URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2019, 14:56

Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reușită

Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reușită ALŢI SACI. Programul pilot a mai scos la iveală două lucruri: containerele maro oferite asociaţiilor, de 1,1 mc, sunt prea mari pentru fracţia bio, iar sacii de hârtie primiţi de orădeni nu sunt destul de rezistenţi şi se rup sub greutatea biodeşeurilor. RER Vest şi Primăria vor achiziţiona alţi saci, tot biodegradabili, dar dintr-un material mai rezistent
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experimentul Primăriei şi al RER Vest de colectare selectivă în trei fracţii s-a dovedit eficient. Cele peste o sută de asociaţii care au aruncat deşeurile în trei pubele au reuşit să recicleze sau să valorifice jumătate din gunoaiele produse. Aşa cum cer normele europene...

Tocmai pentru că acest program pilot a fost o reuşită, viceprimarul Florin Birta a confirmat că regulile se păstrează şi în acest an, iar din 2020 vor fi extinse pentru întreg oraşul.

Semne bune

Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing în cadrul RER VestÎn cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care au fost în programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii, desfăşurată pe 30 ianuarie la Primărie, Zoltán Pálhegyi (foto), director general economic-marketing în cadrul RER Vest, a prezentat rezultatele acestui experiment, derulat între lunile iulie şi decembrie 2018.

Din cele 124 de asociaţii, doar 103 au acceptat să respecte noile reguli, adică să arunce separat biodeşeurile, reciclabilele şi deşeurile reziduale. Înainte de implementarea proiectului pilot, colectarea pe două fracţii în aceste asociaţii arăta astfel: 74% era fracţia umedă, iar 26% fracţia reciclabilă. Pe durata proiectului, deşeurile reziduale colectate au scăzut la 45%, cele biodegradabile au reprezentat 29% din total, iar fracţia uscată a rămas 26%.

Asta înseamnă că 55% dintre deşeurile acestor asociaţii nu au mai ajuns la haldă, ci au luat drumul reciclării sau al compostului. E adevărat, nu toate aceste deşeuri au fost valorificate propriu-zis, pentru că în multe pubele gradul de contaminare a deşeurilor biodegradabile, adică amestecul cu alte resturi, a fost destul de mare, între 25 şi 40%. Totuşi, rezultatele sunt promiţătoare!

Top 10

RER Vest a întocmit şi clasamentul primelor 10 asociaţii cu cele mai bune rezultate. Orădenii care locuiesc în Asociaţia Apateului 4 s-au dovedit fruntaşi, fiind pe locul 1 în clasamentul reciclării şi valorificării. Din totalul de 4.124 kilograme de deşeuri colectate de muncitori din pubelele asociaţiei, 897 kg (21,7%) au reprezentat fracţia uscată (hârtii, cartoane, pet-uri), 1.668 kg (40,4%) deşeurile biodegradabile şi doar 1.559 kg fracţie umedă (37,8%). Pentru reuşita lor, oamenii vor fi scutiţi un an de zile de la plata facturii de salubritate.

Următoarea asociaţie care a respectat regulile programului a fost Apateului 16, care din 10.922 kilograme de deşeuri, doar 39% a trimis la haldă, ca resturi reziduale, în timp ce 4.217 kg (39%) au devenit compost, iar 2.422 kg (22%) a reprezentat fracţia uscată.

Pe podium s-a situat şi asociaţia Leonardo DaVinci PB91, unde, dintr-un total de 5.686 kg deşeuri, 36% (2.076 kg) a reprezentat fracţia bio, 25% (1.446 kg) fracţia uscată şi 38% (2.164 kg) fracţia reziduală. În top 10 s-au mai aflat, în ordine, asociaţiile Leonardo 5, Apateului 2, 70 Teiana, Leonardo DaVinci 24B, Cuibul de Barză, Armatei Române 14 şi Apateului 22.

Din 2020, pentru toţi

Florin Birta, viceprimar OradeaPrezent la întâlnirea de bilanţ, viceprimarul Florin Birta (foto) le-a confirmat reprezentanţilor asociaţiilor că programul va continua în acest an, tocmai pentru că noile reguli s-au dovedit benefice, iar locatarii le-au respectat.

"Începând cu anul 2019, trebuie să reducem deşeurile cu 45%. Acest procent este reprezentat de diferenţa dintre cantitatea de deşeuri care intră pe poarta Eco Bihor şi cantitatea reciclabilă, deşeurile pe care reuşim să le deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracţii, umedă şi uscată, însă prin programul pilot pe care l-am demarat am inclus încă o fracţie, fracţia biodegradabilă, care nu mai este depozitată la haldă, ci este transformată într-un compost şi apoi valorificată. Ţelul este acela de a reduce ţinta de depozitare impusă de normativele în vigoare. Începând cu anul 2020, vom introduce un nou sistem de colectare şi atunci colectarea pe cele trei fracţii va fi extinsă la nivelul întregului oraş", a explicat Birta.

Acesta a amintit şi că de la 1 ianuarie Guvernul a introdus o nouă taxă, de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de deşeuri depozitată la haldă. Aşadar, un motiv în plus pentru reducerea acestor cantităţi. "Singura variantă este să încercăm să colectăm selectiv cât mai mult", a spus Birta. Cu cât mai mult vom recicla, cu atât mai puţin vom plăti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON