URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 07:57

Modog, tare-n baston: Ajutor de şef de post din Bihor, judecat fiindcă a bătut cu bestialitate un sătean

Modog, tare-n baston: Ajutor de şef de post din Bihor, judecat fiindcă a bătut cu bestialitate un sătean TĂCERE VINOVATĂ. Agentul şef adjunct Sandu Modog (foto) a uzat de dreptul la tăcere în timpul anchetei. "S-ar fi impus o explicaţie din partea inculpatului, pe care acesta ar fi fost în măsură să o dea, în condiţiile în care ar fi fost nevinovat", reţine rechizitoriul procurorului Ciprian Man (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist din Tileagd e trimis în judecată de Parchetul judeţean în urma unui incident de o violenţă ieşită din comun. Ajutor de şef de post la Lugaşu de Jos, Sandu Modog este acuzat că a stâlcit în bătaie un sătean din Tilecuş, lovindu-l cu picioarele şi bastonul peste picioare, în zona inghinală şi peste torace, bărbatul alegându-se cu un picior şi mai multe coaste rupte.

Băut fiind, omul sunase la 112 să se plângă că nu are curent şi apoi, din nou, ca să-l înjure pe dispecer, pentru că, în loc de electricieni, i-a fost trimis un poliţist. Iar agentul a decis să-l înveţe minte...

"Cârligarul" în acţiune

Potrivit rechizitoriului semnat de procurorul Ciprian Man, transmis sub formă de extras BIHOREANULUI, incidentul a avut loc pe 26 iunie anul trecut. Victima, Ioan Faur, locuieşte singur şi e cunoscut în Tilecuş pentru desele scandaluri pe care le provoacă. De altfel, pe portalul Judecătoriei Aleşd sunt înregistrate cel puţin 20 de procese doar în ultimii doi ani, pornite de Primăria comunei pentru înlocuirea amenzilor, neplătite, cu zile de muncă în folosul comunităţii.

În ziua cu pricina, bărbatul era "ameţit" şi pus pe harţă, căci, din pricina unei avarii, a rămas fără curent. Dar, în loc să sune la Dispeceratul Electrica, a apelat numărul de urgenţă 112, motiv pentru care la uşă i-a apărut un echipaj de poliţişti, între care şi agentul Sandu Modog.

Ajutor de şef de post la Lugaşu de Jos şi membru în patrulele Poliţiei Rurale din Tileagd, Modog nu e nici el "uşă de biserică". BIHOREANUL a scris despre el în 2009, când a fost surprins de camerele de supraveghere din fostul hypermarket Pic furând un pachet de cârlige pentru pescuit, dar dosarul i-a fost clasat pentru că poliţistul a declarat că nu şi-a dat seama ce face, iar prejudiciul a fost mic şi recuperat.

Un an mai târziu, Modog era din nou anchetat, de astă dată pentru delapidare, băgând în buzunar aproape 8.000 lei din amenzile rutiere încasate de la şoferi găsiţi cu nereguli în trafic. A returnat, paguba şi, după cum se vede, a rămas, cum ar veni, hoţ în slujba legii.

"Îţi arăt eu telefon"

În acest caz, conform rechizitoriului, ajuns la reclamant acasă, Modog n-a mai stat să analizeze că omul nu gândea limpede, ci i-a trântit o amendă şi a plecat. Pe drum fiind, a primit apoi un nou apel: săteanul sunase din nou la 112, să se certe cu dispecerul pentru că, în loc să trimită un echipaj de la Electrica ca să-i rezolve problema cu curentul, a trimis un poliţist care l-a amendat.

Aşa că Modog s-a întors spre Tilecuş. Văzând echipajul şi conştient că risca o nouă amendă, Faur s-a refugiat în curtea unei vecine, unde poliţiştii au intrat după el. A încercat să scape pretinzând că apelul cu înjurăturile n-ar fi fost făcut de el, ceea ce l-a enervat pe Modog. "Îţi arăt eu telefon", i-ar fi zis agentul, după care i-a tras o palmă cu atâta putere încât Faur a căzut în genunchi, fiind nevoit să se sprijine în mâini ca să nu se prăbuşească de tot. Apoi, de faţă cu proprietarii casei, poliţistul a continuat să-l lovească cu picioarele şi cu bastonul peste picior, torace şi abdomen, oprindu-se abia când martorii i-au strigat să înceteze.

Împreună cu colegul său, Modog l-a încătuşat apoi pe reclamant şi l-a băgat, tot înjurând, în maşina Poliţiei. La sediu, i-a aplicat "o nouă serie de lovituri peste corp, cu preponderenţă cu bastonul peste picioare şi în zona inghinală, în timp ce victima era încătuşată cu mâinile la spate", arată actul de acuzare. În final, când s-a plictisit, şi-a chemat colegii, care l-au luat pe om, i-au scos cătuşele şi, la indicaţiile lui Modog, l-au dus în sat, abandonându-l pe stradă.

La spital

Ajuns acasă, Faur a sunat din nou la 112, de astă cu un motiv cât se poate de întemeiat: îl durea rău piciorul, dar şi pieptul şi abdomenul. Omul a ajuns la spital, iar potrivit medicilor legişti a avut nevoie de peste 40 de zile de îngrijiri, având mai multe coaste şi piciorul fracturat.

Aşa a ajuns poliţistul pentru a treia oară în anchetă şi, de astă dată şi în proces, căci procurorul a decis să-l trimită în faţa instanţei pentru purtare abuzivă. În timpul cercetărilor a uzat de dreptul la tăcere, refuzând orice explicaţie. La fel cum a făcut şi când l-a sunat BIHOREANUL: auzind cine îl căuta, a pretins că nu el era la telefon şi a închis.

Poate explicaţiile le va da în faţa instanţei de judecată. Cert e că, până la un verdict, a fost pus la dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Bihor, i s-a luat arma de serviciu şi a fost mutat la munca de birou. Cel puţin acolo e mai ferit de ispite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Tare in baston militica
Pai daca era unu mai maricel, asa oleaca numai, mai era el tare in figura? Si daca era, dupa ce se lasa intunericul era deja de mult in casa. A rezolvat ceva si el. Da nu-i bai, o firma de avocatura o sa il reprezinte pe om "pro bono" si or sa se asigure ca militica primeste ce trebuie, acolo la beciul domnesc.
Postat 14 Iulie 2021, 22:37 de poiu
asta judecata...
"Modog n-a mai stat să analizeze că omul nu gândea limpede, ci i-a trântit o amendă şi a plecat."...adica cum, daca omul e beat trebuie lasat sa-si faca de cap? Asta e concluzia dumneata, doamna Laura? Mai bine ai intreba prin sat de omul ala, sa vezi pareri...si da, unii nu se astampara decat dupa o corectie de genul...oricat de mult nu am vrea sa fie asa.
Postat 14 Iulie 2021, 11:36 de DanD
betivan ratat
Daca murea betivanul era un castig pentru societate. Nu am cuvinte pentru aceasta scursura a societatii. O dejectie umana.
Postat 14 Iulie 2021, 09:51 de testtest
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON