URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
17 Noiembrie 2023, 10:18

Reacție la dezvăluirile BIHOREANULUI: Un deputat PNL explică ce proiecte de legi au fost depuse în lupta cu drogurile

Centre de dezintoxicare în toată ţara, pedepse mai mari pentru traficanţii de droguri şi un registru al traficanţilor. Sunt câteva dintre propunerile pe care PNL le-a depus prin mai multe proiecte de lege, prezentate BIHOREANULUI de deputatul bihorean Ioan Cupşa, ca reacţie la cel mai recent articol realizat de publicaţie pe tema consumului de droguri la minori. Politicianul liberal susţine şi că Agenţia Naţională Antidrog ar trebui desfiinţată.

Fără ANA

BIHOREANUL a publicat, săptămâna aceasta, un articol care arată că tot mai mulţi copii consumatori de droguri din Bihor ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe, în timp ce Spitalul Judeţean din Oradea nu are paturi anume destinate îngrijirii lor, iar celelalte autorităţi se dovedesc depăşite de situaţie, inclusiv Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea (CRPECA).

"Faptul că la nivelul judeţului Bihor CRPECA nu are date în ce priveşte consumatorii minori este revoltător. Urmăresc acest fenomen de mult timp şi pot să spun că Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi-a atins limitele. Avem nevoie de o schimbare. Eu am propus înfiinţarea unei altfel de autorităţi naţionale, care să coordoneze toate structurile din ministere care au atribuţii antidrog, pusă în subordinea directă a prim-ministrului", a spus Ioan Cupşa (foto), menţionând că şeful Guvernului are greutatea necesară pentru a putea coordona toate aceste demersuri.

Ideea parlamentarului este însă, pentru moment, doar în stadiu incipient, fără a exista un proiect de lege redactat în acest sens.

În opt regiuni

Cel mai recent proiect de lege pe tema consumului de substanţe psihoactive a fost depus pe 13 octombrie de mai mulţi membri ai PNL şi presupune modificarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Cel mai important aspect al proiectului prevede înfiinţarea a opt centre regionale destinate recuperării şi tratării persoanelor dependente de droguri.

Centrele pentru recuperarea dependenţilor ar urma să fie construite în regiunile de nord-est, sud-est, sud, sud-vest, vest, nord-vest, centru şi în Bucureşti. Acestea vor urma să aibă personalitate juridică şi să funţioneze în subordinea Agenţiei Naţionale Antidrog.

"După cum se ştie, la nivel naţional nu există niciun centru post-curativ public, ci doar câteva în domeniul privat. Aceste centre ar putea fi înfiinţate din bugetul de stat, cât şi prin contribuţii ale consiliilor judeţene, şi ar putea fi amenajate în clădiri deja existente sau în altele noi", a explicat, pentru BIHOREANUL, deputatul Ioan Cupşa, acesta numărându-se printre iniţiatorii proiectului.

Registrul traficanţilor

Tot recent, la finalul lunii septembrie, a fost depus, în procedură de urgenţă, tot de un grup de parlamentari PNL, proiectul de lege privind registrul persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri

Cine ar putea intra în acest registru? Cei care au făcut trafic de droguri de risc şi de mare risc, în ţară şi străinătate, pesoanele care îşi pun la dispoziţie locuinţa pentru consum de droguri, cei care furnizează droguri unui minor, precum şi cei care îndeamnă şi susţin consumul de substanţe psihoactive.

Odată intrată în acest registru naţional, persoana în cauză va trebui să se prezinte periodic, tot la trei luni, la sediul Poliţiei pe raza căreia domiciliază, şi să ofere informaţii legate de locul de muncă, persoanele cu care locuieşte şi prietenii săi, locurile frecventate şi datele sale de contact. De asemenea, va fi obligată să anunţe autorităţile în cazul în care va părăsi localitatea de domiciliu pentru mai mult de şapte zile, precum şi locul şi scopul deplasării. Astfel, traficantul nu îşi va putea pierde urma mutându-se dintr-un loc în altul, autorităţile ştiind mereu unde se află.

Legea NFS

O altă iniţiativă legislativă liberală, depusă în Parlament tot în toamna aceasta, prevede pedepse mai mari pentru traficanţii de droguri.

Concret, noua lege va elimina suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, pentru aceste fapte pedeapsa admisă fiind doar închisoarea.

Proiectul prevede şi creşterea de la 2-7 ani la 3-10 ani a pedepselor pentru efectuarea oricăror operaţiuni care au legătură cu noile substanţe psihoactive (NFS), acele droguri ieftine, care se procură rapid şi care provoacă reacţii grave precum halucinaţii, greaţă, vărsături şi dureri de stomac.

Toate proiectele se află în faza de obţinere de avize în Camera Deputaţilor şi în Senat, urmând ca apoi să fie supuse la vot.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
derutatul...
...Cupsa, un mincinos si un potlogar prezent la toate zilele comunii si alte iarmaroace, sa-l mai vaza lumea, care promite orice si nu-l intereseaza de fapt nimic, si care cand vine la vreun "eveniment" de-asta parcheaza "saracul" mai la dos ultimul model de Porsche Cayenne, sa nu-l vaza saracii (adevaratii saraci, pe care leprele ca el ii saracesc si mai mult !) in ce masina se suie ! Are de unde sa plateasca reclame la ziar, jumuliti-l mai bine, va rugam !
Postat 17 Noiembrie 2023, 13:28 de topograf
Mai e un an și măscăricii încep să se bage-n seamă.
Având în vedere rezultatele muncii arătate, nu mai bine ar fi să se desființeze ... atât Agenția Națională a Antidrog cât și Parlamentul României? Motivele ar fi că ANA a lucrat de parcă ar fi bugetată de dealeri, iar PR nu face altceva decât să adopte, prin ridicarea mâinii sau introducerea de bile tipice "ambliopilor" partidelor, ce li se transmite de la "palatele" din Cotroceni și/sau Victoriei. Deputatul ăsta cu textele de mai sus e ipocrit prin definiție, pentru că nu a făcut niciun gest vreodată, ca să atragă atenția unor colegi de partid să se lase de prizat, pentru că nu-i sănătos nici măcar din punct de vedere ideologic.
Postat 17 Noiembrie 2023, 12:16 de KP
?!
Fara PL-x, doar vorbe! CÂT a costat si CINE a platit acest advertorial cu unicul scop de a i se posta chipul insului?!
Postat 17 Noiembrie 2023, 10:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON