URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2023, 19:53

Pető Dalma, directoarea Crișul Oradea, cel mai longeviv club local: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo.

Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. „Rolul nostru este să atragem cât mai mulți copii către sportul de performanță și să îi ajutăm să se regăsească”, spune directoarea.

Fără bani de la părinți

- Conduceți CS Crișul din mai 2021. Ce ați găsit în club și ce ați schimbat?

- Când s-a stabilit că voi fi directoare la club, în presa locală nu găseam nimic actual despre Crișul. Ministerul Sportului a făcut un audit după desemnarea mea, mi s-a spus că aici nu încep de la zero, ci de la minus. Și așa a fost. Împreună cu Romeo Tulkos și Cosmin Goina (n.r. - coordonatori de secții în cadrul clubului), care jumătate de an au lucrat gratis alături de mine, am refăcut organigrama, statele de funcții, am reorganizat secțiile și am vorbit cu antrenori, sportivi, părinți, ca să avem o imagine completă. O problemă este că nu avem antrenori calificați pentru performanță, așa că am înființat un program de mentorat și ducem foști sportivi la specializare.

O măsură importantă a fost că i-am pus pe antrenorii noștri să semneze un angajament că nu iau niciun ban, de la niciun părinte. Noi toți suntem plătiți de stat și nu trebuie să primim bani de la părinții care cred că așa va fi mai bine pentru copiii lor. Nu poți să ai rezultate dacă banul vorbește, nu talentul. Am pus accentul pe testări și selecții, iar la polo, unde din 2017 n-am avut campioni, anul trecut, într-o săptămână, am avut trei echipe campioane. De asemenea, am înființat Asociația Simpatizanților Crișul, ca să ne reconectăm cu foștii sportivi.

- Ați fost o sportivă a clubului în anii ’90. Cum era Crișul atunci?

- Între anii 1992 și 1999 am fost legitimată la secția de tenis de masă. Sala în care ne antrenam cu domnul Sift Ludovic era în Velența, așa că prea multă tangență cu clubul nu aveam. Eram o copilă, știam doar că domnul Alexandrescu era președinte, în rest îmi făceam treaba, adică mergeam zilnic la antrenament.

- V-a influențat viața în vreun fel tenisul de masă și cariera de sportivă?

- Absolut. După liceu, am primit o bursă sportivă în Ungaria și am ajuns și la campionate naționale. Sportul te învață să lucrezi în echipă și să-i asculți și pe alții, m-a făcut să fiu punctuală și am înțeles că ai rezultate doar dacă muncești. În sport nu copiezi, nu furi, și așa trebuie să fie și în viață.

- Le recomandați tinerilor să se apuce de un sport, chiar dacă nu vor să facă performanță?

- Da, este esențial pentru o viață sănătoasă. Și pe copilul meu îl duc la sport, el a ales fotbalul și mă bucur că învață că trebuie să lupte unul pentru altul pentru rezultatul tuturor.

„O datorie pentru comunitate”

- Câți sportivi sunt legitimați azi la Crișul? Care sunt cele mai căutate secții, dintre cele 25 pe care le aveți?

- Avem 427 de sportivi, iar cele mai căutate secții sunt de polo și baschet, care au și cele mai bune rezultate. Avem atât de multe secții pentru că rolul nostru este să atragem cât mai mulți copii către sportul de performanță și trebuie să le oferim o paletă largă, să îi ajutăm să se regăsească. În plus, alte cluburi vin spre noi, vor să facă parte din familia Crișul, ceea ce mă bucură.

- Care secție are cei mai puțini sportivi?

- Scrima, care a pornit anul trecut, are doar patru sportivi, dar rezultate foarte bune deja.

- Crișul are și o secție de sporturi pentru persoane cu nevoi speciale. Câte asemenea persoane o frecventează și care sunt activitățile acolo?

- Această secție este, mai degrabă, o datorie pe care consider că o avem, nu pentru performanță, ci pentru comunitate. Avem un parteneriat cu centrele de educație incluzivă Bonitas și Cristal și, în fiecare zi de luni, antrenorii noștri merg cu 12-14 copii la Hotel Maxim, la antrenamente de înot. Clubul asigură toate cheltuielile, copiii nu plătesc nimic. Dacă unul dintre ei va ajunge să facă performanță, va fi excelent, iar dacă nu, este bine să facem asta pentru ei. Am mai desfășurat și alte activități pentru copiii cu deficiențe, antrenorii noștri de tenis de masă și taekwondo au mers în școli și la asociații de profil.

- Ce finanțare are Crișul și cine o asigură?

- Finanțarea este asigurată de Ministerul Sportului și din sponsorizări. Anul trecut am avut un buget de 362.100 lei, iar anul acesta, pentru că am avut rezultate, a crescut la 530.000 lei.

- Care sunt dotările clubului? Au sportivii toate cele necesare pentru antrenamente sau mai aveți nevoie de investiții?

- Avem o singură bază, terenul de tenis de lângă Spitalul CFR, unde suntem într-un litigiu cu chiriașul. La bazinul Crișul și la Arena Antonio Alexe intrăm gratuit, iar pentru restul secțiilor avem săli la școli sau în colaborare cu cluburi private. Nu avem probleme.

Burse pentru sportivi

- Ce faceți ca să-i convingeți pe copii să se apuce și să se țină de un sport?

- Anul trecut am organizat, pentru prima oară în existența clubului, Ziua Porților Deschise, tocmai pentru că am vrut să afle lumea cine suntem. Am avut demonstrații, întâlniri cu antrenorii, Cupa Crișul la polo și înot. În plus, anual avem campanii de selecție.

- Care sunt ambițiile CS Crișul pentru anul 2023?

- Clubul împlinește 65 de ani și vom organiza o gală la care vom invita foști antrenori și sportivi, să adunăm familia Crișul. Vrem să organizăm turneul final al campionatului de baschet feminin la Oradea, iar la kempo - campionatul balcanic. Ne dorim să aducem la Oradea cât mai multe competiții importante, pentru că asta creează o emulație.

- Cum vi se pare direcția sportului orădean?

- Problema pe care o văd eu este că plătim din bani publici sportivi, fiecare cetățean român contribuie la această investiție în copii, dar la 16-17 ani nu îi mai vezi aici. Copiii noștri sunt chemați în echipe de valoare din București sau din Ungaria, și ne mândrim cu ei, dar trebuie și să încercăm să-i păstrăm acasă. Am găsit un partener foarte bun în domnul Sorin Buhaș, de la Clubul Sportiv Universitar, care a înființat secție de polo seniori - de baschet avea - iar acum preia sportivii noștri. Este fantastic pentru că, în primul rând, copilul vede în echipa universitară posibilitatea unei continuități, dar poate și să facă facultatea cu bursă sportivă, primă de joc, masă asigurată zilnic, echipamente complete.

- Sunteți și consilier local din partea UDMR. Care credeți că sunt principalele probleme ale Oradiei?

- Cred că Primăria ar trebui să fie mai empatică cu orădenii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON