URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2018, 14:19

Salonul Internaţional de Artă Naivă a debutat cu prima sa ediţie în Oradea, la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizat în premieră în oraşul de pe Criş, Salonul Internaţional de Artă Naivă a adus, joi, în Muzeul Ţării Crişurilor atât artişti importanţi, cât şi un public de calitate.

Având sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Salonul le propune vizitatorilor muzeului 93 de lucrări aparţinând picturii naive, realizate de 47 de artişti din 13 ţări (România, Spania, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Serbia, etc.), o parte sosind la Oradea ca să vadă expoziţia "pe viu".

"Manifestarea este dedicată Centenarului. Este firesc să fie aşa. (…) MŢC este un spaţiu care promovează valorile şi este o onoare pentru noi că sunt prezenţi autorii lucrărilor", a transmis directorul Muzeului, Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere.

De asemenea, Chiriac a arătat ce înseamnă arta naivă: "naiv înseamnă să fii încrezător (…) Naiv înseamnă sinceritate de multe ori. (…) În România, şcoala de artă naivă a fost iniţiată de Ion Niţă Nicodin. (…) Această artă nu a uitat de morala satului şi exprimă bucuria existenţei. Acesta e sensul artei naive – redescoperirea sensului frumuseţii".

Despre expoziţie a vorbit criticul de artă Ion Parhon: "Lucrările mi-au provocat o satisfacţie vie. (…) Ele sunt de o varietate imaginativă şi cromatică extraordinară. (…) Este un triumf al ludicului, detaşat de cenuşiul vieţii de zi cu zi". Cu mândrie, a vorbit despre expoziţie şi pictorul orădean Mihai Dascălu, cunoscut pentru expoziţiile sale din ţară şi străinătate, acum reprezentant al Centrului Naţional de Informare şi promovare Turistică. "De astăzi, Oradea este pe harta capitalelor europene ale picturii naive pentru că aici expun unii din marii artişti naivi din Europa", a apreciat acesta.

În finalul evenimentului, artiştii prezenţi au fost premiaţi de instituţiile organizatoare cu câte o plachetă, în semn de recunoştinţă.

Expoziţia este una temporară şi va putea fi vizitată până în 28 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
c'est la vie
Eu nu agreez arta naivă! Mi se pare prea...naivă! Accept cimitirul vesel din Săpânța! Dar...asta e tendința...dacă și d-l Chiriac e dus de val...
Postat 30 Iunie 2018, 07:51 de pisicarosievargata
Bako
bako - artist fircalist... :)))))))
Postat 30 Iunie 2018, 04:43 de TanarSiNelinistit
arta naiva, arta nebuna
arta asta asa naiva cum e se clasifica cu 7 clase peste asa-zisii pictori/artisti moderni care trag o dunga neagra si doua puncte albe si li se pare ca sunt super artisti... ca sa nu mai comparam cu retardatul ala de bako care fircaleste cladirile si se considera artist.. de fapt la fel ca tutele alea care iau microfonul in mana si li se pare ca sunt vedete de tv, noii puscariasi ai romaniei tatuati care au si ei un mesaj "artistic" de aratat ciudosilor...
Postat 29 Iunie 2018, 15:22 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON