URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2018, 14:00

Oradea ieri, Oradea azi: Podul Intelectualilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Plăteşti şi treci

Podul Intelectualilor este cel mai cunoscut pod pietonal din Oradea. El leagă malurile Crişului în zona centrală, facilitând trecerea între zona Facultăţii de Medicină şi cea a Parcului Libertăţii.

Povestea trecerii peste Criş din această zonă are mai multe etape. Prima o putem considera "etapa lemnului", adică cea a podului din scânduri, construit aproximativ în anul 1850, când purta denumirea Podul Paralelor. În fiecare capăt exista o căsuţă cu o puşculiţă, unde cei care doreau să traverseze podul plăteau "o para" (un garaş). Spre deosebire de celelalte poduri de lemn din oraş, acesta a rezistat mult mai mult, circa 60 de ani, fiind înlocuit în anul 1910 cu o pasarelă metalică.

Proiectul podului a fost realizat după planurile Fabricii de Poduri Reşiţa şi a Căilor Ferate Austro-Ungare. Simplu, dar elegant, podul a devenit o emblemă a urbei, editurile prezentându-l în cărţi poştale. În timp, taxa de trecere a dispărut, la fel şi căsuţele din capete. În perioada interbelică s-a numit Podul Traian, fiind traversat în special de elita oraşului, de scriitorii şi profesorii de la liceul Gojdu, dar şi de cei care mergeau în Parcul Eminescu (Libertăţii de azi), la promenadă.

2018. Podul Intelectualilor

Podul din fier a fost, precum vechiul pod Decebal, "victima" viiturilor din anii ’70-’80. Nu se cunoaşte dacă în planurile de sistematizare ale vremii existase vreo intenţie de înlocuire a sa, însă schimbarea a devenit necesară după 1970.

Pasarela a fost demolată în anul 1974, ea fiind "vedetă" pentru ultima oară într-un episod al serialului "Pistruiatul".

Dezafectarea podului a fost necesară în urma surpării pilonului dinspre malul stâng al Crişului, astfel că nu mai prezenta siguranţă. Expertiza a arătat că nu se preta consolidarea structurii, ci dezafectarea. În paralel, în 1973-1974, în aval, imediat lângă cel existent, a fost construit noul pod, cu un singur pilon de susţinere.

Podul este unul suspendat, care a preluat balustradele vechii structuri. Şi de atunci încoace, el a fost traversat de intelectualii timpului ce lucrau în zonă, căpătându-şi actualul nume. În prezent, aici pot fi văzute două plăci comemorative. Una a fost montată la scurt timp după închiderea lucrărilor şi arată că lucrarea a fost executată de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Oradea. Cealaltă a fost montată cu ocazia centenarului vechiului pod, arătând că a fost inaugurat pe 30 decembrie 1910.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o ho hoo
Pana la doctorei sa vorbim de "absoviatorii" acestor multe universitati din satele bihorene. Stiu unun care se lauda ca el inafara de ziua de inscriere si zilele de examen nu a fost la celebra universitate de la Marghita, si atunci ghidul trebuia sa-l conduca sa poata ajunge la ea. Acum parintii zbiara in strada ca satul nu-I asigura loc de munca dupa pregatire. O porcareala tot sistemul de invatamant din Romania. Cati ministrii au trecut pa la conducerea ministerului in ultimii28 de ani? Pana la jenunche si pambica cati viteji s-au luptat pentru insaurarea prostoiei la nivel national? Cati apartin actualei formule de guvernamentalepsd-alde-udmr? dar ce sa ne miram cand limba romana a ajuns a fi predate in ungureste?
Postat 30 Septembrie 2018, 16:16 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON