URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2018, 10:14

Salarii la doctori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, deşi nu are nici "calitatea" de orădean şi nici titlurile universitare ale predecesorului, merită privită cu încredere: e un om care a adoptat un copil şi un profesionist care a transformat un spital judeţean într-un aşezământ onorabil fără să aştepte bani din cer. Mai ales, însă, şi-a început mandatul cu un diagnostic onest, fără de care nu poate fi iniţiată nicio terapie: sistemul sanitar trebuie orientat rapid spre pacient.

În acest context, anunţul că din martie salariile personalului medico-sanitar vor fi majorate până la 4.000 euro m-a nedumerit. Nicidecum pentru că aş considera nejustificate meritele doctorilor (ba dimpotrivă!), ci pentru că experienţa arată că o atare măsură nu asigură, automat şi de una singură, ameliorarea serviciilor medicale, aşa cum nici creşterea salariilor magistraţilor nu a furnizat o justiţie mai eficientă.

Nu mă pronunţ în necunoştinţă, ci argumentez. E de notat, în primul rând, că de majorarea salarială vor beneficia doar angajaţii spitalelor de stat, nu şi sectorul primar. Or, medicii de familie trebuie să fie baza sistemului, chiar dacă nu sunt angajaţii statului (au cabinete individuale şi sunt plătiţi, prin contracte, de CAS, la tarife mici). Medicina de familie ar merita mult mai multă atenţie, deoarece împreună cu celelalte componente ale sectorului primar (laboratoarele de investigaţii şi ambulatoriile), ar degreva spitalele şi de aglomeraţie, şi de risipă de resurse, ba ar contribui decisiv la salvarea de vieţi. Deocamdată, însă, vom avea analize decontate de CAS tot cu programare peste o lună şi imagistică peste 2-3 luni.

În Marea Britanie, asiguraţii National Health Service sunt obligaţi la controale periodice (în caz contrar la spitalizare plătesc din propriile buzunare), ceea ce permite diagnostic precoce şi aplicarea terapiilor salvatoare, pe când la noi bolnavii ajung direct la spitalele oncologice în stadii terminale. De ce? Pentru că decidenţii nu au curaj să sancţioneze delăsarea! Alt exemplu: vinerea trecută, la Spitalul Municipal din Oradea, dimineaţa la 8, erau 10-20 de noi pacienţi la fiecare secţie. Credeţi că dacă medicii vor avea salarii de 4.000 euro vor fi mai eficienţi sau la fel de suprasolicitaţi, de expuşi greşelilor, unele chiar letale?

O altă problemă e că majorarea salariilor va împovăra bugetele spitalelor până la sufocare. Dacă acum cheltuielile de personal sunt de 85% (şi asta în cazurile fericite), ce le mai rămâne pentru echipamente, consumabile, medicamente? Credeţi că fără astea un medic, oricât de bine remunerat şi bine pregătit, poate diagnostica şi trata pe cineva? În plus, degeaba plăteşti un rezident cu 1.200 euro dacă după stagiatură nu-i scoţi posturi la concurs: doar îl expediezi în privat sau, mai rău, îl exilezi din ţară.

Astea fiind doar câteva din argumente, să sperăm totuşi că justa răsplătire a medicilor se va oglindi în mai corecta tratare a pacienţilor, măcar pentru că nu vor sta aplecaţi după "atenţiile" la plic. Dar, ca de obicei, vom trăi şi vom vedea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@unu
Mai mare imbecilizare ca cea expusa aici ACris nu poti gasi!Doamne apara si pazeste...!
Postat 14 Februarie 2018, 10:06 de grigore
Buna analiza!
As fi vrut sa se fi prezentat asa o analiza si in presa nationala, la televiziune (care de prea multe ori doar imbecilizeaza poporul).
Postat 14 Februarie 2018, 01:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON