URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2021, 13:28

Nu doar Covid! Spitalul Municipal Oradea se redeschide pentru toți pacienții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 15 luni în care, cu excepţia uneia singure (în iulie 2020), a funcţionat exclusiv pentru tratarea pacienţilor Covid, Spitalul Municipal din Oradea, cel mai mare spital monobloc anti-Covid din România şi cu cele mai multe paturi ATI Covid după Bucureşti, va reveni în curând şi la îngrijirea bolnavilor cronic.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai spitalului şi Prefecturii afirmă că pregătirile pentru redeschidere au şi început, aşa încât de la mijlocul lunii iunie bolnavii cronic să aibă din nou acces la îngrijiri medicale.

Redeschiderea, treptată

Anunţul redeschiderii Spitalului Municipal a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă anume organizată la sediul Prefecturii Bihor, în prezenţa prefectului Dumitru Ţiplea, medicului şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, directorului medical al unităţii, dr. Ovidiu Burtă, managerului Laurenţiu Chiană şi epidemiologului dr. Anca Hnatiuc, de a cărei semnătură depinde ziua concretă de la care unitatea va reîncepe spitalizarea bolnavilor cronic, dar şi a dr. Gheorghe Carp, senator, fost coordonator al spitalelor din judeţ în timpul pandemiei.

"Ne dorim de foarte multă vreme să venim cu această veste", a spus prefectul, arătând că discuţiile pe această temă se poartă de mai bine de două luni, în condiţiile în care managerul Laurențiu Chiană a depus la DSP un plan de reorganizare încă din luna februarie, modificarea fiind împiedicată până acum de evoluţia pandemiei în cel de-al treilea val.

Tot prefectul a prezentat şi "cifrele istorice" ale pandemiei, cu vârfurile de spitalizare în unitatea din Oradea, a cărei capacitate este de 529 paturi, din care 69 de Terapie Intensivă (cea mai mare din ţară), până la atenuarea crizei ce permite redeschiderea (în aprilie 2020 - 488 pacienţi internaţi, în noiembrie 2020 - 495 pacienţi internaţi, în aprilie 2021 - 437 internaţi, pentru ca în dimineaţa de vineri, 28 mai să fie 88 de pacienţi internaţi).

Ţiplea a avertizat, însă, că redeschiderea Municipalului va fi treptată, în jurul datei de 15 iunie, până la care trebuie dezinfectate toate spaţiile, aşa încât "în jurul datei de 25 iunie să avem toate secţiile redeschise".

Pe de altă parte, atât dr. Gheorghe Carp, cât şi dr. Călin Sonea, au precizat că pregătirile care se fac în prezent vizează nu doar redeschiderea Spitalului Municipal, ci şi posibilitatea de reacţie în eventualitatea unui al patrulea val al pandemiei.

Clădirea din Rogerius, liberă de "Covid"

Detaliile tehnice privind redeschiderea Spitalului Municipal le-a dat dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al unităţii, care a precizat că, în principiu, clădirea principală a acesteia din strada Corneliu Coposu nu va mai interna pacienţi Covid, aceştia urmând să fie îngrijiţi în secţiile exterioare din strada Republicii (Infecţioase) şi din strada Izvorului (Pneumologie).

În aceste locaţii, a spus dr. Burtă, vor fi disponibile în total 169 paturi pentru pacienţii Covid, dintre care 90 la Pneumologie şi 79 la Infecţioase.

De asemenea, Spitalul Municipal va organiza şi o secţie de recuperare a pacienţilor post-Covid, cu 20 de paturi, în clădirea din strada Pasteur a fostului spital de Neurologie şi Psihiatrie.

Singura structură pentru pacienţii Covid care va rămâne în clădirea din Rogerius va fi una de Terapie Intensivă, cu 10 paturi, cu circuit separat de celelalte 49 paturi ATI, ce vor fi destinate bolnavilor non-Covid.

În fiecare din aceste locaţii va funcţiona câte o cameră de gardă. Pacienţii care se vor prezenta cu teste Covid pozitive vor fi internaţi, fireşte, fie în secţia de Infecţioase de pe Republicii, fie în cea de Pneumologie de pe Izvorului. Ceilalți pacienţi, care nu au făcut teste înainte de prezentare, vor fi supuşi unor teste rapide, cei cu rezultate pozitive urmând să fie duşi într-una din cele două secţii Covid, iar cei cu rezultate negative să rămână în clădirea din strada Coposu, devenită non-Covid.

Aceasta îşi va relua funcţiunile obişnuite, ceea ce înseamnă că secţiile de Pediatrie vor reveni la etajele IX, VIII şi VII, Cardiologia, Neurologia şi Psihiatria pediatrică la etajul VI, la V Pneumologia (non-Covid, fireşte), la IV Chirurgia oncologică pentru adulţi şi Chirurgia pediatrică, la III Internele şi Infecţioase digestive, la II Nefrologia, iar la I compartimentele de Recuperare medicală, Reumatologie şi Endocrinologia.

Corespunzător, ambulatoriul Spitalului Municipal, complet închis până acum, cu unele cabinete găzduite în cel al Spitalului Judeţean, va fi şi el redeschis, cu toate specialităţile.

În condiţii de securitate

Managerul Spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană, a subliniat şi el că redeschiderea se va face treptat, iar asta din două motive, primul fiind necesitatea dezinfectării tuturor spaţiilor, scop în care unitatea a achiziţionat încă 700 litri de substanţe biocide, pe lângă stocul de care dispune deja, de peste o tonă. "Toate spaţiile vor trece prin dezinfectare, igienizare, nebulizare. Vrem ca atât pacienţii, cât şi personalul să aibă deplină securitate, astfel că spaţiile vor primi din nou funcţiunile anterioare doar după ce vom avea avizul structurii de Epidemiologie, vor fi verificate toate spaţiile prin recoltări şi analizări de probe", a spus Chiană.

Pe de altă parte, managerul a explicat că în paralel vor începe şi lucrările pentru reabilitarea energetică a Spitalului Municipal (din fonduri europene, în valoare de peste 4 milioane lei), astfel că, pe rând, câte un etaj al clădirii din Rogerius, începând cu partea superioară (etajul X), va fi pus la dispoziţia constructorilor, urmând ca în funcţie de progresia lucrărilor acestea să continue în jos şi, aşadar, să fie mutate şi celelalte secţii, până la încheierea lor.

"Sper ca acesta să fie sfârşitul luptei anti-Covid concentrate numai pe Spitalul Municipal", a spus managerul, referindu-se la faptul că unitatea pe care o conduce a preluat de la celelalte spitale din judeţ pacienţii cu SARS-CoV-2, şi mulţumind atât propriilor colegi, cât şi celor de la Judeţean şi Pelican, pentru colaborarea în tratarea pacienţilor Covid.

În ce priveşte scenariul unui eventual val 4 al pandemiei, atât managerul Municipalului, cât şi medicul şef al DSP Bihor, dr. Soane, au precizat că la nevoie unitatea poate reveni la o capacitate sporită pentru tratarea cazurilor Covid, în ce priveşte cele grave acestea putând fi preluate şi de structurile de Terapie Intensivă ale spitalului privat Pelican şi respectiv Judeţeanului.

Totuşi, medicii subliniază că un eventual al 4-lea val poate fi prevenit cel mai uşor, pur şi simplu, prin vaccinare. "Eu sunt vaccinat din prima zi când acest lucru a fost posibil, din februarie, şi am un sentiment de siguranţă chiar şi când sunt între persoane nevaccinate", a exemplificat dr. Carp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON