URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2019, 10:55

RER Vest va cumpăra saci noi pentru orădenii care colectează deşeurile în trei fracţii

RER Vest va cumpăra saci noi pentru orădenii care colectează deşeurile în trei fracţii Pentru a colecta separat biodeşeurile, orădenii au primit, anul trecut, de la RER Vest saci de hârtie şi coşuri de plastic. Acum, vor primi nişte saci din materiale biodegradabile, mai rezistenţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei aproximativ 12.000 de orădeni care colectează deşeurile în trei fracţii, adunând separat şi resturile care pot deveni compost, vor primi de la RER Vest saci noi în care să strângă bio-deşeurile.

În primăvara lui 2018, orădenii au primit în acest scop saci de hârtie, care acum vor fi înlocuinţi cu saci biodegradabili, mai rezistenţi.

"Anul trecut, am demarat o procedură pentru o parte din oraş, pentru colectarea biodegradabilă. Le-am dat şi pungi de hârtie cetăţenilor, pentru a colecta biodeşeurile. La final de an am avut mai multe solicitări de a schimba pungile de hârtie cu saci biodegradabili. Azi aprobăm să achiziţioneze RER, din fondul de rezervă, saci biodegradabili", a declarat viceprimarul Florin Birta, în şedinţa Consiliului Local de miercuri.

Conform proiectului de hotărâre aflat pe masa aleşilor, RER Vest va plăti 21.875 euro, plus TVA, pentru achiziţionarea a 875.000 pungi biodegradabile, care vor fi folosite în acest an de orădenii care locuiesc în cele 6.623 de apartamente incluse în programul de colectare în trei fracţii.

Cu trei abţineri, ale grupului PSD, Consiliul Local Oradea a aprobat ca RER Vest să plătească aceşti saci din cota de dezvoltare în care operatorul contribuie lunar, cu 0,55 lei pentru fiecare client persoană fizică, conform HCL 568/2017. Această cotă a fost înfiinţată tocmai pentru ca municipalitatea să adune bani pe care ulterior să-i investească în sistemul local de salubrizare.

Pe de altă parte, tot pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă în trei fracţii, RER Vest va înlocui containerele de 1,1 mc dedicate biodeşeurilor cu recipienţi mai mici, întrucât analiza făcută după primele şase luni ale derulării acestui program a dezvăluit că nu sunt necesare containere mari.

Operatorul de salubritate şi-a asumat să suporte financiar înlocuirea recipientelor.

Citeşte pe această temă şi:

Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reuşită

Cum a reuşit o asociaţie din Oradea să scape de factura de gunoi: "Conştiinţa omului trece prin buzunar", spune preşedintele Ioan Ferche

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON