URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2023, 07:57

S-a făcut, dar s-a distrus! Șantierele dăunează grav spațiilor publice: multe zone verzi din Oradea au fost compromise de săpături (FOTO)

S-a făcut, dar s-a distrus! Șantierele dăunează grav spațiilor publice: multe zone verzi din Oradea au fost compromise de săpături (FOTO) AȘA NU! Săpăturile făcute prin Oradea afectează arborii maturi, care fie sunt rupți de camioane, fie riscă să se usuce ori să se prăbușească în câțiva ani, după ce le-au fost tăiate rădăcinile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna se aşterne în Oradea în zgomot de buldo-excavatoare şi de camioane care cară materiale de construcţii. Brăzdat de şantiere, oraşul nu are parte doar de dezvoltarea dorită de edili, ci şi de daune. 

Pe majoritatea şantierelor, grija faţă de spaţiile publice şi, mai ales, faţă de cele verzi este o necunoscută. Problemă de care şi Primăria este conştientă...

Îngropaţi de vii

Termoficare Oradea a atras peste 20 milioane de euro din fonduri nerambursabile, pentru ultima etapă de reabilitare a reţelelor care transportă apa caldă în locuinţele orădenilor. Muncitorii pot fi văzuţi prin tot oraşul, săpând după ţevile vechi şi înlocuindu-le cu altele noi, iar de săpături nu scapă nici parcurile unde, pe lângă suprafaţa înierbată distrusă în mod inevitabil, în pericol rămân şi copacii aparent neafectaţi de săpături.

Parcul Bălcescu Oradea

În Parcul Bălcescu (foto), de pildă, reţeaua trece chiar printre un aliniament de arbori maturi şi unul de copaci plantaţi în urmă cu câţiva ani. Când au săpat, utilajele grele au tăiat rădăcinile abia prinse ale puieţilor. Lângă ei, copacii "adulţi" au acum rădăcinile sufocate, deoarece mormane uriaşe de pământ le-au îngropat trunchiurile.

Fără grijă 

În apropiere, pe strada Evreilor Deportaţi, se lucrează, tot cu fonduri europene, la înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare, laOrlando Balas comanda Companiei de Apă Oradea. Săpăturile s-au făcut razant pe lângă trunchiurile arborilor din Parcul Bălcescu ce ţin umbră atât în zona verde, cât şi pe carosabil şi pe trotuar. 

"Pe niciun şantier din Oradea nu am văzut grijă faţă de copaci sau spaţiile verzi. Chiar lângă blocul meu, pe strada Aluminei, au fost nevoiţi să taie nişte copaci care s-au uscat, după ce acum vreo doi ani au lucrat la reţele şi la trotuar. Când au săpat, le-au afectat rădăcinile", spune ecologistul Orlando Balaş (foto).

Parcul Bălcescu

Vor fi vulnerabili 

Exemple sunt şi pe alte şantiere, precum strada Averescu, unde nu doar lucrările la reţele, ci şi cele la pasajele subterane au afectat serios verdele oraşului. În scuarul de lângă colţul podului Dacia, pe malul stâng al Crişului, un copac rupt dinBurca rădăcini a rămas abandonat pe şantier, iar lângă el este un altul cu jumătate dintre crengi rupte.

Specialiştii confirmă că arborii "maltrataţi" cel mai probabil vor trebui tăiaţi. "Cu siguranţă, rădăcina copacilor va fi afectată. Dincolo de faptul că efecte negative pot să apară la nivelul coronamentului, capacitatea lor de înrădăcinare este diminuată, ceea ce va face copacii vulnerabili, în cazul unui vânt puternic", spune Adrian Burca (foto), peisagist horticultor. 

Pagube la faţade

Şantierele mai produc şi un alt deranj: rareori muncitorii readuc zonele în care lucrează la starea iniţială, aşa cum îi obligă contractele de execuţie. În locul suprafeţelor înierbate dintre blocuri, rămân doar mormane de pământ; la fel şi scuarurile din zonele de case. 

Lucrări termoficare Oradea

În plus, orădenii de la case se plâng că firmele de construcţii le avariază reţelele şi faţadele. "Au lucrat toată vara la asfaltarea de pe strada noastră, acum au plecat, şi noi am rămas cu stropi de smoală pe faţadele reabilitate. Nu-i corect", spune un locatar de pe strada I. L. Caragiale, din centru.

La fel se plâng şi orădenii care stau la casele din zona Armatei Române: după ce luni în şir au trăit în noroaie, acum constată că imobilele le sunt avariate. "Mi-a căzut tencuiala de pe casă când au săpat pe stradă. După ce am făcut gură, muncitorii au reparat, dar ar fi trebuit să pornească de la ei", comentează o orădeancă.

Reguli mai aspre

MarchisPrimăria este la curent cu aceste neajunsuri. "Lucrăm la modificarea regulamentului de execuţie şi spargere pavaj şi spaţii verzi, pentru că vrem să introducem condiţii, îndeosebi pentru spaţiile verzi. Am observat şi noi că, dacă dau peste un gard viu în teren, de cele mai multe ori constructorii nu îl refac", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto)

Pentru protecţia arborilor, municipalitatea vrea să oblige şantieriştii să sape exclusiv manual în jurul copacilor. "Dacă este un copac care distruge o reţea, acceptăm să fie tăiat. Altfel, trebuie protejat", zice Marchiş. Important este, însă, să fie protejat cu adevărat, de la coroană până la rădăcină, nu doar de formă, cum se întâmplă acum...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Reclama
Singurul maltratat e Burca,la cap! Absolut jegos. Ce vrea, sa ajunga ceva prin prumarie? Vrea ceva contracte cu statul? Nu mai merge firma?
Postat 28 Septembrie 2023, 14:50 de Jancsy
..........
Ăștia din primărie chiar ne iau de prosti.Auzi la ei! Vor face reguli mai stricte.Vor mai avea pt ce? Oare? Eu niciodată nu am fost un mare ecologist dar ce se întâmplă în ultimii doi,trei ani a reușit să mă revolte chiar și pe mine.Este pur și simplu genocid ce au făcut tâmpiții ăștia că doar pt fiecare șantier îți trebuie o roabă de aprobări deci nu doar că știau dar chiar au aprobat săpăturile astea pe acolo și așa.Orasul e plin de uscaturi,plin! Iar ce au plantat boii despre aia ce sa zici? Niciodată n-am văzut atatia puieți uscați cate avem acum după ultimele două campanii de plantare.Peste tot vezi bote uscate și ce s-a prins majoritatea sunt vai de mama lor,bota cu doua frunze.Bataie de joc adică.Dar așa! Pe fata! Că li se rupe.Si toată graba și haosul îl motivează cu vezi doamne grăbim santierele că tre terminate și mai vine și acel inteligent de Jurca sau cum îl cheamă și zice "nu vrem sa pierdem nici un ban" pai atunci trebuia să incepeti poate din timp nu sa să stați așa DOLCE FAR NIENTE până în ceasul 12 laudandu-va la toți ambasadorii și pe la toate televiziunile cu planurile mărețe in realitate toate pline de hibe și super întârziate iar acum trec peste orice,pom,parc,casa nu contează.Pentru Sfântul scop de terminare al șantierului cat mai repede se sacrifica orice.Cand treci spre exemplu pe langa palatul baroc întâlnești parca doua lumi diferite.Una de dincolo de gard unde e parcul din jurul palatului u(un loc neatins de primarie)cu vegetație sănătoasă bogata și aratosa și tot ce vezi in afara gardului pe străzile din jur unde peste tot sunt săpături fix la tulpinile pomilor si unde aliniamente întregi de pomi stau sa se usuce sau sunt deja fara nicio frunza.Inclusiv parcul Petofi cică parc istoric pare că va fi istorie până termina ăștia cu tranșeele.Bolojan a fost înjurat 12 ani de cate ori tăia un boschet.Uneori merita mustrările,alteori poate erau exagerate dar în mandatul lui Birta s-a dat frate lovitura de gratie la tot ce a însemnat verde in Oradea.Repet eu nu sunt fript după orice taiere că vai pomul,înțeleg că un oraș trebuie sa se dezvolte și sunt cazuri când e inevitabil sa tai sau sa afectezi pomii dar atâta dispreț și nepăsare față de natură câtă am văzut în ultimii ani eu n-am mai întâlnit de când mă știu.
Postat 28 Septembrie 2023, 13:39 de Robert
KP aka mama Omida
Doar la Vaslui se aplica regula asta, ai și văzut, dar nu ai comentat BUZATU forever 10% yeast, adică drojdie :::::)))))))
Postat 28 Septembrie 2023, 11:23 de Sandu2100
Tot ne lăudăm cu proiecte pe fonduri "nerambursabile".
Poate că sună bine și sunt destui fraieri care cred că e același lucru cu "gratis". Eroare însă, pentru că banii "nerambursabili" reprezintă plăți deja "rambursate" pe diverse căi, pentru susținerea economiilor primelor 6 țări care fac legea în Uniunea Europeană.
Postat 28 Septembrie 2023, 09:13 de KP
copacii au viata. crime in parcul 1 decembrie, aceiasi autori cunoscuti
stimata doamna Totorean, aveti parte de respect din partea noastra pentru ca abordati subiecte atat de sensibile pentru comunitatea noastra. saptamana trecuta cand am trecut cu copiii prin parcul 1 decembrie am vazut ingroziti crimele pe care odiosii le-au facut pe aleea din mijloc care duce spre casa de cultura. ne-a venit sa plangem, ingroziti de ceea ce vedem. zeci de copaci plini de viata (trunchiurile retezate au fost sanatoase, fara urma de imbolnavire), semeti, care odinioara te imbiau la plimbare si dezmierdare de natura la umbra si in ciripit de pasarele au fost taiati cu drujbele pana la statuia eroului necunoscut. **** este revoltator ca acest lucru s-a facut PE FURIS, atunci cand au baricadat parcul sub pretexul lucrarilor si modernizarii. va rog sa prezentati un articol cu poze si despre aceasta cruzime de neiertat. este atat de trist si frustrant sa vezi cum nenorocitii jegosi mintal din primarie, consiliul local si comisii tehnice + firme de constructii ne iau de prosti pe banii nostri... **** stiti ce le dorim? TOTI cei care au gandit, semnat, aprobat si executat aceste defrisari masive sa foloseasca LEMNUL astfel obtinut pentru CRUCI PENTRU A-SI INGROPA FAMILIA! efectiv la astfel de sentimente ne aduc imbecilii care se "ocupa" de soarta orasului!
Postat 28 Septembrie 2023, 08:54 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON