URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2023, 20:00

Birta, despre închiderea Podului Intelectualilor când tot Centrul Civic e în șantier: „Era imperios necesar”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei luni, Podul Intelectualilor, folosit intens de orădenii care tranzitează zona centrală pe jos și, mai ales, de elevii care învață la școlile din centru, va fi închis începând din 3 aprilie, pentru reabilitare.

Șantierul va dura trei luni, timp în care pietonii vor trebui să ocolească ori pe Podul Dacia, ori pe Podul Sf. Ladislau de lângă Primărie. O distanță care nu-i de lepădat, mai ales pentru bunicii care însoțesc copii ori simpli vârstnici ai urbei.

Întrebat de BIHOREANUL de ce aceste lucrări se fac acum, când circulația pietonală în zonă este oricum îngreunată de șantierele din Centrul Civic, primarul Florin Birta a răspuns că lucrările sunt urgente și necesare. Atât de urgente, încât așteaptă la rând din 2020, anul în care indicatorii tehnico-economici ai investiției au fost votați în Consiliul Local...

„Pasarela Intelectualilor nu are nicio legătură cu Podul Dacia, cu închiderea din Centrul Civic. Cei care merg pe pasarela Intelectualilor pot foarte bine să meargă pe Podul Dacia. Ocolesc puțin, într-adevăr, dar nu au restricții de a circula pe podul Dacia”, a răspuns primarul Florin Birta, joi, într-o conferință de presă.

Edilul a spus că pasarela nu a fost reabilitată din 1970 și are tablierul, adică grinzile de rezistență, afectat. „Nu-mi asum ca în momentul în care avem finanțare, contract, constructor, să mai las 5-6 luni acea pasarelă deschisă și să se întâmple ceva acolo, Doamne ferește, pentru că tot dvs. veți veni să mă întrebați de ce nu am reabilitat-o, dacă am avut și finanțare, și constructor”, a spus Birta.

Întrebat dacă pericolul este iminent și orădenii ar trebui, de fapt, să ocolească pasarela, edilul a admis că situația nu este chiar atât de sumbră.

„Nu pentru că ne-au scos banii afară din casă o reabilităm, nu avem nici fonduri europene, dar era imperios necesar să refacem această pasarelă. Are 50 de ani”, a mai spus primarul. 

Firmele constructoare, Freyrom SA şi Procons Group, i-au promis edilului că în trei luni vor finaliza lucrările în valoare de 4 milioane lei, fără TVA.

Mai merită menționat că pasarela nu este prevăzută nici acum, după reabilitare, cu o pistă pentru bicicliști, deși foarte mulți orădeni obișnuiesc să circule în zonă pe două roți, dat fiind că și pe malurile Crișului Repede sunt trasate piste.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Petre93
Tu nu poți ocoli pt ca esti un propagandist.
Postat 31 Martie 2023, 09:50 de Sandu2100
Nu este deloc necesar. Este o manipulare ieftină ce spune primarul.
Podul a fost refăcut în întregime în urmă cu două decenii, înlocuindu-se metalul, ce prinsese deja multă rugină, cu betonul unei plăci de trafic și sistem de corzi pretensionate, pentru asigurarea rezistenței pe vreo sută de ani. Tot la un deceniu se verifică, conform fișei tehnice aferente, pretensionarea și tablierul, care se supun unor vopsitorii specifice. Atât este necesar acum, nimic altceva. Podurile liberale ale binomului Bolojan+Birta asigură, de peste doi încoace, constituirea fondului de campanie electorală pentru anul viitor. DNA ar trebui să iasă din hibernare și să monitorizeze conexiunile edililor locali, cu firmele vizate pentru astfel de lucrări în aria administrativă a întregului Bihor.
Postat 31 Martie 2023, 08:37 de KP
De parca ocolitul ar fi problema...
Zece secunde dureaza pentru pietoni semaforul dintre 1 Decembrie si Libertatii, 10! In conditiile in care trecerea de pietoni e singura legatura directa spre pod. Asta e inca o dovada, pe langa inele, centuri si pasaje, ca avem o administratie unicat, e printre putinele (daca nu singura) care prioritizeaza traficul auto! Asta in conditiile in care, orase mai mari, cu necesitati de trafic mai mari, scot sau vor sa scoata circulatia din centrul oraselor. Cum spune articolul, pista de bicicleta nu se poate, alta dovada? De fapt, podul si-a atins demult limita de trafic/mobilitate, poate era mai potrivit unul nou, extins (macar cu piste in exterior)? Doamne fereste sa gandesti in perspectiva, esti carcotas, propagandist si altele, polutii nocturne (si mai grav diurne) ale unor mediocrii.
Postat 31 Martie 2023, 06:59 de User anonimizat
Drop/sandu
Da sandu , propaganda. Cand esti un taran de la coada vacii din Sarcaul tau normal ca nu ocolesti. Mare branza
Postat 31 Martie 2023, 05:41 de Petre93
Mincinosi
Pentru interesele lor e imperios necesar, foamea dupa bani. Niste mincinosi ordinari
Postat 31 Martie 2023, 05:40 de Petre93
O minciună gogonată!
(Edilul a spus că pasarela nu a fost reabilitată din 1970), ăsta ori e prost ori nu știe să citească!!! Actualul pod a fost dat în folosință în 1975 nu în 1970!!!
Postat 30 Martie 2023, 22:40 de Adrian1965
Mare brânză ocolisul ala
Se plânge propaganda, pt asta e propaganda.
Postat 30 Martie 2023, 20:21 de Sandu2100
Pod provizoriu
Nu se putea face un podulet pietonal provizoriu pe perioada lucrarilor?
Postat 30 Martie 2023, 20:08 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON