URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2019, 20:31

S-a stabilit: Angajatele Nutripui au ajuns la spital din cauza monoxidului de carbon. Lucrau în spaţii neventilate

S-a stabilit: Angajatele Nutripui au ajuns la spital din cauza monoxidului de carbon. Lucrau în spaţii neventilate (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au transmis, vineri seara, o informare privind incidentul de la firma Nutripui din Ciumeghiu, deţinută de grupul Nutrientul, în urma căruia 7 persoane au ajuns la spital, cu dureri de cap şi dificultăţi de respiraţie. Potrivit ISU, femeile au fost intoxicate cu monoxid de carbon. 

"Celor opt victime le-a fost administrat oxigen şi li s-au acordat toate îngrijirile care se impuneau, şapte dintre cele opt femei cu vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată în comunicatul transmis de maiorul Camelia Roşca. 

Potrivit informării, "în urma cercetărilor efectuate de echipajele CBRN în clădirea din care angajaţii se autoevacuaseră în urma simptomelor resimţite, s-a detectat prezenţa monoxidului de carbon acumulat din cauza faptului că halele din interiorul acesteia, dotate cu un sistem de încălzire pe gaz, nu au fost ventilate corespunzător". "După ventilarea spaţiilor, nu s-a mai detectat prezenţa monoxidului de carbon", a mai precizat reprezentanta ISU Crişana. 

Şi dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, spune că situaţia a fost cauzată de monoxidul de carbon. "Se pare că accidentul a fost cauzat de intoxicarea muncitorilor cu monoxid de carbon în spaţiu cu temperatura mai caldă şi neventilat", a precizat pentru BIHOREANUL dr. Rahotă. Iniţial, s-a crezut că intoxicaţia ar fi fost cauzată de urmele unei acţiuni de deratizare. 

În comunicatul transmis joi seara, ISU Crişana atrage atenţia asupra pericolului intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Acesta este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.

Citeşte şi:

Mai multe persoane au fost intoxicate la o fermă de pui din Ciumeghiu, parte din grupul Nutrientul

Patronul grupului Nutrientul, despre situaţia de la ferma din Ciumeghiu: Nu a fost o intoxicaţie, ci o lipsă de oxigen

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON