URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2019, 20:00

Cum a reuşit o asociaţie din Oradea să scape de factura de gunoi: „Conştiinţa omului trece prin buzunar”, spune președintele Ioan Ferche

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara anului trecut, când Primăria şi RER Vest au dat startul programului pilot de colectare selectivă în trei fracţii, Ioan Ferche, preşedintele Asociaţiei Apateului 4, de pe strada cu acelaşi nume, şi-a învăţat toţi vecinii regulile noi. "Dacă-i spui omului o dată, de două ori, de trei ori, cum să arunce gunoaiele, măcar de ruşine tot face corect", spune bărbatul.

Răsplată pentru efortul locatarilor de a respecta noile reguli şi de a arunca separat biodeşeurile şi resturile care pot fi reciclate, RER Vest a scutit asociaţia de la plata facturii de salubritate, pentru un an. "Ne prinde bine, ne încurajează să colectăm în continuare", recunoaşte preşedintele.

Corectaţi, nu certaţi

- Cum a reuşit asociaţia dvs. să câştige premiul pus la bătaie de RER Vest?

- N-am făcut nimic deosebit, am pus în practică ce ne-a învăţat Primăria şi RER. Ne-au explicat regulile, ne-au dat coşuleţe şi pungi de hârtie pe care scria ce se poate arunca acolo: alimente, coji de ouă, hârtii. Eu le-am împărţit la fiecare apartament şi le-am spus oamenilor ce trebuie să facă. N-a fost greu, că suntem o asociaţie cu o singură scară, 20 de apartamente. Alţi preşedinţi de asociaţie mi-au spus că fix de-aia am câştigat noi, că suntem asociaţie mică, şi atunci şi valoarea facturilor e mai mică, deci RER nu va pierde mult. Eu i-am întrebat însă dacă ei s-ar fi calificat, dacă la ei se aruncă separat gunoaiele, şi nu au mai fost aşa siguri.

- Cum au reacţionat vecinii dvs.? Nu au ripostat?

- Nu, nimeni n-a zis că n-o să facă, deşi adevărul este că în primele săptămâni nu chiar toţi respectau regula. Dar eu când îi vedeam că merg cu gunoiul, le spuneam cum să arunce. Nu am certat pe nimeni, i-am corectat doar. Dacă-i spui omului o dată, de două ori, de trei ori, cum să facă, măcar de ruşine apoi face aşa. În plus, mie nu mi-a fost jenă să iau flaconul aruncat între biodeşeuri şi să-l pun la locul lui. Şi mai am vecini care fac asta, că doar nu-i nicio ruşine.

- Până la urmă, oamenii au înţeles de ce trebuie să recicleze sau au făcut-o de ruşine?

- Au înţeles. Oamenii ştiu că gunoaiele se prelucrează şi reciclează. Cred că a contat şi că mulţi sunt umblaţi prin străinătate şi ştiu că acolo regulile sunt chiar mai stricte. Am o vecină care a lucrat în Italia şi de mult, când încă la noi nu era colectare selectivă, a adus pungi să ne arate cum se face acolo.

"E un sistem bun"

- Alte asociaţii nici nu au vrut să participe în program. Ce credeţi că-i opreşte pe oameni?

- Nu pot să-mi explic. Lor nu le place ordinea şi curăţenia? Eu le-am spus şi vecinilor că, dacă sacii de hârtie primiţi se rup sau nu le ajung, să nu se lase păgubaşi, ci să arunce într-o pungă de plastic, pe care s-o golească în pubela maro, iar apoi să o arunce în cea galbenă. Dacă vrei să fii civilizat, nu te opreşte nimic.

- Ce economii faceţi prin neplata facturii de salubritate?

- Factura noastră este în jur de 330 lei pe lună, care se împarte cam la 40 de persoane. Ne prinde bine, ne încurajează să colectăm selectiv. Eu le-am spus celor de la RER să ne dea şi o hârtie, să o pun în scară, ca oamenii să-şi aducă aminte că noi am câştigat acest premiu şi să fie stimulaţi în continuare.

- Cum evaluaţi dvs. sistemul de salubritate? Ce e bine, ce nu e bine?

- Pentru noi, care nu avem ţarc, ci trei pubele în faţa blocului, este foarte bine că RER colectează zilnic gunoaiele. Şi să ştiţi că au alte utilaje pentru fiecare pubelă, nu le amestecă. E un sistem bun. Probleme avem doar cu cei care scotocesc prin gunoaie şi cu vecinii. Vizavi avem case, unde oamenii n-au contracte de salubritate şi aruncă gunoaiele în pubelele noastre, uneori amestecate. De asemenea, blocul vecin cu noi îşi adună gunoaiele pe o terasă, de unde vântul le împrăştie peste tot. Eu şi vecinii mei curăţăm, că noi singuri ne întreţinem şi parcarea şi spaţiile verzi, dar este neplăcut, mereu apar gunoaie.

Modelul Austria

- De anul viitor, s-ar putea introduce plata în funcţie de volumul deşeurilor, nu pe persoană. Credeţi că va fi mai bine?

- În Austria am văzut că e aşa. Acolo, oamenii îşi cumpără nişte saci, îi umplu cu gunoaie şi îi lasă la limita proprietăţii, iar gunoierii doar acei saci îi ridică, pentru că ştiu că serviciul a fost plătit. Cred că ar fi mai bine să fie aşa şi la noi. Adevărul este că omul doar când trebuie să plătească e mai atent cu gunoaiele. La fel ar trebui procedat şi cu colectarea selectivă: taxaţi în plus cei care nu separă! Nu vrei, e în regulă, dar plăteşti mai mult. Conştiinţa omului trece prin buzunar.

-  De anul viitor, toţi orădenii ar putea fi obligaţi să colecteze selectiv chiar şi în patru fracţii. Credeţi că e plauzibil?

- Nu sunt prea convins. Mai bine s-ar implementa în tot oraşul regula cu trei fracţii. Pe asta să o stăpânim bine şi apoi să ne gândim la mai mult.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
The best is yet to come...
Toata lumea isi doreste in casa, in bucatarie daca stai la bloc,3-4 cosuri de gunoi.Problema e ca s-au desfiintat pungile de plastic, prin urmare singura varianta ramine plimbatul galetilor la pubela...
Postat 14 Februarie 2019, 20:39 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON