Alături de viceprimarul Florin Birta, şefii Poliţiei Locale Oradea (recent devenită, din instituţie de sine stătătoare, direcţie a Primăriei Oradea), adică directorul Cristian Beltechi şi directorul adjunct Ioan Găluţ, au prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii din anul 2017.
Conform datelor oferite jurnaliştilor, anul trecut, poliţiştii locali au constatat mai multe probleme în sectorul rutier şi protecţia mediului, dar mai puţine în domeniile trafic greu, comerţ ilicit, control comercial ori publicitate stradală.
Şoferi indisciplinaţi amendaţi
"Activitatea noastră faţă de 2016 s-a dublat din punct de vedere al constatărilor şi al obiectului muncii. Dacă în 2016 am avut 11.900 de constatări, în anul 2017 avem 21.700. Nu prea este un lucru îmbucurător, dar este necesar, pentru că oraşul arată cum arată şi datorită colegilor mei care îşi fac treaba şi au început să constate tot mai multe nereguli", a declarat directorul Cristian Beltechi.
Cea mai spectaculoasă creştere s-a înregistrat în trafic: poliţiştii locali au constatat 3.841 de opriri şi staţionări ilegale făcute de şoferi, o creştere cu 234% faţă de anul 2016. Cuantumul amenzilor aplicate este de asemenea foarte mare: 871.547 lei, cu 396% mai mult decât în anul precedent.
De asemenea, anul trecut agenţii Poliţiei Locale au scris 11.705 note de constatare pentru parcări neregulamentare, adică fără taxa achitată ori pe locul de domiciliu al altui orădean, şi 1.665 de dispoziţii de ridicare a autoturismelor, de pe urma cărora s-au adunat, din amenzi, 405.000 lei. Din parcările neregulamentare, bugetul Poliţiei Locale a adunat amenzi în valoare de 877.875 lei.
Amenzi pentru mizerii
Poliţiştii locali au dat mai multe amenzi şi pe probleme de mediu şi salubritate. "Contravenţiile pe protecţia mediului au crescut cu aproximativ 55%. Dacă în 2016 erau 3.424 contravenţii, în 2017 numărul lor este de 5.326. De ce este important pentru noi, ca Primărie? Aici se regăseşte curăţenia în oraş. Aceste contravenţii sunt pentru terenuri neîngrijite, asociaţiile de proprietari, colectarea selectivă, depozitări ilegale", a precizat viceprimarul Birta.
Cuantumul amenzilor date în acest sector este de aproape un milion de lei (994.620 de lei, mai precis), cu 74% mai mare decât în 2016, când valoarea totală era de 569.000 de lei.
"Colegii mei au depistat o grămadă de depozitări la ţarcuri şi de moloz şi o grămadă de terenuri neîngrijite. Din fericire, fenomenul cu terenurile neîngrijite este în scădere, pentru că a intervenit şi supraimpozitarea lor", a precizat Beltechi.
Gradul de încasare al amenzilor date de poliţiştii locali este de peste 60%, iar peste 90% din amenzile contestate în instanţă rămân valabile, întrucât Poliţia Locală câştigă procesele.
Vagabonzi în migraţie
O altă problemă zilnică a Poliţiei Locale sunt cerşetorii. În fiecare zi, circa 20 de vagabonzi sunt luaţi de agenţi de pe străzi. "Îi identificăm, sunt amprentaţi, uneori s-au găsit hoţi sau persoane căutate, iar apoi îi îndrumăm către localităţile din care provin. Anual, cam 3-4.000 de vagabonzi tranzitează oraşul. Doar 100 din aceştia sunt orădeni", a precizat Beltechi.
Mulţi dintre boschetarii şi cerşetorii de pe străzile oraşului provin chiar din judeţe vecine. De pildă, chiar luni agenţii au găsit un vagabond care a venit din Alba la Oradea. "Explicaţia a fost că a auzit că aici se trăieşte bine", a spus Beltechi.
În acest an, poliţiştii locali vor sta tot mai mult în zonele centrale, tocmai pentru a descuraja cerşetoria.
Schimbări doar în acte
În urma unei decizii luate de Consiliul Local Oradea, din luna ianuarie, Poliţia Locală este direcţie în cadrul Primăriei, nu instituţie de sine-stătătoare. Asta nu afectează defel activitatea agenţilor, a precizat Beltechi. "Nu este restructurare, nu se fac reduceri de personal". Mai mult, a arătat directorul, recent s-au scos la concurs şase posturi de agenţi, din care trei au fost şi ocupate. Celelalte trei vor fi din nou subiect de competiţie.
Pe de altă parte, viceprimarul Birta a subliniat că Poliţia Locală Oradea are mult mai puţini angajaţi decât alte structuri din ţară. "Conform normativelor de personal, există un post de poliţist local la 1.000 de locuitori. Aşadar, Oradea ar putea să aibă 200 de poliţişti lcoali, în acest moment are 70 de angajaţi, care şi-au făcut treaba mai bine decât poliţii locale cu mai mulţi angajaţi", a declarat edilul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.