URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2023, 19:50

Policlinica Spitalului Orășenesc din Aleșd va fi relocată în baza unui proiect inițiat în... 2018

Policlinica Spitalului Orășenesc din Aleșd va fi relocată în baza unui proiect inițiat în... 2018 foto generic, sursa Cabinetul ministrului Dezvoltării, Cseke Attila
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții Primăriei Aleșd și Companiei Naționale de Investiții au semnat un contract de peste 6 milioane euro pentru relocarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc într-o clădire proiectată inițial, cu un deceniu și jumătate în urmă, ca sediu al unei bănci.

Ceremonia s-a desfășurat sub ochii ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, la 7 luni după aprobarea proiectului, inițiat în urmă cu nu mai puțin de cinci ani.

„Un vis împlinit”

Așa a rezumat, pe contul său de Facebook, primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, semnarea contractului încheiat cu CNI, prin care sediul nefinalizat al filialei locale a fostei Bănci Agricole va fi transformat în ambulatoriu al Spitalului Orășenesc, în baza unui proiect a cărui valoare este de 30,7 milioane lei, completat cu încă 1,5 milioane euro pentru dotarea policlinicii.

Potrivit anunțului făcut public de edil, la semnarea contractului a asistat, joi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, directorul general al CNI, Manuela Patrășcoiu, viceprimarul orașului, Kajanto Paul, Marius Dejescu, directorul Precon Transilvania, firma care va executa lucrările, precum și Bogdan Pantea, administratorul public al orașului Aleșd, „cel care s-a ocupat de scrierea proiectului”.

Din explicațiile primarului, clădirea proiectată ca sediu bancar, dar nefinalizată și intrată în proprietatea statului, va fi transformată în sediu al policlinicii conform unui proiect conceput în 2018. Ea va avea, între altele, cabinete de medicină internă, pediatrie, chirugie, ginecologie și neurologie, compartiment de recuperare, laborator de analize și laborator de radiologie cu aparatură CT, Rx și mamograf.

„Dacă totul decurge normal, în 2-3 săptămâni vor începe lucrările”, a mai anunțat primarul Ioan Todoca, precizând că îi mulțumește ministrului Cseke Attila.

„Va crește calitatea serviciilor medicale”

Semnarea contractului a fost anunțată, de altfel, și printr-un comunicat transmis de cabinetul ministrului Dezvoltării, care precizează că Cseke „a subliniat importanța acestei investiții prin care se va crește calitatea serviciilor medicale în zona Aleșdui, o dorință veche a comunității locale”.

Potrivit acestuia, „prin proiect, pe lângă relocarea echipamentelor medicale din actualul ambulatoriu, este prevăzută și dotarea cu echipamente precum ecografe pentru medicină internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie și cardiologie, mamograf digital, aparat de radiologie digital, computer tomograf, defibrilator, electrocardiograf, paturi de consultație, microscop etc”.

De asemenea, comunicatul cabinetului arată că „Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea necesară, în valoare de 24 milioane de lei, pentru această investiție”, însă nu lămurește motivul pentru care semnarea contractului de finanțare a avut loc abia după 7 luni de la aprobarea proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON