URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2011, 13:08

PRM-iştii îi cer lui Ţîrle să spună cât vor mai dura lucrările la Muzeu

PRM-iştii îi cer lui Ţîrle să spună cât vor mai dura lucrările la Muzeu Preşedintele PRM Bihor, Mihai Drecin (foto stânga), şi prim vicepreşedintele Vasile Gârba (foto dreapta) acuză administraţia locală că e prea puţin preocupată de interesele orădenilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, prim-vicepreşedintele PRM Bihor, Vasile Gârba, fost consilier judeţean, a criticat "apatia consilierilor judeţeni şi a actualului preşedinte Radu Ţîrle" faţă de "adevăratele probleme ale bihorenilor".

Ce facem cu Muzeul?

Pe lângă faptul că a pus pe tapet reabilitarea drumului Sudrigiu - Pietroasa, despre a cărui durată a afirmat că a stârnit nemulţumiri din partea localnicilor, Gârba a făcut aprecieri şi în ce priveşte lucrările la instituţii reprezentative din Oradea. El a criticat renovarea Filarmonicii, "care a durat vreo 6 ani şi unde s-au investit milioane de euro", renovarea Teatrului de Stat, "unde nu ştiu dacă ar fi trebuit ca lucrările să dureze atât de mult", dar mai ales construcţia noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, în sediul fostei Garnizoane.

"Cât timp am fost consilier judeţean, am susţinut să nu se retrocedeze acea clădire (n.r. Palatul Baroc), deoarece statul a investit foarte mulţi bani acolo. Atunci, CJ nici nu s-a prezentat la proces, neplătind acea taxă de timbru", a susţinut Gârba. El a adăugat că Muzeul plăteşte Episcopiei Romano-Catolice chirie de 6.000 de euro pe lună, iar noul sediu e departe de a se fi construit.

"Asta nu interesează pe nimeni, nici pe preşedinte, nici pe consilierii judeţeni. Ce se întâmplă, mai ales că acolo există obiecte de patrimoniu împachetate şi care ar fi trebuit duse de mult la noul sediu? Aş dori ca directorul muzeului (n.r. Aurel Chirac) să vină şi să ne spună care e situaţia obiectelor de patrimoniu. Îi solicit domnului Ţîrle să iasă public şi să spună care e situaţia lucrărilor la Muzeu şi cât vor mai dura. Pentru că dacă vor mai întârzia, obiectele de patrimoniu se vor distruge şi ne vom completa colecţia cu obiecte aduse de la Budapesta", a spus Gârba.

Reparate la nesfârşit

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PRM Bihor, profesorul Mihai Drecin, a învinuit administraţia locală pentru faptul că, deşi nu a fost o iarnă grea, străzile din Oradea, care au mai fost modernizate şi anii trecuţi, sunt pline de gropi şi an de an trebuie plombate. El a acuzat că reprezentanţii municipalităţii nu controlează cum trebuie lucrările recepţionate, pe banii orădenilor.

Drecin a mai reproşat Primăriei şi că nu susţine oamenii de cultură, dar în schimb ajută mediul de afaceri, atribuind Federaţiei Patronilor un corp de clădire pentru a amenaja în Cetate un centru de afaceri, pe fonduri europene. "De ce patronii primesc sedii şi un coleg de-al nostru, profesorul Cornel Durgheu, nu primeşte un spaţiu pentru un atelier?", a întrebat el retoric.

Preşedintele PRM Bihor s-a declarat nemulţumit şi de faptul că municipalitatea vrea să reamenajeze inutil Piaţa Unirii. "Actualul pavaj din Piaţa Unirii a fost făcut în 1924, sub formă de parc englezesc. De ce să se distrugă acest parc ca să arate ca în 1900-1905, când a fost gândit în manieră europeană în 1924?". Drecin a mai spus şi că primăriile în judeţ au devenit "domenii feudale ale primarilor" şi a declarat că, din această cauză, în Boianu Mare, de pildă, consilierii locali nu au mai fost plătiţi din 2008.

gavrila marcus.jpgMilitari jigniţi

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, colonelul Gavrilă Mărcuş (foto), vicepreşedinte al PRM Bihor, a acuzat Legea 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, spunând că este neconstituţională şi incorectă, pentru că, pe lângă faptul că taie din pensiile militarilor până la 50%, îi şi "demilitarizează".

"Legea este jignitoare pentru militarii care au fost la dispoziţia ţării 24 din 24. Am fost privaţi de unele drepturi ale civililor şi am dus o viaţă grea. Eu, din 34 de ani de muncă, am lipsit din familie vreo 15. Prin această lege ni se ia din start statutul de militar, pe care l-am dobândit până la moarte", a spus colonelul, adăugând: "În aceste condiţii, dacă statul ne va chema, nu vom mai veni, pentru că pierdem statutul de cadru militar în rezervă, devenind asistaţi sociali".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON