URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2019, 16:45

Oradea, pregătită de primăvară: Comercianţii şi-au întins tarabele cu mărţişoare pe Corso (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Poftiţi, vă rog!". "Mulţumesc, doar mă uit". Aceasta este formula de salut practicată pe stradă între vânzătorii şi cumpărătorii de mărţişoare.

Comercianţii au întins încă de la începutul acestei săptămâni 50 de tarabe cu mărţişoare pe strada Republicii şi în Piaţa Unirii din Oradea.

Preţurile, la fel ca anul trecut, variază între 2-3 lei pentru un mărţişor simplu şi 10-15 lei pentru o piesă mai complicată sau lucrată manual.

Dincolo de tradiţionalele figurinele din plastic reprezentând de la mămăruţe şi coşari la potcoave şi trifoi cu patru foi, se mai fac remarcate mărţişoarele cu lavandă, cu ii şi costume populare sau brodate pe etamină.

"Cu tot frigul şi vremea noroasă de anul trecut, parcă atunci am vândut, totuşi, mai bine", spune un vânzător.

Anul acesta cea mai mare trecere o au mărţişoarele simple, la un preţ de 3-5 lei. "Poate totuşi mâine, cu o zi înainte de 1 martie, vom vinde mai bine", zice acesta.

Pentru prietene, învăţătoare şi colege...

Mărţişoarele au publicul lor. "Majoritatea cumpărătorilor sunt doamne sau bunici care cumpără mărţişoare pentru copii sau nepoţei, ca să le poată duce la şcoală, abia apoi vin tinerii care le iau pentru prietenele lor", spune un vânzător.

În schimb, cei mai buni cumpărători sunt bărbaţii de vârstă mijlocie. "Tinerii cumpără unul - două mărţişoare, pentru prietenă şi încă cineva. Bărbaţii de vârstă mijlocie cumpără însă mult mai multe pentru a le oferi soţiei şi colegelor", povesteşte Daniel Pop.

Tânărul vinde mărţişoare făcute de mână cu lavandă cultivată pe terenul familiei din Hidişeul de Jos. "Anul trecut s-a vândut mai bine în Lotus Center, că a fost vreme urâtă şi lumea n-a prea ieşit afară, dar anul acesta sperăm că vom avea mai bun vad pe centru. Prin tradiţie, orădenii îşi cumpără mărţişoare de pe strada Republicii", spune comerciantul.

Brodate la maşină

Podoabele cu şnur roşu-alb, făcute de mână, deşi mai scumpe, fac o figură deosebită. Preţul unui mărţişor variază între 7 şi 15 lei, în funcţie de complexitate.

"Avem mărţişoare brodate la maşină, dar şi prelucrate manual, pe etamină, atât ca broşă cât şi în formă de felicitare", spune vânzătorul Vlad Ciopleală.

Tânărul produce broderie computerizată şi face imprimare digitală pe textile ajutându-se de un proiect Start-Up Nation prin care şi-a cumpărat echipamentele de producţie. Despre vânzări nu ştie spune, deocamdată prea multe. "Sperăm ca oamenilor să le placă", zice Vlad.

Speranţe la un an mai bun

În ciuda vânzărilor încă slabe, comercianţii se aşteaptă ca odată cu apropierea zilei de 1 martie tot mai mulţi orădeni să cumpere mărţişoare.

"Teoretic ar trebui să avem un an mai bun. Anul trecut au venit comercianţii de la Bucureşti cu mărţişoare aurite, cu cristale swarovski de 10-15 lei bucata. Aveau multă marfă, au licitat pentru mai multe mese şi au ridicat şi la 3.000 lei chiria pentru o tarabă. Probabil au ieşit pe pierdere pentru că anul ăsta n-au mai venit şi chiriile au mai scăzut", spune un comerciant.

Oferirea de mici podoabe cu şnur împletit roşu - alb este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români. Considerat simbol al primăverii, mărţişorul se dăruieşte fetelor şi femeilor pe 1 martie. În Moldova, în schimb, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON