URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2023, 11:55

Pedeapsa primită de un poliţist din Bihor, care a rupt în bătaie un sătean. În trecut, omul "legii" a furat cârlige şi banii din amenzi

Pedeapsa primită de un poliţist din Bihor, care a rupt în bătaie un sătean. În trecut, omul 'legii' a furat cârlige şi banii din amenzi foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Aleşd a pronunţat sentinţa în cazul unui subofiţer de la Poliţia Tileagd, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru purtare abuzivă după ce a rupt în bătaie un sătean din Tilecuş. El a scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare, deşi de-a lungul anilor a fost protagonistul mai multor dosare penale, fiind prins furând cârlige de pescuit din magazin, ba chiar şi banii încasaţi din amenzi...

Şi amendat, şi bătut

Este vorba despre agentul-şef adjunct Sandu Modog, iar incidentul pentru care a ajuns în faţa instanţei de judecată - despre care a relatat şi BIHOREANUL - datează din 26 iunie 2020. Victima este un localnic din Tilecuş, Ioan Cristian Faur, cunoscut în zonă pentru desele scandaluri pe care le provoacă la beţie. În ziua cu pricina, băuse din nou peste măsură şi, rămas fără curent din cauza unei avarii, în loc să sune la Dispeceratul Electrica, a apelat numărul de urgenţă 112.

În locul electricienilor, la uşa lui a apărut, deci, un echipaj de poliţişti, între care s-a numărat şi agentul-şef adjunct Sandu Modog. Cum era de aşteptat, poliţiştii nu i-au rezolvat lui Faur problema, ci, cunoscându-i metehnele de scandalagiu, au decis să-i dea o lecţie: l-au amendat pentru apelul abuziv şi apoi au plecat. N-au apucat, însă, să ajungă înapoi la sediu, că au fost alertați din nou: săteanul sunase pentru a doua oară la numărul de urgenţe, ca să-l înjure şi să-l certe pe dispecerul 112, reproşându-i că din cauza lui a fost amendat. Aşa că echipajul de poliţie s-a întors în Tilecuş...

Conştient că risca o nouă amendă, Faur s-a refugiat în curtea unei vecine, însă poliţiştii au intrat şi ei, iar agentul Modog n-a avut răbdare să-i asculte justificările. "Îţi arăt eu telefon", i-ar fi zis polițistul, după care i-a tras o palmă cu atâta putere încât Faur a căzut în genunchi, fiind nevoit să se sprijine în mâini ca să nu se prăbuşească de tot. Apoi, de faţă cu proprietarii casei, Modog a continuat să-l lovească cu picioarele şi cu bastonul peste picior, torace şi abdomen, oprindu-se abia când martorii i-au strigat să înceteze. 

Împreună cu colegul său, Modog l-a încătuşat apoi pe reclamant şi l-a băgat în maşina Poliţiei. Bătaia a continuat şi la sediul Poliţiei Tileagd, unde Faur, încătuşat fiind, a fost lovit cu bastonul peste picioare şi în zona inghinală. În final, obosit să mai dea, Modog şi-a chemat colegii, care i-au scos bărbatului cătuşele, l-au urcat în maşină şi l-au dus în sat, unde l-au abandonat pe stradă. Ajuns acasă, Faur a sunat, din nou,la 112, de data aceasta cu motiv, căci îl durea tot corpul din pricina loviturilor. Bărbatul a fost transportat la spital, unde s-a stabilit că avea mai multe coaste şi piciorul fracturate. 

Condamnat cu suspendare

Ca urmare, agentul-şef adjunct Sandu Modog a ajuns în anchetă, însă a refuzat să dea explicaţii despre violenţa cu care a reacţionat. Ca atare, după câteva luni a şi fost trimis în judecată, pentru purtare abuzivă. Procesul a început la Judecătoria Aleşd unde, săptămâna trecută, judecătorul a decis că e vinovat. Magistratul a dispus să fie condamnat, dar nu la detenţie, ci la o pedeapsă de 9 luni de închisoare, suspendată sub supraveghere pe 2 ani, plus 60 zile de muncă în folosul comunităţii şi obligaţia de a-i plăti victimei sale daune morale în valoare de 15.000 lei şi cheltuielile cu avocatul în sumă de 3.500 lei.  

"La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului, instanţa a ţinut cont împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, urmările produse, natura leziunilor şi numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea persoanei vătămate, persoana inculpatului, care nu are antecedente penale. Instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi fără executarea acesteia, dar se impune supravegherea conduitei lui pentru o perioadă determinată", scrie în hotărârea judecătorească consultată şi de BIHOREANUL

Hotărârea nu e definitivă. Ea a şi fost atacată, deja, cu apel, de Modog, iar dezbaterile se vor relua la Curtea de Apel Oradea.

Dacă va rămâne cu aceeaşi condamnare, potrivit legii, poliţistul va fi dezbrăcat de uniformă. "Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune atunci când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă", se precizează în Statutul poliţiştilor. 

Fără antecedente?!

Agentul-şef adjunct Sandu Modog nu e la prima ispravă, însă până acum a scăpat de fiecare dată de rigorile legii. Fost ajutor de şef de post la Lugaşu de Jos, în prezent lucrător la Poliţia Rurală Tileagd, subofiţerul a fost protagonistul mai multor dosare penale de-a lungul anilor. BIHOREANUL a scris despre el în 2009, când a fost surprins de camerele de supraveghere din fostul hypermarket Pic furând un pachet de cârlige pentru pescuit, însă dosarul i-a fost clasat pentru că poliţistul a declarat că nu şi-a dat seama ce face, iar prejudiciul a fost mic şi recuperat.

Un an mai târziu, subofiţerul era din nou anchetat, de astă dată pentru delapidare, pentru că ar fi băgat în buzunar aproape 8.000 lei din amenzile încasate de la şoferi găsiţi cu nereguli în trafic. Şi de data asta a returnat paguba, rămânând, cum ar veni, hoţ în slujba legii.

În vara lui 2021, tot BIHOEANUL a dezvăluit că Modog a fost prins în flagrant de către colegii săi de la Poliţia Rurală Oradea, în timp ce descărca dintr-o maşină 2,9 metri cubi de lemne în curtea unei familii din comuna Oşorhei, încărcătură pentru care "a prezentat un aviz de însoţire emis pentru o rută diferită", după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Modog luase lemnele dintr-o pădure a Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Ţigăneştii de Criş, un sat din comuna Brusturi, şi, potrivit documentelor însoţitoare, ar fi trebuit să le ducă în Aleşd, dar le-a transportat în Oşorhei. Incidentul a fost tratat, însă, ca o banală contravenţie de către colegii poliţistului, care s-au limitat să-i confişte materialul lemnos şi să-i "taie" o amendă de 1.000 lei". Iar conducerea Inspectoratului a clasat verificările pornite prin Biroul de Control Intern, pe motiv că polițistul a comis doar o ... contravenţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tusea si junghiul.
Unul isi bate joc de serviciul 112 unde suna beat ca nu are curent in loc sa sune la un electrician. 112 a ajuns bataia de joc a tuturor: nu ai paine - suni la 112 ca mori de foame; tigan fiind vrei sa te plimbi din Alesd in Oradea - suni la 112 si comanzi o ambulanta ca te doare palaria. Altul imbracat in uniforma albastru-kaki a militiei fura, bate, tot ce nu trebuie sa faca. Nici reeducat nu l-as angaja dar la stat au loc toate hoaspele. O sanctiune si gata la cati bani a facut in mod necinstit plateste si il doare undeva.
Postat 05 Decembrie 2023, 16:23 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON