URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2021, 18:41

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a "anchetat" dezbrăcat în câmp a fost trimis în judecată. Cum descriu procurorii întreaga "acţiune"

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a 'anchetat' dezbrăcat în câmp a fost trimis în judecată. Cum descriu procurorii întreaga 'acţiune' foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţistul din Salonta acuzat că, împreună cu doi complici, a răpit un proxenet, suspect într-un dosar de furt şi l-a "anchetat" dezbrăcat în câmp, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Marius Ioan Laza va fi judecat pentru "lipsire de libertate în mod ilegal", alături de complicii săi, Dinu Cătălin Avram, respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, inculpaţi în acelaşi dosar. 

Seara, ca hoţii

Cazul, despre care BIHOREANUL a mai scris, are ca punct de pornire o spargere de locuinţă comisă la sfârşitul anului 2018 în casa unui afacerist salontan, lăsat de hoţi nu doar fără bunuri, ci şi fără o sumă considerabilă de bani. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, la vremea respectivă lucrător în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale Salonta şi prieten apropiat cu ginerele şi cu nepotul afaceristului.

Potrivit rechizitoriului transmis acum sub formă de extras BIHOREANULUI, incidentul care-l are în prim plan pe Marius Ioan Laza s-a produs în seara de 2 ianuarie 2019. Laza, s-a întâlnit cu cei doi complici ai săi în faţa unui local din Salonta de unde, apoi, au "descins" la blocul în care locuia individul pe care îl bănuiau că a dat "pontul" hoţilor: Hanyecz Attila, un cunoscut traficant de persoane, în prezent încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 5 ani de detenţie, încasată după ce, primăvara trecută, a încercat să-şi vândă cumnata, pe 400 euro, unui investigator sub acoperire pe post de proxenet.

Bătut şi pus să se dezbrace

În actul de acuzare, procurorii susţin că Hanyecz le-a deschis uşa apartamentului, iar după o discuţie în contradictoriu, poliţistul şi complicii săi l-au luat la bătaie şi l-au scos din apartament. 

"Persoana vătămată a fost coborâtă în faţa blocului şi a fost băgată împotriva voinţei sale în portbagajul autoturismului. Ulterior, maşina a fost condusă pe un teren viran de la ieşirea din municipiul Salonta, spre Tinca, unde persoana vătămată a fost scoasă din maşină, iar inculpatul Laza Marius i-a cerut să se dezbrace. Victima s-a conformat, după care a reuşit să fugă pe câmp, în întuneric, în vreme ce inculpaţii s-au întors cu autoturismul în municipiul Salonta", se arată în rechizitoriu. 

Hanyecz, dezbrăcat fiind, în plină iarnă şi noapte, a reuşit să ajungă până la locuinţa fratelui său de unde a fost transportat de o ambulanţă la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din Oradea, pentru îngrijiri medicale. Potrivit actelor medico-legale, suferise o fractură mandibulară laterală stângă, algie şi contuzie forte facială, toate în urma unei agresiuni, dar şi leziuni de la căzături respectiv de la muşcătura unui câine, care l-ar fi atacat în timp ce fugea spre casa fratelui său. 

S-au împăcat

Dinu Cătălin Avram respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, mai notează procurorii, şi-au recunoscut faptele şi au descris în timpul audierilor modul în care au decurs evenimentele. Potrivit depoziţiilor, iniţiatorul "acţiunii" a fost poliţistul, tot el ar fi băgat victima în portbagaj, Bogdan fiind cel care avea adresa victimei şi i-a condus la blocul în care stătea, în timp ce Avram a fost cel care a pus la dispoziţie şi a condus autoturismul cu care s-a comis apoi fapta. 

"Prezenţa celor trei inculpaţi în aceeaşi împrejurare le-a asigurat acestora şi un ascendent moral asupra persoanei vătămate, constituind implicit un suport emoţional reciproc în săvârşirea faptelor", a explicat procurorul în rechizitoriu.

În actul de acuzare se mai arată totodată că cei trei au fost cercetaţi iniţial şi pentru loviri, însă "între persoana vătămată şi inculpaţi a fost încheiat un acord de mediere în urma căruia persoana vătămată şi-a retras plângerea faţă de toţi". 

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Salonta, unde a intrat în analiza judecătorului de Cameră preliminară. 

Căutat vineri de BIHOREANUL pentru a-şi prezenta punctul de vedere, agentul de Poliţie nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesajul care i-a fost transmis. 

La dispoziţie

Între timp, cum a dezvăluit tot BIHOREANUL, ancheta penală pornită împotriva poliţistului a fost dublată între timp de o alta, disciplinară, tot ca urmare a scandaloasei aventuri. În seara răpirii, după ce l-au "scăpat" pe Hanyecz, Laza şi amicii săi s-au cinstit până târziu, a doua zi poliţistul ajungând la serviciu băut, motiv pentru care a fost pus să sufle în etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,54 la mie în aerul expirat.

Ca atare, pe 31 ianuarie 2019, el a fost destituit printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, sancţiune pe care agentul a contestat-o în instanţă, judecătorii dispunând printr-un verdict definitiv pronunţat pe 27 iulie anul trecut anularea sancţiunii destituirii şi aplicarea alteia, mai blânde, anume cea a diminuării salariului cu 20% pe o perioadă de 3 luni.

Ca atare, până când instanţele de judecată vor pronunţa un verdict definitiv în dosarul "răpirii", agentul rămâne în Poliţie. Atât că a fost mutat de la Poliţia municipiului Salonta la postul din Tinca, unde are doar sarcini administrative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON