URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2015, 17:09

Platanii şi frasinii oraşului, bolnavi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de platani şi frasini din Oradea s-au îmbolnăvit. În plină vară, frunzele li s-au uscat şi au căzut, aşa cum au sesizat şi orădenii care locuiesc pe strada Sf. Apostol Andrei, unde există un aliniament de platani.

Specialiştii Oficiului Fitosanitar din cadrul Direcţiei Agricole Bihor au stabilit că arborii au fost atacaţi de dăunătorul Corythuca Ciliata, boală cunoscută şi sub numele de „Tigrul platanului”, favorizată şi de seceta persistentă, precum şi de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

Drept urmare, Primăria a cerut firmei răspunzătoare de operaţiunile de dezinfecţie-dezinsecţie, Romprest, să aplice tratamentele fitosanitare indicate de specialişti pentru a salva copacii.

De asemenea, Oficiul Fitosanitar a recomandat municipalităţii să cureţe spaţiile verzi din jurul acestor arbori şi chiar să ardă toate frunzele căzute, pentru a se asigura că elimină dăunătorul. Specialiştii au afirmat, de asemenea, că îmbolnăvirea nu are nicio legătură cu toaletările făcute în primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@LauraD
Putina ponderare n-ar strica. Sute de mii de euro pentru plantat de flori langa Biserica cu Luna? Se pare ca tu esti cea care ii crede prosti pe cei care iti citesc postarile. Parerea mea este, ca nu e o dovada de foarte mare inteligenta sa ai pretentia ca un parc nou infiintat sa arate ca unul de 20 de ani! Nu stiu in cate parcuri noi ai fost, eu insa am fost in 4 parcuri infiintate anul acesta sau anul trecut si am vazut ca arborii sunt prinsi cu coroana verde. Poate ca am "vizitat" eu parcul gresit, asa ca te rog sa-mi indici un parc nou unde copacii s-au uscat si trebuie inlocuiti. Inca o precizare despre amenajarile din P-ta Unirii. Eu nu am stiinta de ceva amenajari costisitoare, in mandatele Bolojan, stiu insa ca pe ultima suta de metri, inainte de expirarea mandatului Filip, s-au taiat arborii din piata si a-au plantat tot felul "decorative". Atunci ziarele locale au aratat ca toate aceste amenajari s-au facut pe sume exorbitatnte. Ce e ciudat, ca nici unul dintre detractorii lui Bolojan nu a urlat nici din cauza sumelor si nici de dragul copacilor taiati!
Postat 26 August 2015, 10:27 de User anonimizat
Aberatii marca "edilii"
@anticomunist. Voi, chiar ne credeti prosti, crezand ca noi nu intelegem, ca o parloaga "mancatoare de bani publici" nu este parc! Sa nu imi spui, ca va fi peste 20 de ani si ca vor sta la umbra nepotii! Primaria, impreuna cu firmele care intretin nu au interesul ca puietii plantati sa prinda radacini! Ar fi prea ieftin! Ei trebuie plantati de cat mai multe ori, iar peste cativa ani se va schimba destinatia terenului. Asa s-a intamplat in Piata Unirii, pentru cei care isi mai amintesc, in zona Bisericii cu Luna, acum 4- 5 ani, acolo dupa ce s-au taiat tuia, s-au alocat sute de mii de euro, pentru plantlari de flori, etc., apoi in urmatorii ani s-au scos de mai multe ori si s-au replantat flori, gard viu, etc., pe alti bani, bineinteles. S-au montat becuri si beculete "pe pamant si la suprafata", tot pe bani...In final s-a hotarat, ca e mai bine sa pietruim, pe alti bani...Asa ca, te rog, sa observi de cate ori s-au alocat bani pentru aceeasi "locatie"!
Postat 25 August 2015, 19:31 de LauraD
avem primar, dar nu ne foloseste la nimic!
In zona in care locuiesc in fiecare primavara este mare tam-tam : se planteaza puieti de frasin, de prun ornamental, de... Actiunea se desfasoara ca la carte: gropile sapate cum trebuie, se monteaza tub pt. irigat arborele la radacina, culmea! se pune si tutore! Doar ca unu din zece puieti se prinde. Ceilalti se usuca, nu-i stropeste nimeni.Cand a venit nea ilie in vizita de lucru (era campanie electorala, el il sustinea pe mascariciul de ponta) locuitorii i-au spus (si) despre aceasta problema. Ne-a luat peste picior, l-a durut la basca de banii nostri. Ne-am amintit in primavara de jmekerul de ilie de la primarie si ne-a durut si pe noi in... de referendumurile lui!
Postat 25 August 2015, 17:44 de pinonel
@joji67
Cum ai vrea sa se paveze strazile cu ... gazon?. 8 ha de parc doar anul acesta infiintate in Oradea, asta iti spune ceva?
Postat 25 August 2015, 10:53 de User anonimizat
Bol....
Eu sunt de parere ca nu-i intereseaza. Daca ne uitam in jur, vedem doar talentul cu care se defriseaza. Bolnavul nostru iubeste betoanele. Pe buna dreptate cineva a numit ctitoriile lui curentul "Art Bolo". Ciment, beton, piatra cubica.
Postat 25 August 2015, 10:29 de User anonimizat
Plantele au nevoie de apa,edilii.de bani publici .... pentru ai pradui !
Apa, udati plantele tovarasi edili.Plantele au nevoie in primul rand de apa,pentru a putea supravietui,spre deosebire de politicieni sau edili,care fara apa,treaca mearga,dar fara BANII PUBLICI sunt morti.
Postat 24 August 2015, 18:57 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON