URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2019, 15:40

Peste 800 de asociaţii de proprietari din Oradea au semnat protocoalele de îngrijire a spaţiilor verzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii a 821 de asociaţii de proprietari din Oradea au semnat protocoalele pentru întreţinerea spaţiilor verzi din jurul imobilelor, livrate de Primărie, după cum informează un comunicat al municipalităţii transmis luni. În total, aceste asociaţii au o suprafaţă verde de 856.372 mp (85,64 ha).

Valabile timp de 5 ani, protocoalele prevăd că asociaţiile au obligaţia să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor pe care le administrează. Potrivit Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilanul Oradiei, încheierea acestor protocoale este obligatorie.  

Din totalul de 840 de asociaţii de proprietari din Oradea, patru asociaţii au refuzat semnarea protocolului, iar 15, deși au fost contactate, nu au reușit din diverse motive să se prezinte în termenul prevăzut pentru încheierea protocoalelor. Primăria îi aşteaptă pe reprezentanţii acestora să semneze documentele, avertizându-i totodată că nerespectarea acestei obligaţii le poate aduce o amendă între 2.000 şi 2.500 de lei, de la Poliţia Locală.

„Compartimentul Spații Verzi din cadrul Direcției Tehnice din Primăria Oradea va transmite către asociațiile de proprietari care nu s-au prezentat încă pentru semnarea protocolului, o adresă prin care le sunt aduse la cunoștință prevederile HCL nr. 873/2018 în cazul refuzului protocolului, acordându-se și un termen de 10 zile în care asociațiile se mai pot prezenta pentru semnare”, se mai arată în comunicat. După expirarea termenului limită, asociaţiile vor fi verificate de poliţiştii locali şi, cel mai probabil, amendate.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Obligaţi la grijă! Noul regulament privind spaţiile verzi obligă toţi orădenii să îngrijească zonele din jurul caselor şi blocurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Fiat lux
Asta e tocmai ideea: Intretinerea spatiilor verzi revine asociatiei.Citi peisagisti,cositori,gradinari whatever sunt autorizati intr-o asociatie din oradea? Ca n-o sa poti iesi tu voluntar sa cosesti iarba si gardul viu de capul tau si conform orarului impus de pmo, de 3 ori in nu stiu care luni din doua motive: exerciti o meserie fara a avea dreptul si calificarea necesara,in plus nu ai cum deconta consumabilele stihl si uneltele implicate, chiar daca prestatia e pro bono.Concluzia: Asociatiile vor trebui sa incheie contracte de prestari servicii cu firme autorizate,fiscalizate,agreate,infiintate tocmai pentru a satisface aceasta necesitate de frumos a consiliului local,recte mintuitorul.Nu e o taxa mascata,e arta.Oricum,spatiile verzi ridica o problema de estetica, ce facem cu curatatul zapezii,spartul ghetii si doboritul turturilor de pe stresini? V-a instruit domnul arafat sa nu sunati ca disperatii la 112,pentru ca nu reprezinta o urgenta si blocati sistemul,zadarnicind interventiile reale.Asteptam un HCL si pe aceasta tema,ca de la jurist la jurist.
Postat 13 Februarie 2019, 19:45 de excalibur
pentru san-du
Regulamentul PMO de întreținere a spațiilor verzi zice că se bazează pe LEGE nr.24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane. Iată ce scrie Legea la Articolul 10: Art. 10. - (1) Administrarea spaţiilor verzi proprietate publică este exercitată de autorităţile administraţiei publice locale şi de alte organe împuternicite în acest scop. Spațiile verzi de la blocuri sau din fața caselor sunt proprietate publică, autoritate publică locală e Primăria, nu asociația de la bloc. E doar un calcul meschin, deloc legal. Calculează, la 85 de hectare ce economie face PMO dacă pune asociațiile să plătească întreținerea spațiilor verzi! E treaba Primăriei să îngrijească spațiile verzi publice din banii strânși din impozite. Sper să nu faci nazuri când o să-ți ceară administratorul bani pentru șase cosiri pe an și alte chestii. Asta în caz că nu te ocupi chiar tu de cosit. :)
Postat 13 Februarie 2019, 15:55 de che
prostie
daca e pe terenul aferent al blocului, da, altfel nu va poate obliga nimeni la munca comunitara. in loc sa primeasca amenda si sa-si ia avocat si sa se judece cu primaria mai bine stau cu capul in jos si accepta orice prostie inventata de primarie. Daca au ingrijira ar trebui sa aiba acces doar ei, exemplu: gard tras de primarie, cartele de acces..
Postat 13 Februarie 2019, 13:47 de user
excalibur
Eu am curățat zăpada de pe trotuarele blocului, eu și încă doi vecini. Nu am avut pretenția să vină primăria la ora 7 dimineața să o facă. Tu de ce nu faci asta???? Ești un nesimțit cu tine însuți. Am făcut asta eu și încă doi tineri care mergeau fiecare la muncă sau in treaba lui, dar văzând pensionarii că au început să curețe , noi tinerii am luat atitudine. Rușine să-ți fie. Taci din gura și așteaptă șomajul. Tu nu trebuie sa faci nimic, tu doar capeți.
Postat 12 Februarie 2019, 23:32 de Sandu1206
san-du
Nu ai vrea cumva sa curat zapada din fata blocului/casei, (care nu e proprietatea mea,by the way) si, ca sa fie delirul complet,sa ma urc cu o scara telescopica, pe o scara, sa dobor turturii de la streasina? Deci sa risc sa alunec,sa cad de la inaltime, sa fac o comotie cerebrala sau sa intru in coma pentru ca un "emanat" validat de hcl-urile lui ,a iscalit "o datorie obsteasca obligatorie" sub amenintarea terorismului fiscal, in speta amenzile cu care face el Dezvoltare.Te uiti la tv? Ai vazut unde-l incadreaza pe italianul fake? ...arest preventiv 30 zile pentru "infracţiuni de exercitare fără drept a unei profesii sau acivităţi". Adica ma obligi tu sa fac pe gradinarul,cosasul,maturatorul,gunoierul cind eu nu am nici o calificare in domeniu ci doar un mandat de la insusi mesia pogorit in pmo. In timpul asta gradinari veritabili,cositori,gunoieri isi cauta de lucru prin alte tari,platind taxe pe acolo,pentru ca tu esti destept si ai rezolvat problema cu amenzile fara numar care-ti curg din pixul defect ...si infect. Ai grija,e treaba serioasa cind te deschizi la prohab, ai nevoie de mandat si autorizatie scrisa...buretosule
Postat 12 Februarie 2019, 22:11 de excalibur
excalibur
Fara abilitati intelectuale sau cu, trebuie să-ți tai buretele din fata casei, nu aștepta să vină primarul sa o facă. Pune mâna și fă ceva, nu doar aștepta SOCIALUL.
Postat 12 Februarie 2019, 21:29 de Sandu1206
"încheierea acestor protocoale este obligatorie"
" nerespectarea acestei obligaţii le poate aduce o amendă între 2.000 şi 2.500 de lei, de la Poliţia Locală" .Cum ar trebui intelese aceste hcl-uri de catre oamenii ordinari, fara abilitati intelectuale si cognitive?? Se da amenda pentru ca NU ai semnat protocolul obligatoriu? Se da amenda pentru ca ,nesemnind protocolul,devii indezirabil,iar politia locala va avea o propensiune pentru respectiva asociatie,indiferent de starea spatiilor verzi? Se da amenda pentru ca,nesemnind protocolul,respectiva asociatie nu mai poate intretine verdeata corespunzator standardelor politiei? Aceste abuzuri vor necesita ani grei de munca juridica calificata , de-acum incolo...Sa facem oradea mare...(...great again)
Postat 12 Februarie 2019, 18:30 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON