Sute de localnici din Sînnicolau Român care navetau la Oradea străbătând 37 de kilometri pe o rută ocolitoare (prin comunele Girişu de Criş, Tărian şi Sântandrei) au, de o săptămână, o alternativă mai scurtă, un drum nou de doar 14 kilometri care iese în Livada de Nojorid, realizat de Primăria comunei în ciuda opoziţiei unei organizaţii ecologiste.
De grija... păsărilor
În 2014, Primăria Sînnicolau Român a câştigat o finanţare de 7,02 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru modernizarea unor drumuri din comună şi pentru asfaltarea vechiului drum de pământ ce leagă comuna de Oradea prin satul Livada de Nojorid, dar până anul acesta nu a reuşit să obţină avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor din cauza Milvus Grup, custodele sitului Natura 2000 ROISCI 0103 Valea Alceului, traversat de drum.
Organizaţia, cu sediul la Târgu Mureş, a invocat pericolul ca şoseaua să dăuneze unei colonii formate de câteva perechi de vânturei de seară, o specie de răpitoare care ocupă cuiburile altor păsări, prezentă în zonă între lunile aprilie şi octombrie, când migrează spre Africa. „Prin asfaltare, acest drum ar intra în categorie drum ucigaş. Ar creşte rata mortalităţii păsărilor”, motiva reprezentantul organizaţiei, Nagy Attila, într-o adresă trimisă Primăriei comunei.
Ameninţare cu Justiţia
După cum BIHOREANUL a scris în toamna anului trecut, proiectul trebuia finalizat până la finele acestui an, în caz contrar edilii din Sînnicolau Român fiind obligaţi să returneze fondurile către Ministerul Dezvoltării. Dată fiind opoziţia Milvus Group, Primăria a comandat o evaluare de impact care a demonstrat că asfaltarea drumului nu ar „ucide” păsările, vânturelul de seară fiind, de altfel, o specie care „nu este sensibilă la traficul rutier”. Concomitent, Primăria a avertizat organizaţia, arătând că în cazul pierderii fondurilor va intenta un proces pentru a obliga Milvus Grup la plata daunelor.
În final, nu s-a ajuns aici, Consiliul Judeţean Bihor organizând o mediere în urma căreia a convins organizaţia din Mureş să nu se mai opună drumului, astfel încât APM Bihor a emis acordul de mediu, iar firma care a câştigat licitaţia, Drumuri Bihor, a finalizat lucrarea.
Cale pentru dezvoltare
„Mă bucur că am reuşit să facem acest drum, avantajos pentru toată lumea. Legătura dintre comună şi oraş s-a scurtat de la 37 la 14 kilometri, ceea ce înseamnă că oamenii fac economie de timp şi de carburanţi, iar maşinile Pompierilor şi Ambulanţei ajung mai repede la intervenţii. Dar acest drum permite şi o mai bună punere în valoare a peste 5.000 de hectare de terenuri agricole la care proprietarii ajungeau cu dificultate”, a declarat BIHOREANULUI primarul Dumitru Munge.
Edilul a adăugat că Primăria a mai câştigat încă un proiect, de 1 milion de euro, prin care va construi un drum agricol, şi unul pentru modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare, iar acum se pregăeşte pentru introducerea gazului în comună. „Sperăm că aceste proiecte vor aduce noi investitori şi noi locuri de muncă, aşa încât să crească bunăstarea locuitorilor”, spune Munge.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.