URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2023, 12:23

Peste 21 de milioane de lei, din fonduri UE, pentru bibliotecile din Bihor. Consiliul Județean și-a dat acordul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniți marți într-o ședință extraordinară online, membrii Consiliului Județean Bihor au aprobat depunerea în cadrul PNRR a unui proiect de peste 21 milioane lei, fără TVA, ce vizează modernizarea Bibliotecii Județene și a altor 29 de biblioteci teritoriale din județ.

Între altele, orădenii vor putea împrumuta și returna cărți și în afara programului de lucru al Bibliotecii Județene, iar aceasta va digitaliza cărțile și publicațiile vechi.

Accesibile de la distanță

Potrivit proiectului propus de conducerea CJ Bihor și a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, sediul acesteia va fi modernizat, urmând să aibă la parter o cafenea și un mic amfiteatru, iar pe acoperiș o terasă.

Cărțile din patrimoniul instituției vor fi etichetate cu sisteme magnetice și, de asemenea, vor fi realizate automate pentru ca abonații să le poată împrumuta și returna și în afara programului de lucru.

Poate cel mai important obiectiv este, însă, că în cadrul proiectului vor fi digitalizate cărțile și ziarele vechi, așa încât vor fi accesibile și de la distanță.

Alfabetizare digitală în orașe și comune

Pe de altă parte, proiectul presupune achiziția pentru 30 de biblioteci teritoriale din Bihor a câte unui laptop, a unei imprimante și a unui scanner, precum și organizarea, pentru locuitorii unităților administrativ-teritoriale ce le găzduiesc, a unor cursuri de alfabetizare digitală, pentru ca aceștia să deprindă utilizarea calculatoarelor și a echipamentelor.

Cele 29 de biblioteci beneficiare urmează să fie cele din Sânmartin, Sântandrei, Oșorhei, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Nojorid, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta, Nucet, Săcueni și Valea lui Mihai.

Adoptarea hotărârii a fost făcută cu votul unanim al consilierilor județeni în cadrul reuniunii desfășurate online și conduse de vicepreședintele Mircea Mălan, în condițiile în care președintele Ilie Bolojan este plecat la București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON