiscală lansat săptămâna trecută în dezbatere publică aduce şi alte noutăţi, importante pentru contribuabilii care au primit decizii de impunere de la ANAF pentru plata retroactivă a contribuţiilor la asigurările de sănătate.

Pentru deciziile de impunere deja emise şi încă neplătite, termenul de plată ar urma să fie 120 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, iar pentru plata cu anticipație a sumelor, bonificațiile de 10% se vor acorda dacă vor fi plătite integral în termen de 60 de zile.

Pentru deciziile de impunere anuale emise și comunicate după data intrării în vigoare a Ordonanţei, termenul de plată ar urma să fie 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere. Pentru plata cu anticipație a acestor sume se prevede acordarea unei bonificații de 10% dacă se face integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.


UPDATE. Amnistia fiscală a fost adoptată

Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care românii care în perioada 2015 - 2017 au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară vor fi scutiţi de plata obligatorie a contribuţiei la sănătate. 

Potrivit ziare.com, la finalul şedinţe de guvern, minstrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că persoanele care obţinut venituri sub nivelul minim brut pe ţară în perioada vizată şi care au plătit deja contribuţiile îşi pot recupera banii dacă depun o cerere, fie online, fie la ghişeele ANAF, prin care solicită înapoierea sumelor achitate.

Pe de altă parte, însă, aceştia pot opta şi ca banii să rămână la stat şi să fie folosiţi pentru compensarea viitoarelor taxe pe care le vor avea de achitat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON