URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2021, 19:10

Redeschiderea a II-a: După 15 luni de pandemie, Spitalul Municipal din Oradea se redeschide bolnavilor cronic

Redeschiderea a II-a: După 15 luni de pandemie, Spitalul Municipal din Oradea se redeschide bolnavilor cronic NON-COVID. Rezervat din martie 2020 exclusiv pentru tratarea persoanelor infectate şi redeschis bolnavilor cronic doar o lună anul trecut, Spitalul Municipal din Oradea îi va reprimi pe pacienţi în clădirea din Rogerius din 15 iunie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia a zdruncinat sistemele sanitare chiar şi în cele mai dezvoltate state, capacitatea de răspândire şi mutaţiile sale surprinzând oamenii de ştiinţă, supunând medicii la eforturi fără precedent, iar pe bolnavi la suferinţe uneori fatale. Consecinţele nu aveau cum să nu se simtă şi în România, unde până la finele săptămânii trecute s-au înregistrat peste 1,07 milioane infectări şi aproape 30.200 decese, din care în Bihor 29.268 îmbolnăviri şi 1.438 decese.

Dincolo de statisticile Covid, mii de bihoreni cu boli cronice nu au mai putut beneficia de investigaţii şi tratamente, vestea bună pentru aceştia fiind că vor fi reprimiţi de luna aceasta atât în Spitalul Municipal, ce va reveni la funcţiunile dinaintea pandemiei, cât şi la Judeţean, care preluase o parte din secţiile evacuate din unitatea anti-Covid.

La cererea pacienţilor

Anunţul redeschiderii Spitalului Municipal pentru patologia non-Covid a fost făcut public vineri, într-o conferinţă de presă susţinută de prefectul Dumitru Ţiplea ca preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, structura care împreună cu DSP Bihor a avizat planul, de medicul şef al acestei instituţii, dr. Călin Sonea, de fostul coordonator al spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, acum senator, de directorul medical al unităţii, dr. Ovidiu Burtă, şi de managerul Laurenţiu Chiană, care a cerut acest lucru încă din februarie. "Ne dorim de foarte multă vreme să venim cu această veste", a spus prefectul, adăugând că "foarte mulţi pacienţi ne-au solicitat acest lucru, foarte mulţi bolnavi cronic n-au avut de multe ori soluţie de tratament la Municipal".

Câţi anume nu se ştie, dar o analiză a stării de sănătate a populaţiei făcută la finele anului trecut de DSP arăta că în 2020 mortalitatea generală în judeţ crescuse la 14,25/1.000 locuitori (de la 12,19 în 2019), cu 8.767 decese (faţă de 7.459 în 2019), în condiţiile în care, pe fondul mobilităţii reduse, numărul accidentelor s-a înjumătăţit. Cel mai mult au avut de suferit persoanele cu boli cardiovasculare (care în 2020 au cauzat 4.815 decese faţă de 4.143 cu un an înainte).

Corespunzător, tot ca urmare a lipsei de acces la investigaţii clinice, a scăzut numărul diagnosticărilor şi implicit al tratamentelor: în 2020 au fost descoperite doar 2.291 noi cazuri oncologice (2.941 în 2019), abia 63 cancere de col uterin (114 în 2019), 124 îmbolnăviri TBC (193 în 2019), doar 2.017 afecţiuni diabetice (faţă de 3.031 în 2019).

Principala explicaţie: în timp ce Spitalul Municipal, exclusiv anti-Covid din 18 martie 2020, a lucrat la capacitate mare (cu vârfuri de 450 internări în aprilie 2020, în primul val al pandemiei, 379 în noiembrie şi 370 în aprilie 2021, în cel de-al treilea val), Spitalul Judeţean a funcţionat la 50% din capacitate, iar celelalte din judeţ la 25-40%.

Fără Covid în Rogerius

Reorganizarea Spitalului Municipal a fost cerută pe 26 februarie, iar DSP Bihor şi-a dat aprobarea pe 20 aprilie cu rezerva atenuării celui de-al treilea val pandemic, constatată la finele săptămânii trecute, când numărul pacienţilor Covid internaţi s-a menţinut la o medie zilnică de 100 (96 sâmbătă dimineaţă). Prin urmare, redeschiderea va începe din 15 iunie.

De la această dată, cazurile Covid vor fi tratate în secţiile exterioare din strada Republicii (Infecţioase, 79 paturi) şi din strada Izvorului (Pneumologie, 90), în ambele locaţii paturile fiind dotate cu facilităţi de oxigenoterapie. De asemenea, pe strada Pasteur (în fostul spital de Neurologie şi Psihiatrie) va fi amenajată o secţie de recuperare post-Covid (20 paturi).

Clădirea din strada Coposu va fi eliberată total de Covid, cu excepţia unei secţii de Terapie Intensivă - Covid (la etajul III, cu 10 paturi din cele 70 existente), şi va reprimi secţiile mutate temporar la alte spitale: Pediatria revine de la Maternitate la etajele IX, VIII şi VII, Infecţioase digestive la etajul VI (de la Marghita), la acelaşi etaj reluându-şi activitatea Cardiologia şi Centrul de Sănătate Mintală pentru Copii (Neurologie şi Psihiatrie pediatrică, de pe strada Pasteur).

La etajul V se întoarce Pneumologia (non-Covid), la IV Chirurgia oncologică pentru adulţi (de la Spitalul MAI) şi Chirurgia pediatrică (de la Judeţean), la III Internele (tot de la fostul Spital Militar), la II Nefrologia (de la Spitalul CFR), iar la I Recuperarea, Balneologia, Reumatologia şi Endocrinologia (de la Spitalul MAI). În Rogerius vor fi mutate şi Paliaţia de pe Izvorului, cabinetul HIV-SIDA de pe Republicii şi Centrul antirabic de la Spitalul MAI.

Laurențiu Chiană, directorul Spitalului Municipal Oradea"Cel mai mult au avut de suferit bolnavii care se adresau secţiilor de Chirurgie oncologică, Pediatrie, Cardiologie şi ambulatoriului, care a fost închis. La Spitalul MAI s-au făcut 1-2 operaţii oncologice pe zi faţă de 6-8 înainte la noi", spune managerul Chiană (foto).

Internările, cu prudenţă

Internările se vor face cu bilete de trimitere, iar într-o primă etapă nu se vor face internări de o zi. În secţiile de pe Republicii şi Izvorului vor fi spitalizaţi doar pacienţii confirmaţi Covid, care vor beneficia de investigaţii CT pe Coposu, unde vor fi transportaţi cu ambulanţe. În Rogerius vor fi primiţi pacienţii non-Covid vaccinaţi, în timp ce nevaccinaţii vor fi ţinuţi în saloane tampon până la testare, doar cei cu rezultate negative urmând să rămână aici.

Redeschiderea se va face treptat, din 15 până în 25 iunie, fiindcă toate echipamentele şi instalaţiile vor trece prin revizii şi reparaţii, iar spaţiile vor fi dezinfectate. "Vrem ca pacienţii şi personalul să fie în deplină siguranţă, astfel că spaţiile vor reprimi funcţiunile anterioare numai după ce vom avea avizul structurii de Epidemiologie", spune Chiană.

Pe de altă parte, concomitent vor începe lucrările pentru reabilitarea energetică a spitalului (proiect cu fonduri UE de 4,3 milioane lei), astfel că, pe rând, câte un nivel al clădirii din Rogerius, începând cu etajul X, va fi pus la dispoziţia constructorilor, urmând ca în funcţie de progresia lucrărilor, acestea să continue în jos şi, deci, să fie mutate şi celelalte secţii, până la finalizarea proiectului.

Mai liber şi la Judeţean

Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean OradeaLogic, redeschiderea Municipalului face posibilă şi normalizarea activităţii Spitalului Judeţean, care, potrivit directorului medical, dr. Lucia Daina (foto), a funcţionat anul trecut la 50-60% din capacitate, 90% din internări făcându-se prin UPU şi doar 10% pentru bolnavii cronic, "în special pentru cazurile oncologice".

"Cele mai afectate au fost secţiile de Interne, Diabetologia şi bolile de nutriţie, restrânse prin mutarea Pediatriei de la Municipal, compartimentul de Chirurgie buco-maxilo-facială, înghesuit de Chirurgia pediatrică, Neurologia şi Cardiologia. Ne-am confruntat cu cazuri grave neglijate, în special cardiologice, decompensări de diabet, pulmonare, chirurgicale de Gastroenterologie, cu hepatite şi ciroze decompensate, şi de Urologie, cu litiaze", a explicat dr. Daina. Deocamdată, precizează aceasta, "nu există statistici privind creşterea mortalităţii şi morbidităţii cauzate de lipsa accesului la îngrijiri".

La Maternitate se va relua complet activitatea de Ginecologie patologică, în ultimele 15 luni doar cea de Obstetrică desfăşurându-se la capacitate integrală, iar UPU va fi mai puţin solicitată fiindcă urgenţele pediatrice se vor întoarce la CPU de pe strada Coposu.

Atât conducerea Spitalului Municipal, cât şi cea a Judeţeanului speră ca redeschiderea să fie definitivă, nu ca în vara anului trecut, când al doilea val pandemic a determinat o nouă separare pentru patologiile Covid şi non-Covid, la sfârşitul lunii iulie. Doar că de atunci au apărut vaccinurile şi imunizarea populaţiei a crescut...


SPITALELE ŞI VACCINAREA
Cadrele medicale, modele şi nu prea

La fel ca specialiştii DSP, medicii din spitalele Municipal şi Judeţean îndeamnă bihorenii să se vaccineze, deoarece de acest lucru depinde şi modul în care acestea vor funcţiona. "Pacienţii vaccinaţi vor fi internaţi direct pe secţii, cei nevaccinaţi vor fi ţinuţi întâi în saloane tampon. Dacă acestea nu ar fi ocupate, ar fi disponibile pentru tratarea efectivă", spune dr. Lucia Daina.

Din păcate, personalul medico-sanitar nu este neapărat un exemplu, până la sfârşitul primului trimestru al acestui an fiind vaccinaţi doar 42,77% din angajaţii Spitalului Municipalului şi 42,67% din salariaţii Judeţeanului. La Municipal, în secţiile din strada Izvorului şi de pe Republicii vor mai lucra doar angajaţii vaccinaţi, singurii care vor continua să încaseze sporul Covid de 75-85%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dar
Dr.Lucia Daina = "Ne-am confruntat cu cazuri grave neglijate, în special cardiologice, decompensări de diabet, pulmonare, chirurgicale de Gastroenterologie, cu hepatite şi ciroze decompensate, şi de Urologie, cu litiaze", a explicat dr. Daina. Deocamdată, precizează aceasta, "nu există statistici privind creşterea mortalităţii şi morbidităţii cauzate de lipsa accesului la îngrijiri"." Peste un an de zile vor fi aceste statistici si ele vor arata ca au murit mai multi oameni de aceste boli cronice neglijate decit de Covid . Cine va fi responsabil de 1. managementul defectuos si 2. de isteria creata de mass-media ?
Postat 01 Iunie 2021, 20:58 de richard
50 %
Daca spitalul judetean a lucrat la 50 % capacitate si cele din judet la 25-40 % = atunci managerii ar putea trimite in concediu fara plata o parte din personal = de exemplu pe cei care refuza sa se vaccineze si devin astfel pericol pentru pacienti . Teoretic .
Postat 01 Iunie 2021, 20:54 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON