URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2023, 19:25

Podul Intelectualilor din Oradea va avea „încălzire în pardoseală”. Constructorii montează sistemul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început montarea sistemului anti-îngheţ pe Podul Intelectualilor.

Pasarela hobanată, care leagă cele două maluri ale Crişului Repede, va fi primul pod orădean cu instalaţie de degivrare.

"Este o instalaţie menită să împiedice formarea de gheaţă pe structura podului în anotimpul rece. În general astfel de soluţii se folosesc în zonele pietonale pentru a preveni alunecarea trecătorilor. Firul de curent cu rol de rezistenţă se pozează în şapa acoperită apoi cu un strat subţire de beton", a declarat luni pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Pentru realizarea instalaţiei, constructorii vor monta pe pod circa 2.500 metri de cablu, alimentat cu energie electrică din reţeaua oraşului şi conectat la o instalaţie automată de comandă şi control.

Reprezentanţii municipalităţii pun presiune pe constructor pentru redeschiderea căii de acces începând de săptămâna viitoare, deşi termenul contractual expiră abia în octombrie.

"Vrem ca începând din 11 septembrie să se poată circula pe pod", a spus Marchiş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în luna martie, municipalitatea orădeană a promis închiderea pasarelei pietonale pentru trei luni, urmând, deci, să fie redeschis cel târziu până la 1 iulie, în ciuda termenului asumat prin contract. Acest fapt nu s-a întâmplat, spre enervarea orădenilor obligaţi să ocolească pe podurile Dacia şi Sfântul Ladislau.

Lucrările de reabilitare a pasarelei pietonale sunt executate de firmele Freyrom şi Procons Group, pentru suma de 3,9 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erori de logica
iertati-l pe KP pentru erorile de logica... el crede ca podul va fi incalzit asa cum se face cu centrala termica de acasa.. nu e cazul, instalatia doar va preveni formarea ghetii, nu se va incalzi la temeraturi inalte.... plus ca va functiona doar cind temperaturile scad sub zero iar pe pod exista resturi de zapada sau este umed... deci mai usor cu factura de 46.800 de lei... imi pare rau ca cei de la Primarie nu ies cu contra-argumente caci ei stiu exact cit va consuma instalatia.. mai trebuie luat in calcul si costurile medicale pentru eventuale fracturi care astfel pot fi evitate...
Postat 06 Septembrie 2023, 09:35 de TanarSiNelinistit
Va avea, dar nu va funcționa.
La lungimea cablajului, de peste 2500 m, consumul mediu ar ajunge la aprox. 25.000 W/h ... ceea ce, în perioada temporizată al unei perioade de cca. 60 zile în care scade temperatura sub "zero" într-un an, indexul să arate peste 36.000 KW/h. Adică, la maxim 2 luni de funcționare într-un an, bugetul orașului ar pune la bătaie 46.800 lei, la tariful actual. Asta ar echivala cu netul lunar încasat de primar și cei doi primari, împreună. O să iasă câțiva "neterminați" să spună că va fi cu senzori de temperatură, automatizare, etc, etc. Poate fi chiar și cu IA, că tot degeaba, dacă-i rost strict de prăduirea banului public cu și pe podul "prostănacilor" ... pe care circulă cei care nu alunecă pe trotuarele urbei, ci numai și numai când traversează Crișul Repede.
Postat 05 Septembrie 2023, 08:15 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON