URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 14:03

Podul Intelectualilor din Oradea se închide pentru 3 luni! Din 3 aprilie încep lucrările de reabilitare (FOTO)

Podul Intelectualilor din Oradea se închide pentru 3 luni! Din 3 aprilie încep lucrările de reabilitare (FOTO) foto randare / Primăria Oradea
Podul Intelectualilor din Oradea se închide pentru 3 luni! Din 3 aprilie încep lucrările de reabilitare (FOTO) foto randare / Primăria Oradea
Podul Intelectualilor din Oradea se închide pentru 3 luni! Din 3 aprilie încep lucrările de reabilitare (FOTO) foto randare / Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Podul Intelectualilor din Oradea, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară, se închide traficului pietonal pentru trei luni. Măsura va intra în vigoare luni, 3 aprilie, şi a fost luată pentru că încep lucrările de reabilitare a construcţiei.

Anunţul a fost făcut miercuri, printr-un comunicat, de Primăria Oradea, conform căruia "pasarela va fi reabilitată din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda şi parapetul acestuia".

"În cadrul Comisiei tehnice pe probleme de circulaţie şi trafic rutier, coordonată de viceprimarul Marcel Dragoş, s-au analizat mai multe solicitări privind diverse restricţionări ale circulaţiei în oraş.

Comisia şi-a dat avizul pentru închiderea circulaţiei pe pasarela pietonală hobanată de peste Crişul Repede, dintre străzile Libertăţii şi Aleea Emanuil Gojdu, pe o perioadă de 3 luni, începând cu data de 3 aprilie. Măsura se ia ca urmare a începerii lucrărilor de desfaceri şi demolări", arată comunicatul.

Informarea aminteşte că proiectul presupune intervenţii pe mai multe categorii de lucrări. Între altele, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin.

Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate (prin şlefuire, polizare şi vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oţel), iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit.

"Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz şi elemente decorative din oţel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt", explică informarea municipalității.

Comunicatul detaliază şi că stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm, se va recondiţiona şi proteja anticoroziv parapetul metalic, iar la nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm.

Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu corpuri LED.

"Lucrările vor fi executate de către asocierea formată din Freyrom SA şi Procons Group, iar valoarea lucrărilor este de 3.983.378,56 lei fără TVA", a precizat BIHOREANULUI Claudia Bonchiş, de la biroul de presă al municipalităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi de Consiliul Local Oradea în februarie 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Scuzați-mi impertinența...
Doar persoanelor fizice și celor private care vor să facă o afacere frumoasă și pe termen lung sunt acele restricții de modificări fațade în clădirile monumente de patrimoniu, sau modificări, demolări a monumentelor de patrimoniu, la acest pod nu este valabil? După cum știm toți Orădenii, acest pod trebuie refăcut înapoi cum a fost inițial, pentru că este un pod de patrimoniu. Așa cum a fost și cel de la stația CFR Oradea, a fost demolat pentru pasajul care traversează subteranul unde se urinează și se droghează, răhățește anumite persoane din zonă. Podul din acest articol s-a numit podul cu plată, și este un monument după câte știm de patrimoniu. (Garasos Hid).
Postat 30 Martie 2023, 13:01 de Morometul
Asta-i epocala…
Asta lipseste, un nou pod rutier intre doua parcuri (sa fiu scuzat ca nu ma gandesc la artere de circulatie). Dar nu ma mira, in orasul ce prioritizeaza traficul auto (avem una trecere de pietoni intre cele doua parcuri), orice e posibil. Sper ca Europa sa se trezeasca si sa inceteze sa mai finanteze non-sensul. Asta in timp ce Ljubljana da lectii de mobilitate urbana Vienei, scotand traficul din centrul orasului. Cei drept ca ei privesc in viitor, nu in urma… https://www.w24.at/News/2022/9/Autofreie-City-Langes-Warten-auf-Umsetzung
Postat 29 Martie 2023, 15:45 de User anonimizat
Creativitate nu prea
Daca era vreunul mai destept, se putea pune in proiect pe fonduri europene, un nou pod pentru masini, paralel cu cel pietonal de acum. Astfel putea fi degrevata ciruclatia din jurul Centrului Civic, pe perioada lucrarilor și dupa, si astfel oferindu-se o alternativa la traseele masinilor care dinspre Nufarul vor merge spre Magazinul Crisul.
Postat 29 Martie 2023, 15:29 de mateiluc
Podul trebuia refacut demult, pierde bucati din tablier.
Moment mai prost nici ca se putea.
Postat 29 Martie 2023, 15:04 de User anonimizat
Chiar in momentul potrivit
Deci in Centrul Civic sunt lucrari la pasaje, majoritatea trotuarelor e inchisa, pe Aleea Gojdu in mare parte trotuarul e spart ca si acolo se schimba ceva tevi, in centru teoretic au inceput lucrarea de peste parcarea subterana, acuma hai sa inchidem si podul asta minim 3 luni, ca stim ca nu se termina la noi nimic la timp, podul, care a fost cam singurul cale sa ajungi din Nufarul spre Crisul pietonal. Hai sa ocolim tot orasul ca unii chiar acuma vor sa inchide tot orasul.
Postat 29 Martie 2023, 14:30 de cititor_
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON