URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 08:04

Batjocură la pătrat: Ministrul Finanţelor promite amnistie fiscală, dar penalizează cetăţenii pentru datorii despre care habar nu aveau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de un an de zile, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte la televizor despre amnistia fiscală, aplicabilă când exclusiv firmelor, când inclusiv persoanelor fizice. În realitate, acestea din urmă nu au nicio şansă la iertarea de datorii. De la începutul anului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o campanie de recuperare, doar de la cetăţeni, a unor restanţe către bugetele de asigurări sociale, înainte ca datoriile cu o vechime de 5 ani să fie prescrise.

Au păţit-o şi bihoreni care s-au trezit cu obligaţii de plată despre care habar nu aveau, notificate în aşa fel încât să nu aibă nici măcar şansa de a le stinge fără penalităţi. Un dublu abuz, pe faţă, al unei instituţii a statului, după cum reclamă un orădean.

Pe ultima "sută"

George Doroftei lucrează în privat şi, de aceea, spre deosebire de cei care activează în sectorul public, cărora contabilii din instituţii le calculează şi virează automat contribuţiile la bugetele asigurărilor sociale (de şomaj, pensie şi sănătate), nu are un control strict şi permanent asupra sumelor pe care le datorează acestor bugete. Indolent, însă, nu e, ca dovadă că s-a înregistrat în spaţiul virtual privat al ANAF, prin care, luna aceasta, a aflat o surpriză neplăcută, fiind înştiinţat că are din anul 2014 o restanţă la plata CASS.

Suma nu e mare, puţin peste 300 lei, dar omul este indignat din două motive. Primul e că, deşi datoria e veche, nu a fost înştiinţat cu privire la existenţa ei în nici unul dintre cei aproape 5 ani trecuţi, aşa încât s-o poată plăti la timp. "În mod surprinzător, ANAF nu m-a informat despre datorie nici în 2015, nici în 2016, nici în 2017, nici în 2018", subliniază bărbatul, care a reclamat BIHOREANULUI anomalia. Înştiinţarea a venit abia în primăvara acestui an, mai precis luna aceasta, cu puţin înaintea lunii iunie, când datoria, împlinind 5 ani, se va prescrie în baza unei prevederi a Codului Fiscal.

Drept încălcat

A doua anomalie este că decizia de impunere a fost înregistrată în sistemul electronic de evidenţă al ANAF pe data de 26 martie, într-o zi de marţi, dar i-a fost transmisă abia după 6 zile calendaristice, respectiv 4 zile lucrătoare, pe 1 aprilie.

În partea de jos a documentului scrie cu litere mici, la fel cum fac băncile cu informaţiile la care ar prefera ca oamenii să nu fie atenţi, că "sumele de plată stabilite prin prezenta decizie se plătesc până la data de 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume dacă sunt plătite integral până la 31 martie".

O iritare a contribuabilului este, însă, că din moment ce a fost înştiinţat abia pe 1 aprilie despre existenţa datoriei, nu o mai poate achita până la 31 martie, în consecinţă nu beneficiază de reducerea de o zecime din cuantumul sumei, conform normelor legale.

"Aş fi vrut şi eu, ca orice om normal, să beneficiez de bonificaţia de 10% din suma de plată de 312 lei, dar nu pot. Nu pot fiindcă cineva nu a fost capabil să mă înştiinţeze legal în atâţia ani", spune orădeanul, întrebându-se retoric "de ce nu începem să lucrăm în România, ţară a Uniunii Europene, corect?".

Întrebări fără răspuns

Evident, finanţele orădeanului nu depind de o sumă atât de mică, puţin peste 30 lei, dar oful său este că angajaţii statului nu îşi fac treaba la timp şi acţionează heirupist.

Problema e că în aceeaşi situaţie sunt mii de contribuabili din Bihor care de la începutul acestui an au fost deja notificaţi fie prin spaţiul virtual privat gestionat de ANAF, fie pe cale poştală, iar responsabilii de la Finanţe nu ştiu nici numărul exact al acestora, şi nici nu sunt în măsură să explice de ce datoriile dintr-un anume an sunt aduse la cunoştinţa oamenilor nu în anul următor, ci după 5 ani, cu riscul de a plăti penalităţi pentru stingerea lor.

BIHOREANUL a pus aceste întrebări purtătorului de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Meda Meşter, însă fără a primi alt răspuns decât confirmarea că situaţia lui Doroftei nu este singulară. Câţi alţii sunt afectaţi şi de ce, însă, nu a putut răspunde, recomandând ca întrebarea să fie direcţionată către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj. De unde, vreme de o săptămână, n-a parvenit nicio explicaţie. Căci, nu-i aşa, la stat nu-i nicio grabă, iar întârzierile sunt un obicei pe care lefegiii n-o să şi-l pedepsească singuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
amatori
Problema a mai fost semnalata de mai multi inclusiv la ghisee, dar toti dau din umeri. Replica unei doamne "tunate si buhaita de stat pe scaun" a fost " in termen de 5 ani putem" . Aici are dreptate, termenul de prescriptie e termen (legea e lege), problema apare ca NU esti anuntat deoarece se spune cu tupeu ca ti s-a trimis instiintare acasa, nici vorba, doar te pomenesti cu un conturile poprite. La 30 de lei nu e o problema de suma, problema apare la blocarea conturilor si toata tevatura ce o ai de urmat...de ce? Spun eu de ce. Foamea de bani la buget si freaka de menta timp de 5 ani. Probleme apar la sume mari. Unele persoane isi fac bugete de cheltuieli si la o palma de genul asta iti bagi picioarele in a mai face un business in RO. Sa lucreze si sa aduca plus valoare functionarii.
Postat 12 Aprilie 2019, 16:07 de Christa
batjocura e tot mai mare....
ati putea aminti la abuzurile autoritatilor asupra contribuabilului si despre restituierea taxa auto pentur care instatna a obligat "onorabila" institutie sa o restituie cu titlu imediat, doar ca imediat in batjocura fata de cetatean insemana asteptare de 1 an jumate ca nu permite bugetul. Oare cum ar fi ca si anaf sa astepte pana cand ne va permite bugetul familiei sa achitam taxele? pe reprezentatul guvernului in teriotoriu il doare la basca, fisa postului lui presupune doar chermeze si festivitati nu si inlaturarea batjocurei fata de contribuabili.
Postat 12 Aprilie 2019, 11:01 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON